A nélkülözés Poe rövid életének egyik meghatározó élménye volt: állandóan szerencsejáték-adósságokba verte magát, rengeteget ivott, emellett igazi balek volt – olvasható a minap megjelent Híres szerzők titkos élete című könyvben. „A holló” című versével például szinte egy fityinget sem keresett, ugyanis fogalma sem volt a szerzői jogokról.

Így aztán nem csoda, hogy mindent megpróbált, ha pénzről volt szó. A nélkülöző író 1844 áprilisában eladott egy történetet a The New York Sunnak arról, hogy sikerült valakinek – a világtörténelemben először – léghajóval átkelnie az Atlanti-óceán felett.

“Megoldódott hát a nagy probléma – írta diadalittasan. – A tudomány leigázta a Levegőt, csakúgy, mint a Földet és az Óceánt. Hamarosan az emberiség országútja lesz, használata mindennapossá válik, azt rójuk majd unos-untalan.”

Poe alaposan kifundált, 5 ezer szavas cikke ezután csudálatos aprólékossággal mesélt a kérdéses kormányozható léghajóról, kezelőjéről (a valóban létező, Monck Mason nevű fickóról), és leírta magát az utazást is. Egy volt csupán a bökkenő: füllentett.

Másnap a Sun lehozott egy visszavonó nyilatkozatot: „Miután a délről érkező posta … nem tartalmazott megerősítést a léghajó angliai leszállásáról … hajlunk rá, hogy azt gyanítsuk, a híradás tévedésen alapult.”

A teljes cikk szövege
The Balloon-Hoax

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.