Legenda Stiller Ákos

2010. november 19. péntek | Szerző: marinov

12

A csúnyán megviccelt, részeg bicajos esete

Egy vándoranekdotából városi legendává mutálódó sztori a kis híján elütött, részeg biciklisről, akit autósok bosszúból áthurcolnak a fél országon.


“Ismerősök (vagy ismerősök ismerősei) hétvégére mentek Eger környékére, péntek este tudtak elindulni, sötétben utaztak – Békésből vagy Békéscsabából indultak. Valahol Szarvas után jártak, az egyik kisebb falun hajtottak keresztül, ahol (péntek, sötét este) az út közepén feküdt egy kerékpáros: szerencséjére semmi baja nem volt, max hogy csontrészeg volt az öreg: a srácok egy platós kisteherrel utaztak és nagyon, de nagyon felidegesítették magukat (majdnem áthajtottak a részeg öregen, aki az út közepén aludt a kerékpárjával): elöször az öreget a kerékpárral együtt az út mellé akarták húzni, de inkább feldobták a teherautó hátuljába, majd a cél elött pár faluval letették, egy fa alá. Hogy másnap az öreg hogy ébredt, azt nem tudjuk, de valószínüleg a legközelebbi piálásakor elgondolkozott azon, hogy megéri részeg hazatekerni, ha nem Örményesen ébred, hanem Andornaktályán (kb 100 km eltérés)” – hangzik a történet, amit a fenti szöveg közreadója maga is városi legendaként jelöl meg, megjegyezve, hogy “hallotta már a katonaságnál, kabaréban (ott Szolnok-Pest távon) és egy kukoricacímerezésen is.”

A sztori alapja valószínűleg egy vándoranekdota lehet, amivel én először 2008-ban találkoztam, egy Delhusa Gjonról szóló cikkben:

“Nyíregyházán volt bulink éjjel, másnap pedig a Balatonon. A technikusokkal mentünk egy ócska busszal a Balaton felé. Az egyik kanyarban kis híján elütöttük az út mentén szundikáló embert. Nagyon káromkodtunk a kocsiban, mert minden hangosítási eszköz a nyakunkba borult. Megtorlást agyaltunk ki. Beraktuk a részeget hátra az erősítők közé a kerékpárjával együtt, és Balatonföldváron tettük csak ki hajnalban. Amikor még mindig aludt. El lehet képzelni az ébredését. Csak ahhoz legalább egy óra kellett, hogy észbe kapjon, nem Nyíregyházán van…”

– idézte fel Gjon egy korábbi visszaemlékezését a Storyonline.

A történet azonban ennél jóval régebbi, már az 1986-os kiadású Pop múzeum – Anekdoták a hőskortól napjainkig 1. című könyvben is megjelenik, annak főszereplője egy Pék nevezetű road. Ő viszont nem Nyíregyházából a Balatonra, hanem állítólag csak 80 kilométert hurcolta áldozatát (igaz, az ő polgári neve Balaton László, tehát a Balaton ebből a sztoriból sem marad el):

“A kamionsofőrök mellett a rockzenészek az országutak elsőszámú vándorai. Beszáguldozzák az egész országot, mert Békéscsaba után rendszerint Sopronban lép fel az együttes és fordítva! S mint az autósoknak általában, nekik is a kivilágítatlan kerékpáron közlekedők fő ellenségeik. Pék, a roadok egyik doayenje nemes bosszút vett az állandó rettegésért. Télvíz idején az utolsó pillanatban tudott megállni az úttesten keresztben fekvő részeg kerékpáros előtt. Biciklijével együtt feltette a zárt teherautóra, s 80 kilométerrel odébb lepakolta. Bizonyára jót csodálkozott a fickó, amikor kialudta mámorát: hogyan sikerült neki tökrészegen, a jeges úton, két óra leforgása alatt 80 kilométert lehajtania?!”

