Legenda keyser-soze

2011. január 19. szerda | Szerző: marinov

8

Kicsoda Keyser Söze?

A fenti kérdéssel és egy ehhez kapcsolt szóbeszédkampánnyal harangozták be a rejtélyes történetet elmesélő Közönséges bűnözők című mozit. A minap elhunyt Pete Postlethwaite-re (Kobayasi) emlékezve íme néhány érdekesség a filmből.


Aprólékosan kidolgozott mítosz és karakterek, csavaros sztori, világhíres magyar mondatok – aki látta, nem felejti az 1996-os Oscar-gálán legjobb eredeti forgatókönyv címmel díjazott filmet. De nem csak a forgatókönyv volt nagyon kitalálva, hanem – mint az különböző trivia-listákból és dvd-extrákból kiderül – a köré épített legendárium is. Nem egy Blair Whitch Project, de nagyon profi. Nézzük.

A Keyser Söze-legenda

“- Ki az a Keyser Söze?
– Állítólag török. Viszont az apja német volt. Senki se hisz a létezésében. Senki se ismeri, soha senki se látta. Eszerint bárki dolgozhatott neki. Nem lehetett tudni. Ebben állt az ereje. Az ördög legnagyobb trükkje az volt… …hogy elhitette a világgal: nem létezik.

Van egy történet, amit hallottam. Törökországban történt. Néhány magyar saját maffiát akart. Rájöttek, a hatalomhoz… …nem fegyver kell, vagy pénz vagy tömeg. Csak erős akarat, hogy azt tedd, amit más nem merne. Meg is erősödtek. És Soze ellen fordultak. Akkor még nem volt nagy. Csak piti drogdíler. Egy nap betörtek a házába… …hogy megdolgozzák. Csak a feleségét és a gyerekeit találták ott. Soze hazamegy… …a nőt megerőszakolták, a gyerekek sírnak. A magyarok tudták, hogy Soze kemény ember. Így tudatták vele, nem tréfálnak. Elhódítják a területét, az üzleti kapcsolatait. Soze látta a döbbenetet a családtagjai arcán. Aztán megmutatta az ellenfeleinek, mi az az akarat. Megmutatta, inkább látja holtan a családját… … mintsem így éljen tovább. Az utolsó magyart elengedte. Eltemette a családtagjait, azután a banda nyomába eredt. Megölte a gyerekeiket, a feleségüket. A szüleiket és azok barátait. Felégette az otthonaikat… …az üzleteiket. Megölte az adósait. És hipp-hopp… …felszívódott. Senki se látta őt azóta. Mitikus alak lett. A bűnözők vele riogatják a gyerekeiket. “Ha befújod a papát, Keyser Soze elintéz.” És senki se hisz benne.

– Maga hisz benne, Verbal?
– Keaton azt mondogatta: ‘Nem hiszek Istenben, de félek tőle.’ Én hiszek Istenben. És csak egy valamitől félek: Keyser Sozétól.

(forrás, ugyanez mozgóképben)

Az inspiráció

Keyser Söze alakját állítólag az a John Emil List inspirálta, aki 1971-ben megölte anyját, feleségét és három gyerekét, majd 18 évre eltűnt. Az ügyet végül egy bűnügyi szobrász oldotta meg, aki egy profilalkotóval közösen, egy fénykép alapján elkészítette a férfi mellszobrát. Amikor az újra családot alapító Listet 1989-ben elfogták, a hasonlóság a mellszoborhoz kísérteties volt – írt az esetről a Filmvilág.

Megpróbáltam hasonló sztorikat felkutatni különböző mondavilágokból, de még néprajzosok segítségével sem sikerült. Zádori Zsolti kollégám szerint leginkább a japán történetekre hajaz Söze bosszúja (lásd az első kommentet), ha valakinek más ötletei is lennének, jelezze.

A név eredete

Christopher McQuarrie forgatókönyvíró eredetileg egykori főnöke, Keyser Sume után szerette volna elnevezni misztikus főhősét, ám amikor az ügyvéd megtudta, hogy a karakter lemészárolja a családját, ehhez nem járult hozzá. Így lett a szereplő neve állítólag Keyser Söze, a török söze (túl sokat beszél) és a német Kaiser (császár) szó után.

A Sátán legnagyobb trükkje

The greatest trick the devil ever pulled on man was to convince him that he didn’t exist” – hangzik a film egyik legtöbbet idézett mondata, melynek eredetije Charles Baudelaire “The Generous Gambler” című, 1864-es művéből származik.

