Tévhit Bődey János

2010. április 08. csütörtök | Szerző: marinov

33

Használjuk helyesen a kokárdát! De mi a helyes?

Megosztom a Facebookon

A magyar kokárda piros-fehér-zöld színű, tehát helyesen kívülre kerül a zöld – terjed a nemzeti ünnep környékén a közösségi oldalakon. Mielőtt tömegek vetnék rá magukat régi kokárdáikra, érdemes meghallgatni, mit mond erről a történész.


Az 1848-as pesti forradalom idején a márciusi ifjak még valóban így is (kívül piros) használták, de Than Mór festményein is megfigyelhető, hogy a huszárok csákórózsáján is helyesen szerepel a színsorrend. Téves viszont Szendrey Júlia kokárdája, amit Petőfinek készített, hiszen ezen az olasz színek sorrendje figyelhető meg. Valószínűleg már a forradalom idején is használtak téves kokárdákat, nem mindenki tudhatta hogyan kell helyesen hajtani. Manapság téves történelmi berögződések, és a hagyomány miatt legtöbbször a piros van kívül és a zöld belül” – érvelnek például a Facebookon gyülekező kokárdareformerek, és mindjárt idézik is Katona Tamás egy beszédét:

„… Ugye a kokárda úgy készül, hogy egy nemzeti színű szalagot meghajlítunk. Hogyha azt akarjuk, hogy kétoldalt piros-fehér-zöld jöjjön ki belőle, bizony itt a zöld kerül kívülre és a piros belülre. A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó. De már 1848-ban a kokárdák többsége fordított volt. Kívül volt a piros, mert úgy csinosabb.”

Az ügyben megkerestem Hermann Róbert történészt is, aki a dologról először Katona Tamástól hallott, valamikor 1994 körül; neki pedig Olaszországban mondták ezt egy hivatalos látogatáson. Ami kokárdát Hermann a korszakból ismer, ott mindenhol kívül van a piros, belül a zöld.

Zászlótörténész kolléganője szerint az is bonyolítja a kérdést, hogy ha van farka a kokárdának, akkor szabályos a kívül piros – belül zöld; ha nincs, akkor viszont a heraldikai szabályok szerint kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak. Hermann rögtönzött ikonográfiai kutatása során csak két korabeli Vasvári-ábrázolást talált, amin van kokárda is; miután azonban ezek litográfiák, nemigen lehet megállapítani, milyen a színsorrend. “De nekem úgy tűnik, hogy inkább a piros volt itt is kívül, s belül a zöld” – írja.

Kérdésemre, hogy a hagyományőrzést vagy a szabályt tartja fontosabbnak, azt válaszolta: ő maradna az eredeti formánál, ugyanis “mégiscsak így hordták-hordjuk 162 éve. No és azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a ‘heraldikai tévedés’ tudatos volt. Vagyis hogy a kokárdát hordók ilyen módon kívánták kifejezni a rokonszenvüket az olasz forradalmi egységmozgalommal. De ez csak feltételezés, bizonyítani nem tudom” – írja.

Update | Ezt a jelenetet az egyik 2015-ös márciusi ünnepségről készült videóban találtam: “Egy érdekesség. Itt a legtöbben olasz kokárdát hordanak. Mert a szabályos kokárda ilyen.”

Illusztráció: Bődey János


Megosztom a Facebookon | Megosztom a Twitteren


Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat


33 hozzászólás ehhez: Használjuk helyesen a kokárdát! De mi a helyes?

 1. Rendszerhib4 says:

  Falloutnak teljes mértékben igaza van.

  Na melyik hasonlít az OLASZ -ra? köszi

  http://kepfeltoltes.hu/140313/olaszmagyar_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 2. Lajos Kossuth? says:

  Szerintem az egész tradíció kérdése, nekem a kívül zöld kokárdáról nem is jut eszembe semmi. Világ életemben kívül volt a piros. Petőfié is ilyen volt, mi pedig most rájuk emlékezünk, az ő emléküket idézzük meg. Ez a lényeg, nem a szabályok, meg a heraldika. Az maradjon kötelező a hivatalos országcímerekre, zászlókra.
  Másfelől olaszok ide, franciák oda, a nevünk is fordítva van hozzájuk képest! Ez is rossz akkor így? Vagy találjuk ki, hogy “javítsuk ki” mostantól azt is: Sándor Petőfire, Lajos Kossuthra? Mert nemzetközileg így helyes? A mi tradíciónk – mint minden tradíció – úgy helyes ahogy elfogadta és él vele a közösség.

 3. soskad says:

  Falloutnál a 10 pont!
  Függőleges sávok esetén az első szín kerül belülre. A sokat emlegetett olasz zászló…
  Vízszintes sávok esetén a felső szín kerül kívülre. Kedves reform kokárdások: lehet ellenőrizni a vízszintes sávos lobogókat és a hozzájuk tartozó felségjeleket/kokárdákat.
  Tehát tetszik, nem tetszik az olasz és a magyar kokárda egyforma. Ezt a felségjeleknél úgy oldották meg, hogy a magyar háromszög alakú.
  Egyébként is: ez a szabály kb. 60 évvel későbbi…
  Aki a zöldet rakja kívülre az iráni kokárdát tűz ki – viselje büszkén!
  Aki pedig a mi forradalmunkra kíván emlékezni, az tűzze ki azt, amit Petőfi és Jókai is büszkén viselt!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Olvasd el ezt is:

Fényképszöveg-manipulációk

A múltátírás bevett formája a nemkívánatos alakok kiretusálása a fotókról, a szovjet gyakorlatról írt képes könyv már magyar nyelven is...

Close