Ugyanez a verzió, korrekt hivatkozással, és egy kis színezéssel így mutálódott 2009-re:

“Volt egy kitűnő könyv számtalan pop- és rockipari mókás történettel. Ott olvastam, hogy az egyik zenekar valahol a Nyírségben haknizott télen még az átkosban. Éjjel jöttek a road-ok hazafelé a dobozos IFÁ-val és valami isteni mázli, kormánnyal bírkózás és a fagyban leízzadás árán sikerült kikerülni egy az út kellős közepén, részegen alvó bringást. Amikor sikerült valahogy megállni, akkor rohantak oda és meglepve tapasztalták, hogy az emberen egy karcolás sincs és édesdeden tentizik. Fogták, felpakolták bringástul a dobozba és jó kétszáz kilométerrel odébb lepakolták egy faluban egy közvilágítási lámpa alá. Állítólag finom, puha derékaljat is csináltak neki avarból az árokban. Gondold el, amikor reggel felébredt és nem volt neki ismerős a környék, aztán valaki felvilágosította, hogy 200+ km-re van otthonról. Hogy csodálkozhatott, hogy hogy tudott ennyit letekerni!”

Városi legenda vs. anekdota

Mindig érdekes az évtizedek óta olvasott forrást és az abból maradt emléket egymás mellett látni. A párhuzamba állítás jól mutatja a történetszínezés (“isteni mázli, kormánnyal bírkózás és a fagyban leízzadás”, “Állítólag finom, puha derékaljat is csináltak neki avarból az árokban“) és a túlzás (80 km -> 200 km) sztoritorzító folyamatait.

A példa kapcsán jól látszik a különbség a legenda és az anekdota között, valamint az is, hogy az egyes történetfajták verifikálásához hogyan érdemes nyúlni. Míg az “ismerősöm ismerősei” típusú verziókat könnyen zárójelbe tehetjük hasonló történetek bemutatásával és a forrás bekérésével, a személyes műfajú anekdotáknál jóval nehezebb a dolgunk. Nem mondhatjuk Dzsoninak, hogy “nem, te nem csináltál ilyet, max hallhattál valami hasonlót“, mert arra ő azt mondja, hogy “csak jobban tudom, mit csináltam“, vagy elszégyelli magát, és letagad mindent. Ahogy azonban előbbi nem megerősítés, úgy utóbbi sem cáfolat. Cáfolat maximum valami olyasmi lehetne, ha valaki bebizonyítaná, Dzsoni soha nem tette ki lábát Budapestről, vagy hogy még életében nem bulizott Nyíregyházán, de akkor is mondhatná, hogy rosszul emlékezik a helyszínekre.

Emberrablás?

Ennél jóval könnyebben megcáfolható az a sztorival kapcsolatban gyakran felbukkanó jogi tévhit (vagy inkább jogos óhaj), mely a történet szimplán idióta főhőseit emberrablással vádolja meg. A jogi környezetben való eligazodásban Keserű Imre, a JogIQ blog szerzője segített. Szerinte emberrablásról azért sem lehet szó az ügy kapcsán, mert az emberrablás “elkövetési magatartása kétmozzanatú: az első az eszközcselekmény, a második a célcselekmény. Az eszközcselekmény a passzív alanynak (az elszállított részegnek) a személyi szabadságától való megfosztása, a célcselekmény pedig az, hogy a részeg szabadon bocsátását valamely követelés teljesítésétől teszi függővé az elkövető. Ennek a kettőnek együttesen kell fennállnia, ha az egyik hiányzik, akkor nem valósul meg ez a fajta bűncselekmény. Imi szerint maximum a személyi szabadság megsértése bűncselekményt lehetne megállapítani, de ezt csak akkor lenne értelme feszegetni, ha ismernénk a teljes tényállást.

Update | A Cink posztja szerint a történet felbukkan Czifrik Balázs Az alvó és az éber című novellájában is:

“Utazni valahova, mint az a részeg biciklista, akit ismerőseim egy vidéki éjjelen az árokból összekapartak, bepakolták a kocsi csomagtartójába, s Pesten kirakták a Margit-híd lábánál.”