Franciául és angol fordításban így szól:

“Mes chers freres, n’oubliez jamais, quand vous entendrez vanter le progres des lumieres, que la plus belle des ruses du diable est de vous persuader qu’il n’existe pas!”

“My dear brethren, do not ever forget, when you hear the progress of lights praised, that the loveliest trick of the Devil is to persuade you that he does not exist!”

A készítők mindenesetre azt állítják, nem tudtak a Baudelaire-mondatról.

Az ördög megszemélyesítői

A rejtélyes és bújkáló főszereplőt többen jelenítették meg: a spoilerezést kerülve mondjuk úgy, hogy Szereplő 1 és Szereplő 2 a filmből, ezen felül Brian Singer producer (az ő lába volt Söze lába az egyik jelenetben), John Ottman vágó és Ken Kokin producer (ők a kezüket adták kölcsön), illetve a flashback jelenetben látható hosszú hajú férfiként Scott B. Morgan.

A rendkívül jól felépített filmes legendárium szerint egyébként Szereplő 1 egészen a film bemutatójáig azt hitte, hogy ő Keyser Söze, és csak a vetítőteremben derült ki számára, hogy Szereplő 2 volt az. Jó sztori!


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
8 hozzászólás ehhez: Kicsoda Keyser Söze?

 1. marinov says:

  Zádori Zsolti fent beharangozott kommentje:

  Az archaikus társadalmakban elképzelhető ilyen mítosz, monda vagy “erkölcsi példázat”, de a modern világban még parabola szintjén se valószínű. Egy kivétel azért biztosan akad. Japán a maga különös és cizellált (kívülről tán aberráltnak tűnő) becsület, kötelességérzet meg önfeláldozás fogalmával.

  Ruth Benedict amerikai antropológus közvetlenül a háború után megpróbálta megfogalmazni, mitől olyan különös, “érthetetlen” a japán kultúra mintázata és mi a belső logikája. Erre a megszálló amerikai erők kérték fel, hogy az ország pacifikálása minél zökkenőmentesebb legyen. Benedict híres műve a Krizantén és kard.

  Az egyik kulcsfogalom (volt?) a japóknál a giri. Ez lelegyszerűsítve valamiféle adósság visszafizetését jelenti az uradnak, a szüleidnek vagy a környezetednek. Ennek egyik válfaja a név iránti giri, ami az a kötelesség, hogy a hírnevet makulátlannak kell megőrízni. “A név iránt giri olyan tetteket is megkövetel, amelyek eltávolítják a szégyenfoltot vagy a sértést. A szégyenfolt bemocskolja valakinek a jó hírét, és ezért meg kell szabadulni tőle. Szükséges lehet, hogy bosszút álljon a becsmérlőn, vagy hogy öngyilkosságot kövessen el, és e két szélsőség között sokféle további megoldás létezik. Semmilyen kompromittáló dolgot nem intéznek el egyetlen vállrándítással.”

  A név védelme érdekében elkövetett bosszú egyáltalán nem számít(ott) agressziónak, a jó ember csak újra egyensúlyba hozza a felborult világot. Benedict párhuzamot lát a XX. század elején még nálunk is dívó párbajok erkölcsiségében. A japán önbecsülés egyben önuralmat is jelent, tehát a giri kiterjed önmagunk és szeretteink sanyargatásának zokszó nélküli elviselésére is. A nő nem jajonghat szüléskor és a szamuráj végsőkig viszi a testi fájdalmon való felülemelkedést – nem csak a magáén, de másokén is.

  Van egy másik fogalom is, a csú. Ez az az erény, felettesednek, uradnak történő szolgálat, ami minden cselekvésnek célt ad, amit tűzön-vízen át követni kell. Előfordul, hogy a csú és a giri konfliktusba kerül egymással, na, akkor van a nagy baj. Még egy fontos dolog, a feleséggel szembeni kötelesség nincs azon a szinten, mint a hazával, a császárral vagy a szülőkkel szemben viselt. A jellemes férfi feleségét és gyermekét idegenként kezeli, ezzel bizonyítja lelki erejét.

  És akkor itt egy hősi történet a legnépszerűbbek közül, a 47 rónin története, ami a japánok egyik kedvenc tanmeséje a giriről. Az elbeszélés 1703-ban játszódik, és hősei sírját ma is tömegek látogatják. Csak a lényeget:

  Aszano nagy urat mestere, Kira nagyúr megsérti (foltot ejt Aszano becsületén), mire ő megsebzi Kirát (vét a csú ellen), majd szeppukut követ el (helyreállítja a girijét). Csakhogy Aszano csú iránti vétke megmarad, olyannyira, hogy rokonai sem lépnek örökébe, vagyonát a sógunátus elkobozza. Aszano szamurájai gazdátlan róninokká lesznek. Egyszerű megoldás lenne, ha üstüllést felkoncolnák önmagukat, így tiltakozva az Aszano girijén esett csorba miatt. Csakhogy Óisi, a róninok vezetője mást eszel ki. Egy részről kiválasztja a legőszintébb, legeltökéltebb híveit Aszano bosszújának, majd 47-en fogadalmat tesznek (vérszövetség), hogy sem szeretet, sem jóhiszeműség nem állhatja utukat abban, hogy megöljék Kirát.

  Ennek érdekében félrevezetik Kirát, akinek jó oka lenne félni tőlük. Szétszóródnak és úgy tesznek, mintha elveszítették volna tartásukat, züllött életet élnek, tivornyáznak, elválnak feleségüktől (ez felettébb praktikus volt, ugyanis egy esetleges viszontbosszú a családokra is keterjedt volna), összevesznek apósaikkal és barátaikkal. Amikor azt tudakolják tőlük, hogy lesz-e bosszú, úgy teszenek, mintha nem érdekelné őket a giri. Mindenki mindent megtehet velük. Az egyik rónin, akinek pénzre van szüksége, eladja szajhának a feleségét. A nő testvére pedig, aki szintén rónin, meg akarja fojtani a nővérét, mert megtudja, hogy az tudomást szerzett Óisiék tervéről. Egy másik rónin az apósát öli meg. Egy harmadik pedig Kirához küldi ágyasnak a feleségét, hogy tájékoztassa az összesküvőket a palota belső ügyeiről. A nő a róninok véres bosszúja után természetesen öngyilkos lesz, mert ezzel tisztíthatja meg csak nevét, hiszen a külvilág számára úgy tűnhetett, Kira nagyúr oldalán áll.

  December 14. éjjelén Kira nagy ivászatot tart, amikor erődjére rátörnek a róninok. Kira gyáva nyúlként viselkedik, szeppukut sem követ el, ezért levágják a fejét és körbehordozzák Tokióban. A város áradozik róluk, rokonaik (már az élve maradottak), akik eddig mit sem sejtettek, most ünnepélyesen tisztelegnek előttük. A kirit tehát megfizették, de a csú kiegyenlítése még hátra van, mert az államnak nem jelentették be előre a vérbosszút. A sógunátus döntése magától értetődően szeppuku mind a 47-nek.

  A történetnek sok-sok változata él. Az egyik háború előtti filmben ez szerepel: “A giri miatt elhagyták feleségeiket, elváltak gyerekeiktől és elveszejtették [megölték] szüleiket.”

  Száz szónak is egy a vége: úgy látom, van néhány eleme a japán történetnek, ami a rejtélyes törökében is felbukkan.

 2. Pingback: Tweets that mention Kicsoda Keyser Söze? | Urban Legends -- Topsy.com

 3. bio says:

  “A készítők mindenesetre azt állítják, nem tudtak a Baudelaire-mondatról.”

  Hihető :D

  bio

 4. nanemúgyvanaz says:

  Amilyen suttyók az amerikaiak, a

  “A készítők mindenesetre azt állítják, nem tudtak a Baudelaire-mondatról.”

  magyarázat teljes mértékig hihető.

 5. nyeszledék says:

  Első ránézésre azt hittem, a cikk Steiner Özgéről szól

 6. albi99 says:

  A magyar szinkron a legelső jelenetben lebuktatja, ki is ő… Szóval ha van még a világon olyan, aki nem ismeri a film “poénját”, és szeretné végignézni, az vigyázzon a magyar verzióval :)

 7. Pingback: Így jártam anyátokkal: 12 emlékezetes hazugság | Urban Legends

 8. antalaszka says:

  A japan otlet-forras szamomra is elfogadhato. Robert C. Christopher: The Japanese Mind konyve is igen erdekessen irja le a japan “massagot”. Ezenkivul az “A Life in Japan” doku is kituno: Japanban elo nem-japanok beszelnek uj hazajuk visszasagairol. Nem letezik meg egy orszag es egy olyan nemzet, mint a japan, kik nyitottak, megis kokemenyen megtartottak erkolcsi es szellemi ralatasukat a vilagra…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom