Tévhit Bődey János

2010. április 08. csütörtök | Szerző: marinov

33

Használjuk helyesen a kokárdát! De mi a helyes?

A magyar kokárda piros-fehér-zöld színű, tehát helyesen kívülre kerül a zöld – terjedt a nemzeti ünnep környékén a közösségi oldalakon. Mielőtt tömegek vetnék rá magukat kokárdáikra, érdemes meghallgatni, mit mond erről a kort ismerő történész


“Az 1848-as pesti forradalom idején a márciusi ifjak még valóban így is (kívül piros) használták, de Than Mór festményein is megfigyelhető, hogy a huszárok csákórózsáján is helyesen szerepel a színsorrend. Téves viszont Szendrey Júlia kokárdája, amit Petőfinek készített, hiszen ezen az olasz színek sorrendje figyelhető meg. Valószínűleg már a forradalom idején is használtak téves kokárdákat, nem mindenki tudhatta hogyan kell helyesen hajtani. Manapság téves történelmi berögződések, és a hagyomány miatt legtöbbször a piros van kívül és a zöld belül” – érvelnek például a Facebookon gyülekező kokárdareformerek, és mindjárt idézik is Katona Tamás egy beszédét:

„… Ugye a kokárda úgy készül, hogy egy nemzeti színű szalagot meghajlítunk. Hogyha azt akarjuk, hogy kétoldalt piros-fehér-zöld jöjjön ki belőle, bizony itt a zöld kerül kívülre és a piros belülre. A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó. De már 1848-ban a kokárdák többsége fordított volt. Kívül volt a piros, mert úgy csinosabb.”

Az ügyben megkerestem Hermann Róbert történészt is, aki a dologról először Katona Tamástól hallott, valamikor 1994 körül; neki pedig Olaszországban mondták ezt egy hivatalos látogatáson. Ami kokárdát Hermann a korszakból ismer, ott mindenhol kívül van a piros, belül a zöld.

Zászlótörténész kolléganője szerint az is bonyolítja a kérdést, hogy ha van farka a kokárdának, akkor szabályos a kívül piros – belül zöld; ha nincs, akkor viszont a heraldikai szabályok szerint kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak. Hermann rögtönzött ikonográfiai kutatása során csak két korabeli Vasvári-ábrázolást talált, amin van kokárda is; miután azonban ezek litográfiák, nemigen lehet megállapítani, milyen a színsorrend. “De nekem úgy tűnik, hogy inkább a piros volt itt is kívül, s belül a zöld” – írja.

Kérdésemre, hogy a hagyományőrzést vagy a szabályt tartja fontosabbnak, azt válaszolta: ő maradna az eredeti formánál, ugyanis “mégiscsak így hordták-hordjuk 162 éve. No és azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a ‘heraldikai tévedés’ tudatos volt. Vagyis hogy a kokárdát hordók ilyen módon kívánták kifejezni a rokonszenvüket az olasz forradalmi egységmozgalommal. De ez csak feltételezés, bizonyítani nem tudom” – írja.

(Illusztráció: Bődey János)

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.33 Responses to Használjuk helyesen a kokárdát! De mi a helyes?

 1. HanD mondja:

  A fent idézett kokárdareformerek értesüléseiket nagyrészt a magyar Wikipédia kokárda szócikkéből vehetik, ui. itt szerepel kb. szó szerint a fenti részlet, Szendreystűl, csinosabbostúl.

 2. lanti mondja:

  Valóban a wikipédiából vettem mindent,szinte szó szerint. Ugyanakkor még most sem egyértelmű a helyzet, szóval várom a végkifejletet!

 3. Timur mondja:

  Múzeumban, vagy magánszemélynél nem található eredeti 1848-as kokárda?

 4. marinov mondja:

  Nincs végkifejlet. A nagyobb részét már ti is megválaszoltátok: a forradalmárok többsége a ma használatos módon viselte kokárdáját. Ma pedig mindenki maga eldöntheti, hogy a szabályokat vagy az emlékezés hagyományait követi.

 5. hirokin mondja:

  Szerintem normálisan az ember a kokárda tetején kezdi el nézni, hogy milyen színek vannak, és onnan nézi lefelé (a közepéig). Még sosem láttam kívül-zöld-belül-pirosat, nekem totál idegennek tűnik.

 6. Nyeszledék mondja:

  A kokárdát úgy kell viselni, ahogy O. Viktor teszi!!!

 7. Gábor mondja:

  Nálunk a kínaiban a harmadik változatot árulják.

 8. Papp Mária mondja:

  Mi a kérdés? Nem értem.” Piros-fehér-zöld, ez a Magyar föld”!!!!!!!

  Akár a szemben lévő mellén látod, akár a saját szíved fölé tűzötted nézed, a sorrend “piros-fehér-zöld”!!

  Egyértelmű: kívül a piros, a másik kettő csak következmény, azaz fehér és zöld.

  Egyszerű és logikus.

 9. Dödölle mondja:

  Én meg olasz – történelmi – filmekben láttam, a “kívül piros, ettül csinos”-változatot. Egyébként nem hiszem, hogy a magyarok a néhány napig tartó olasz forradalom miatt próbálták volna kifejezni rokonszenvüket.Mert akkor még azt is belemagyarázzátok, hogy akkor “vettük fel” a három színt is a nemzet színeiként… Ennyire hülyék még a magyar forradalmárok sem lehetnek!… Kivéve, ha fideszesek….

 10. celebesz mondja:

  Hát, ha esetleg a kuwaiti vagy iráni zászlót vennénk a magyarázat alapjául, még talán érteném… de az olasz (vagy akár francia) zászló sztem nem “úgy” fordított (nem 180, hanem csak 90/270). Szóval ezt a logikát nem igazán értettem sose. És akkor vajon az olyan peches országok, mint pl USA vagy Kiribati, hogyan tekernek kokárdát maguknak heraldikailag?
  Hajrá kívül piros, farkincás!

 11. dixtroy mondja:

  A magyarok balrol jobbra, esetleg fentrol lefele irnak, olvasnak. A Zaszlonk piros – feher – zold, az a kokarda a helyes ami az olvasasi iranynak is megfelel. Punktum.

 12. B mondja:

  A megoldas az, hogy meg kell kerdezni mas nemzetek embereit, esetleg gyerekeket, akik mit sem sejtenek errol az egeszrol. Tehat csak egyszeruen nezzek meg es soroljak fel milyen szineket latnak, amelyikre tobben mondjak azt ebben a sorrendben, hogy piros-feher-zold (ellentetben a zold-feher-pirossa), az lesz a helyes…

 13. Cirbolya apó mondja:

  Öcsémuram! Ballagj be a Nemzeti Múzeumba és nézd meg az EREDETI! 1848-as kokárdákat.

 14. Theseus mondja:

  A kokárdát a forradalmár franciáktól tanultuk, meg lehetne nézni, náluk mi a színek sorrendje!

 15. Annie mondja:

  köszi az utánajárást, hivatkozunk rád a wikin (én ledöbbentem, hogy eddig ez a hülyeség szerepelt nálunk…)

 16. marinov mondja:

  Március 15-e legendája – Mi történt valójában azon a napon? AKTÍV

  http://tv2.hu/aktiv/video/marcius-15-e-legendaja-mi-tortent-valojaban-azon-a-napon

  Március 15-e történetét mindenki ismeri. Ám valóban úgy történtek az események, ahogy az a történelem könyvekben meg van írva, és ahogy évről évre megemlékezünk a jeles napról? Nemrég szárnyra kapott egy elmélet, miszerint az eredeti magyar-kokárda: kintről zöld-fehér-piros, vagyis hosszú évek óta mi magyarok az olasz kokárdában járunk március 15-én. És lehet, hogy a Pilvax kávéház, nem is az Pilvax a kávéház? És megeshet, hogy a nagy mennyiségű bor repítette a fiatalokat a forradalom hevébe 1848-ban?

 17. Cirbolya apó mondja:

  namégegyszerfussunkneki:
  Hogyan határozza meg a Magyar zászlót az alkotmányunk: vízszintesen csíkozott, felül piros, középen fehér, alul zőld szinű (röviden).
  Ha leteszem magam elé az asztalra:fennt a piros csík van!!! Ha ezt kokárdává hajlítom: a zöld szin kerűl belülre.
  Legyünk már MAGYAROK!!!

 18. Sigmund mondja:

  A jobb szélső, bár a közepe helyesnek tűnik, a ‘farkincája’ nem áll jól az én szememben. A középső az idegenül néz ki nekem, és a legelső az, amire azt mondom hogy helyes. Hiába néz ki szinte ugyanúgy a középső, mégis a legelső az ami szabályosnak és szépnek néz ki.

 19. Charlie mondja:

  Sehogysem értem a problémát. Egy háromszínű szalagot, aminek az egyik oldala hosszában piros, a másik meg hosszában zöld, úgy is meghajlíthatok kör alakban, hogy a piros legyen kívül, meg úgy is, hogy a zöld. Attól függ, hogy melyik irányba kezdem a körhajlítást. A kettő között szerintem semmi különbség sincs. Mitől lenne bármelyik ‘heraldikailag’ szabályosabb a másiknál? Ez az érvelés nekem nettó ökörségnek tűnik. Ergo marad a hagyomány, ami szerintem még logikus is, hiszen a kívül piros megoldás valóban úgy néz ki, hogy fent pirossal kezdődik a kokárda.

  Az egész álprobléma szerintem megint valami friss übermagyarkodás eredménye. Én amúgy a Fidesz 2002-es akciózása óta nem hordok kokárdát, sem kívül pirosat, sem kívül zöldet. Sajna nekem jóidőre elvették a kedvem tőle.

 20. Benze mondja:

  Charlie, ha nem érted a problémát, az rólad árulkodik. Tessék ránézni az előző évi (ergo címvédő) olasz kupagyőztes focicsapat mezére:

  http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSWkn1gL_h0N3m2UPXl4o4gqzXmJvZk5r80ZN-7EPNYOSVD9w1JPuqdS2M6Fg

  A színeket helyesen középről olvassuk kifelé, tehát az olasz zászlót középről jobbra, a magyart pedig középről lefelé haladva kell megkapnunk. Ha egyszer egyértelmű, hogy ezt az olaszok sajátjuknak tekintik és az olvasási szabály őket igazolja, akkor nem értem mibe fájna sokaknak kívülre tenni a zöldet. Nem kell megmagyarázni, hogy de az “úgy logikus”, mikor nem az. Az ilyen “logika” miatt flangálnak rengetegen olyan kokárdában, amit az olaszok viselnek. Ebben így számomra semmi nemzeti érték nincs. Az meg ne az én hibám legyen, hogy anno nem az volt a szabadságharcosok legnagyobb gondja, hogy hogyan néz ki a kokárdájuk, mialatt értünk haltak. Források szerint akkor is voltak akik tudatosan helyesen viselték, az emlékezés tehát nekik is szólhat, zölddel kívül, nem kell feltétlen a megszokott, ám figyelmetlenek által elterjesztett olasz módit követni. Persze ha valakinek úgy jó, viselje, csak ne akarjon senkit meggyőzni róla, hogy az a szabályos.

 21. Stirner mondja:

  Igazából ez az egész kérdés egy nagy baromság. a 19ik században is sokszor elrontották az emberek a kokárdákat, nemcsak nálunk..félre is értették őket. Pl. francia kokárdának néztek egy német tartomány színeit viselő ifjú diákot Berlinben, stb.
  A nemzeti érzés nem színsorrendtől függ. Amellett a közepétől való kiindulás szerintem érthetőbb, a heraldika szabályai a címerekre vonatkoznak semmi közük a kokárdákhoz, azok nem s léteztek a heraldika klasszikus évszázadaiban.

 22. Fixxxer mondja:

  Ezek szerint nem csak mi, magyarok használjuk ˝helytelenül˝ a kokárdát, egyébként szerintem is ez a logikus.
  http://lh5.ggpht.com/-juT8zaS2uus/S8d2VjXXgaI/AAAAAAAAA2w/ovOPrNLLing/DSC_0177.JPG

 23. Dudás Bertalan mondja:

  Sitrner: Azért az kétlem, hogy francia kokárdának néztek volna egy diákot

 24. Akiteki mondja:

  Ha leteszem magam elé a zászlót és nekiállok kör alakban meghajlítani, akkor csak abban az esetben kerülhet kívülre a zöld, ha a farka felfelé mutat. Ami lehet szexis, de mindenképpen hordhatatlan, mert lefittyed.
  Maradjunk a kívül piros változatnál.

 25. Fallout mondja:

  A probléma ott kezdődik, a hogy az olasz és magyar zászlók nem egy irányban sávozottak. Az olaszoké függőleges, a miénk vízszintes. A függőlegesekre valóban igaz, hogy a belső szín a zászló kezdőszíne (olaszoknál a zöld), innen tudják, hogy honnan olvasandó a helyes sorrend, ám a vízszintesekre ez a szabály értelmetlen, hiszen azok minden oldalról ugyanazt a sorrendet láttatják.

  Tegyük magunk elé a zászlót a megszokott színsorrendben: vízszintesen piros-fehér-zöld. Hogy áll neki az ember kokárdát hajtogatni? Felülről lefelé, vagy alulról fölfelé? Szerintem 100-ból 99-en felülről lefelé. S mivel a magyar balról jobbra, illetve felülről lefelé olvas, a logika is azt követeli, hogy ha szemből nézzük, bal oldalon és felül egyaránt a piros legyen.

  A helyes színsorrend a kokárda fején a kívülről befelé piros-fehér-zöld, míg a farkai függőlegesen ugyanezt a sorrendet követik.

 26. Névtelen mondja:

  nem olvastam el a hozzászólásokat, sok van, lehet írta ugyanezt már más is.
  de vegyünk egy nemzeti színű szalagot, felül a piros, amikor ezt ívbe vagy körbe hajlítom, akkor bizony az a piros felül illetve kívül marad.
  a farka meg nyilván balról jobbra haladva lesz piros-fehér-zöld, ahogy írunk.

  az olasz zászló függőleges sávozású, ha ugyanúgy a kezembe veszek egy olasz nemzeti színű szalagot, akkor balról jobbra zöld-fehér-piros, és ha ezt hajlítom körbe, akkor is így marad, kívül a zöld.
  a farka meg balról jobbra zöld-fehér-piros.
  így logikus. miért forgatnám összevissza, hogy fordított színsorrendet kapjak?

 27. Istvánffy Theodora mondja:

  Kedves Honfitársaim !

  Senkit nem akarok befolyásolni, csak a saját esetemet mesélném el Nektek: kamaszkoromban még titokban a blúzon a gallér hajtókájának belsején hordtuk a kokárdát, titokban és szigorúan csak egy napig, március 15.-én. (Idén leszek 70 éves). Az elmúlt években, amióta pártjelvénnyé tették, ezzel lesilányították, képtelen voltam többé feltenni, mert megosztotta az országot, s ezért nagyon haragudtam.
  Az idén kifordítottam a meglévő kokárdámat, kívül a zöld, belül a (szívem) vörös színe és újra képes voltam feltenni és büszkén viselni március 15.-én. ÚJRA MEGLELTEM A BÉKÉMET ! ! !
  (Én felülről vágom képzeletben ketté a kokárdát és akkor felül a zászlónk piros színe, már ha szükséges ehhez is ideológiát gyártani.)
  Szerintem most meg kellene mindenkinek fordítani kívül a zöldre, jelezve ezzel, hogy elég volt és nem engedjük, hogy egymás ellen fordítsanak bennünket, mert ez az “oszd meg és uralkodj”, (mindegyik politikai oldalnak ez az érdeke), csak a vesztünket sietteti.

 28. SwallowSteve mondja:

  A kokárda használatát – kitűzős trikolor – a franciáktól vettük át. Helyesen valóban belülről kifelé kellene, de ’48-ban Szendrey Júlia így rakta fel Petőfire, ezért nekünk most már így marad.

 29. Luftballon mondja:

  Sziasztok Magyarok !

  Utoljára gyerekkoromban volt rajtam kokárda, azóta a mindenkori hatalom eszköze !
  Istvánffy Theodorának adok igazat, legyünk azok akik vagyunk, ne befolyásolhasson a média és a hatalom !

 30. Rendszerhib4 mondja:

  Falloutnak teljes mértékben igaza van.

  Na melyik hasonlít az OLASZ -ra? köszi

  http://kepfeltoltes.hu/140313/olaszmagyar_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 31. Lajos Kossuth? mondja:

  Szerintem az egész tradíció kérdése, nekem a kívül zöld kokárdáról nem is jut eszembe semmi. Világ életemben kívül volt a piros. Petőfié is ilyen volt, mi pedig most rájuk emlékezünk, az ő emléküket idézzük meg. Ez a lényeg, nem a szabályok, meg a heraldika. Az maradjon kötelező a hivatalos országcímerekre, zászlókra.
  Másfelől olaszok ide, franciák oda, a nevünk is fordítva van hozzájuk képest! Ez is rossz akkor így? Vagy találjuk ki, hogy “javítsuk ki” mostantól azt is: Sándor Petőfire, Lajos Kossuthra? Mert nemzetközileg így helyes? A mi tradíciónk – mint minden tradíció – úgy helyes ahogy elfogadta és él vele a közösség.

 32. soskad mondja:

  Falloutnál a 10 pont!
  Függőleges sávok esetén az első szín kerül belülre. A sokat emlegetett olasz zászló…
  Vízszintes sávok esetén a felső szín kerül kívülre. Kedves reform kokárdások: lehet ellenőrizni a vízszintes sávos lobogókat és a hozzájuk tartozó felségjeleket/kokárdákat.
  Tehát tetszik, nem tetszik az olasz és a magyar kokárda egyforma. Ezt a felségjeleknél úgy oldották meg, hogy a magyar háromszög alakú.
  Egyébként is: ez a szabály kb. 60 évvel későbbi…
  Aki a zöldet rakja kívülre az iráni kokárdát tűz ki – viselje büszkén!
  Aki pedig a mi forradalmunkra kíván emlékezni, az tűzze ki azt, amit Petőfi és Jókai is büszkén viselt!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?

Fényképszöveg-manipulációk

A múltátírás bevett formája a nemkívánatos alakok kiretusálása a fotókról, a szovjet gyakorlatról írt képes könyv már magyar nyelven is...

Close