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
12 hozzászólás ehhez: A csúnyán megviccelt, részeg bicajos esete

 1. Adani_ says:

  Egy másik változatban, vmi Bp melletti faluban sodorták el az út közepén biciklit toló részeget. Annyit láttak, h a bicikli és ő is az árokban és nem mozdul. Megnézték, látták, h él lélegzik és van pulzusa be a kocsiba (Trasporter) aztán bevitték Pestre orvoshoz, aki megvizsgálta és közölte, h semmi baja, alszik csak karcolás sincs rajta, vigyék vissza oda, ahol felszedték. Az egyikük meg az állatkertben dolgozott és betették oda biciklivel együtt asszem a Pingvinekhez. Reggel mikor felébredt semmi csodálkozás körülnézett, majd vállat vont átemelte a kerítésen a biciklit és elhajtott.

  Sztem kamu sztori mert az állatkertbe azért necces bevinni vkit este meg aztán orvosi vizsgálatra se ébredjen fel.

  Viszont az alapsztorit sok változatban hallottam már az első érdekes, mert Békésen is pont így ismert, h Békésre hoztak vmit furgonnal, és üresen ment visszafelé és Szarvas után jött a bicajos és vitték vagy 100 km-t.

  Van egy hasonló kamionos sztori Orosházáról, kamionos fog majdnem részeget, de kutya baj nem ütötte el, de azért megkérdezi hová tart mondja,h földvárra haza, felajánlja,h elviszi addig, részeg ahogy leült a kamionban már aludt is el alkoholgőzös álomba. A kamionos meg Dunaföldvárnál felébresztette, h Földváron vagyunk, a részeg meg nézett nagyot, h hol vannak ők, hát ez nem az. Aztán kiderült,h Pusztaföldvárra gondolt mintegy 7 km-re Orosházától van a falu. Az is szép lehetett, h Dunaföldvárról hogy keveredett vissza.

 2. nyeszledék says:

  Nálunk a faluban legénybúcsúkor a vőlegény berúgott, mint az albán szamár, elaludt, feldobták a platóra, bejárták vele a falut, és ordították a valószínűleg színjózan cimborái, hogy: Dinnyét!
  Sokan látták…

 3. Fülöp Attila says:

  Én is hallottam baráti társaságunkban egy fickótól, hogy megcsinálták. Most, hogy volt ilyen vagy nem, ki tudja.
  Az vajon nem lehet, hogy ezt már sokan, sokszor megcsinálták?
  Nem olyan nagy dolog és elég “jó vicc”.

 4. Verus says:

  Aki nem látta a Nyomortúra című német filmet, nézze meg, erről szól és nagyon jó!

 5. déjvid says:

  Ebben a történetben az a jó, hogy sokan ismerik, és szerintem sokan meg is csinálták.

  Nekem egy barátom mesélte még 2001-ben, hogy amikor társasággal és teherkocsival Pécstől Pestre utaztak, felszedtek egy részeg bácsit valahol Pécs mellett egy faluban vagy valahol. Ott szó sem volt elütésről vagy veszéélyeztetésről, egyszerűen megkérdezték (éjjel, mondjuk egy óra körül) a részeg öregúrtól, hogy “Na bátyám, aztán volna-e kedve kirándulni Pestre?” Mire az öreg (ittasan, jókedvűen) rábólintott, hogy “Hát persze!” A sztori sejthető: az öreg az utat végigaludta, és amikor Budapest belsejében lerakták, nem nagyon kapott szikrát, hogy hogy is került ide és miért.

  Most természetesen nem kizárt, hogy a társaság egyik-másik tagja ismerte a rockeres története, és meg akarta ismételni. De hogy ez a fenti sztori így a leírt formában valóban megtörtént, az gyakorlatilag biztos.

  Megjegyezném, hogy az egyetem során nem egy olyan oktatót volt szerencsém megismerni, akik gyűjtötték az “egyetemi urbanlegendeket” (pl. “a bohóc és a kurva hazamehet, a többiek jöjjenek be vizsgázni” vagy “nem tudja sem az a, se a b felsorolást…? Ejnye, mentőkérdés: hasonlítsa őket össze.” “Kér mentőkérdést…? Tessék: NOS?!” vagy “Persze, húzhat másik tételt, parancsoljon. Csak az akkor elégtelen”) szóval ezeket ismerték, hallották – majd csak úgy poénból időnként megismételték egyiket-másikat.

  Szóval attól, hogy egy poén többször és több forrásból felbukkan, még nem FELTÉTLENÜL kamu… :-)

  Emberrablás vs. szem.szabs. – emberrablás semmiképpen, ott kell a követelés. Szem.szabs. – ember legyen a talpán, aki a fiúk állítását (“mondta az öreg, hogy persze, vigyetek”) meg tudja cáfolni. De amúgy megállhat a balhé, ha az öreg nagyon kepeszt a rendőrségen.

 6. marinov says:

  déjvid jól ismeri az ostension fogalmát, amiről már itt is többször szó esett :) http://www.urbanlegends.hu/?s=ostension

  és igen, nem arról van szó, hogy ezek sose történtek volna meg, hanem arról, hogy valószínűleg jóval kevesebbszer, mint ahányan ezt jóízűen mesélik magukról, ismerőseikről.

 7. Adani_ says:

  Tuti, h a páros vagy páratlan konnektor agy villanykörte van a teremben féle mentőkérdés is többször megesett már mikor vicces tanárok eljátszották miután hallották a történetet. És sok diák valóban visz magával konnektort meg villanykörtét kabalából a vizsgára.

  Esküvői sztori viszont van nekem is. Még gyerekként voltam esküvőn, ahol a násznép elrabolta a mennyasszonyt úgy, h beterelték egy gardróbszekrénybe és mikor a vőlegény keresi kezdte mondták, h túszul ejtették csak akkor kapja vissza, ha megcsinál vmit pl. táncol az asztalon, de már nem emlékszem mi volt akkor. Később anyám mondta, h az ő esküvőjükön is volt ilyen őt is beterelték a spájzba, de fater miután fél óráig nem vette észre fater, megunta és előjött.

  A májusfa állításos poénos sztori megvan. Egy kis pest megyei faluban volt, ott még divat a májusfa állítás minden lányos háznál feldíszítenek egy fát, színes szalagokkal, virágokkal stb. A falubeli legények persze jó alaposan bepálinkázva csinálták most is, és a sok pálinka megtette a hatását. Volt egy ronda és még ellenszenves és beképzelt nő is a faluban, akit mindenki utált, neki sosem volt májusfája, de most kitalálták,h legyen már neki is. De hát ronda banyának ronda fa jár, vagyis rozsdás vashulladék, döglött macska, meg meg olajos rongy meghasonló kedves szuvenírek kerültek elő, sőt alaki hozott egy bilit is, h ez legye a korona. Az egyik legény meg kitalálta,h ne már üresen majd ő telerakja. Elvonult a ház mögé és mivel vissza nem jött elfelejtkeztek róla és hazamentek. Másnap aztán kiderült, h részegségében irányt tévesztett és nem a ház mögé hanem a főút közepére ült le, és mivel a pálinka erősebb volt el is aludt szarás közben. Reggel arra ébredt, az autók kerülgetik és mindenki őt bámulja.

 8. Xezs says:

  hazug dzsoni monnyonle!

 9. mike says:

  Egy hasonló sztori kering itt Pécsen is, de ez biztos igaz mert egy haverom mesélte akinek a haverja látta :-)
  Egy teherautó hirtelen fékez a piros lámpánál, mögötte egy autó épp hogy meg tud még állni, de az őt követő motoros már nem. A srác nagy ívben felrepül a teherautó platójára, és ott elájul. Mivel nem találják a motorost, azt hiszik hogy elfutott mert részeg volt vagy nem volt jogsija. A teherautó megy tovább, és csak 30-40 kilométer után tér észhez az “utas”, és dörömböl a tetőn hogy álljk már meg a k…a…d :-)

 10. Laci says:

  Ezt megcsináltuk, csak Debrecen-Budapest viszonylatban hazafelé. A Moszkván raktuk ki a fószert és sörözve megvártuk míg felkel…Persze most már nem tennék ilyet, láttam az arcán az őszinte rettegést, mikor rádöbbent, hogy hol van.

 11. Brezo says:

  Akkor az általam ismert változat az eddigi legrégibb. Apám úgy 83-84 táján mesélte a sztorit, de az ötvenes évek végéről származóként. A különbség egyébként elenyésző. Nem elütötték volna, hanem eleve részegen találták az út szélén (Egertől Budapest, onnn tovább Győr felé menet) és megálltak megnézni, él-e egyáltalán? Élt, csk nagyon részeg volt, gondolták segítenek neki, felrakták a manust meg a bicaját a Csepel platójára, azzal, hogy majd leteszik a következő településen, onnan majdcsak hazatalál. Csak épp elfelejtkeztek róla…

  Pár falunyival Győr előtt megálltak az út szélén (dolguk volt…), akkor jutott eszükbe a részegük, akit gyorsan le is raktak az árokba, majd gyorsan ott is hagyták.

  Azt simán feltételezem – ahogy az ilyen sztorik zöménél megeshetett -, hogy valaki, akár többen is megcsinálhatták vlamennyire, legfeljebb az utaztatás hosszában, az útvonalban, meg némileg a körítésben változtatnak kicsit.

  Amikor katona voltam, sofőrként fürge szemmel figyeltem én is az árokpartokat, mondván Csepel van, árok is, út is, hátha. De megfelelő részeget sajna nem találtam…

 12. Adani says:

  Az megvan mikor az ember koporsót szállít teherautón, felvesz egy stoppost, mondja neki, hogy ha elfér a koporsó mellett jöhet, platós teherautóra fel, közben elered az eső,. befeküdt a koporsóba. Még egy stoppost jön, persze, gyere oda a koporsó mellé. Utaznak egy darabig, majd az első stoppos nekiáll kimászni a koporsóból erre a második stoppos ezt látva úgy megijed, hogy leugrik a teherautóról, kéz, láb eltörik, majdnem elütik, kórház sokáig.

  Még oktatták is állítólag jogi egyetemen, hogy na vajon ki a felelős, ahogy ezt a másik két esetet is.

  Motoron ketten az utas pedig mivel elromlott a cipzár a kabátján fordítva veszi fel mint egy kényszerzubbonyt, hogy ne vágjon be a szél, egy faluban elnézi a sofőr a kanyart, fának csapódnak a közeli házban lakó öreg tata meg rohan segíteni, közben azért a mentőket is hívja, nekik előadja, hogy szanitéc volt a háborúban, ezért rögtön ment segíteni ,de a sofőr már halott volt az utas még mozgott, de látta, hogy rosszul állt a feje és helyretette, azóta nem mozog.

  Másik: Családi perpatvar nagy veszekedés asszony balra el mérgesen férjura meg úgy dönt jól ráijeszt, így kötelet rak a nyakába, másik végét a csillárra majd belebújik feláll egy székre, persze előtte berakott a ruhája alá egy ruhafogast és a kötelet arra kötötte, így játszotta el ,hogy felakasztotta magát. Hallotta az ajtónyitás hangját, szék kirúg ő meg lógó nyelvvel bámul, de nem az asszony jött hanem a szomszéd pletykás öregasszony. Nézte egy darabig, majd először lecsatolta a karóráját majd nekiállt kiforgatni a komódot, biztos arra gondolt ,hogy ő már nem fog reklamálni semmiért, persze a férfi mindent látott, mérges is lett a banyára, lendült párat és a kotorászó öregasszony seggbe rúgta lendületből, aki erre úgy megijedt, hogy ott helyben összeesett és meghalt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom