Amikor a statisztikák 2009-ben megmutatták, milyen sok – egyes felmérésekben 58 százaléknyi – republikánus tartja Obamát külföldi voltát titkoló külföldinek (a birther mozgalomról részletesebben itt olvashattok), a közvélemény-kutatóknak eszükbe jutott, hogy valahol már láttak hasonló adatokat.

Megnézték a 2006-os közvélemény-kutatásokat, ahol a demokraták hasonló aránya (54 százaléka) vallotta: a 9/11-es terrortámadásokban az amerikai kormány is benne volt. Az emberek tehát elég könnyen hiszik el, hogy a hatalmon levő „másik oldalnak” hajlama van az összeesküvésekre, de kevéssé fogadják el a pártállásukkal össze nem egyeztethető összeesküvés-elméleteket – írja David Aaronovitch VUDU-történelem című könyvében.

Cass R. Sunstein jogászprofesszor Szélsőségek – Hasonló felfogásúak gondolkodása együtt és külön című könyve ezt a jelenséget, a csoportpolarizációt vizsgálja, vagyis amikor az emberek a hozzájuk hasonlóan gondolkodók társaságában szélsőségesebb álláspontot képviselnek.

Sunstein szerint ha van az emberben valamilyen hajlam, előítélet valamilyen irányba, ez jelentős mértékben fölerősödik olyan emberek között, akiknek a prediszpozíciója hasonló irányú. Érdekes, hogy ez a megállapítás a magasan képzettek csoportjára éppúgy igaz, mint a közép- vagy alapképzésben részesültekére.

Tetszett a cikk? Támogasd az oldalt havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.