Valamelyik mostanában lapozgatott könyvben olvastam (talán a Cults, Conspiracies, and Secret Societies címűben vagy a hamarosan magyarul is megjelenő Aaronovitch-könyvben, most viszont sehogy sem találom egyikben sem), hogy a címben idézett kifejezés után jó eséllyel egy összeesküvés-elmélet következik. E félmondattal ugyanis idézőjelbe tehetjük azokat a gondolatainkat, amelyeknél már mi magunk is felismerjük, hogy könnyen az összeesküvés-elméletekkel való dobálózás árnyéka vetülhet ránk. Mégis továbbadjuk, és várjuk közönségünk reakcióját.

A hétvégén bepötyögtem e félmondatot a Google-ba, hogy megnézzem, a magyar weben mikről mesélnek “az összeesküvés-elméletekben nem hívők”. Íme:

Hova tovább NolBlog?

“Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de valóban úgy tűnik, szervezett támadás folyik a NolBlog ellen. Vagy ennyi agymosott ember lenne, akiknek az elvakult propaganda következtében, ennyire egy srófra járna az agya.”

Olvasói komment a Hülye lottó cikkhez

“Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve általában, de most kezdtem gyanakodni a hétvégi húzáskor.”

Pro-kontra a magyar közoktatásról

“Nem vagyok az  összeesküvés-elméletek híve, de tény, hogy túl nagy szabadságot adtunk a médiának, és a gyereket nem vértezzük föl hatékonyan ez ellen a túl szabad világgal szemben.”

Hozzászólás a Luisz topicja, Ide várjuk Luisz gondolatait topikhoz

“Megjegyzem, nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de nem lehet senki csak úgy magától ilyen korlátolt grafomán mint Luisz. Az ilyen alakokra és magatartásra létezett egy kifejezés:” agent provocateur ” ami hevenyészve anyit tesz: provokáló ügynök. (…) Következésképpen: hivatásszerűen, több személy, szándékosan próbálja megosztani, tönkretenni a topicot. Tipikus titkosszolgálati módszer ez.”

Olvasói komment a Humbug a MÁV elleni per című bejegyzéshez

“Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de ez a hír az ég mindenkinek rossz, azok kivételével, akik az antiszemitizmust akarják gerjesztetni. Ez pedig az MSZP-SZDSZ. Ez egy kampányfogás. Egy irtózatosan övön aluli, gátlástalan, nem tudom még milyen jelzőkkel illethető lépés. Nagyon remélem, hogy tévedek és megmondjátok miért is…”

Fórumhozzászólás a Beszélgetés a meccsekről (Élőben az Inter) topikhoz

“Évről-évre egyre gyanúsabb, h a nevük alapján kiscsapatok rendre megkapják egymást. Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, de ezt már nem tudom hova tenni.”

Megélhetési antiszemitázók

“Jómagam nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, ám a családi és nemzetbiztonsági szálak e kínos egybesodródása óvatossá tesz. A világért sem állítanám tehát, hogy Lamperth Mónika és Tóth András négyszemközt ötlötték ki az újnyilas amazon figyelemmegosztó nyomulását az október idusára időzített pártkongresszus idejére – csupán annyit jegyeznék meg: egy jó zavarórepülő-szakember mindig felismeri s ki is aknázza a készen kapott lehetőséget.”

Hozzászólás a Meghalt Jörg Haider című íráshoz

“Nyugodjon békében! Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, de nem tudom elfogadni azt, hogy az események tükrében ez valóban véletlen baleset volt; bááár mint utóbb kiderült Diana balesete, ami pedig sok találgatásokra adott okot, végül bebizonyosodott(?), hogy véletlen volt.”

Hozzászólás A Pentagonba nem is csapódott… topikhoz

“te ennyire biztos vagy benne hogy szaddam husszein valosagos, hus-ver, letezo szemely? hasamennyiben ez meeg igaz is lenne akkor szerinted barmilyen eselye lenne annak hogy a palotajaban tartozkodik? nem egy 13. dummy hajt ki meg be reggel a palotabol? nezd en nem vagyok az osszeeskuves elmeletek hive de ez igy nem kerek…”

Hozzászólás az EU contra 100W-os izzó topikhoz

“Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de elgondolkodtató, hogy a Juropijen Junió miért is kényszerít rá az állampolgárokra olyan dolgokat, ami bizonyítottan negatív hatással van az emberek hangulatára és a lelkére? Egy ismerősöm aki Közgáz egyetemet végzett mesélte, hogy egyik szemeszteren kifejezetten arról tanultak, hogy egy alkalmazottat, hogy lehet “sakkban” tartani. Amíg kevés fizetést adnak addig bármire rábírható az alany.”

Hozzászólás a Bankok, hitelek, hol érdmes, mire figyeljünk topikhoz

“Nem akarom védeni a bankokat, mert mindenki látja, hogy válság ide, válság oda, szépen termeltek profitot, osztottak prémiumokat, stb. De a hirtelen forintgyengüléseket csak némi késéssel tudták követni a devizahitelek emelésénél, ami miatt náluk egy “lyuk” keletkezett, azaz tartalékhiány. Ezt a lyukat próbálják most úgy betömni, hogy késleltetve reagálnak a forint erősödésére is. Ráadásul, mivel továbbra is félnek, ezért nagyobb tartalékokat kívánnak létrehozni, egy későbbi újabb forintgyengülés esetére. Mind e mellett, pedig én nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, nekem van némi kartell gyanúm is, mert nagyon egyformán kicsi mértékben csökkentik a hitelrészleteket a bankok.”

Tisztább világot!

“Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de nem nagyon hiszem, hogy az okos emberi elme még nem talált ki valami más hatékony “üzemanyagot” a kőolajszármazékok helyett.”

Olvasói hozzászólás a Lemondták a Jackson-emlékkoncertet című cikkhez

“Szegény MJ, ebből is látszik h NEM halt meg. Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve,de egyre jobban kezdem elhinni, hogy ez egy TÖKÉLETESEN kigondolt és végrehajtott átverés, és bravó ezért a résztvevőknek.”

Hozzászólás a ki mit tagad ki mit hazudik? topikhoz

“Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, de ami a holokauszt, és a kommunizmus körül zajlik (vagy éppen nem zajlik) egész Európában, valamint Amerikában is, az valóban beindíthatja egyes élénk képzelőerővel ellátott egyének fantáziáját, és még nem is feltétlenül lehet megróni ezért.”

Immunhiány

“Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, s talán még paranoiás sem lennék, bár jelen dolgaink közepette ˝igény lenne rá˝. Ám ami magyar–szlovák ügyben most folyik, az már engem is hajlamosít, hogy meglássam az ördög patáit a történtek mögött. (…) Visszatérve az összeesküvés-elméletekhez: e tünetek jellege hasonlatos azokhoz a robbantásos merényletekhez, melyek 1998-ban és EU-s tagságunkat megelőzően történtek, s sokan látni vélnek mögöttük orosz–szlovák titkos szálakat. (Ld. az ˝Omega-akciót˝.) Nos, ez van, a külföld esetleges machinációi ellen tenni nem sokat tudunk. Az igazi baj az, hogy a honi társadalom és a politika rendre rosszul reagál e szituációkra.”

Hozzászólás a Beoltatod magad, vagy nem oltatod be magad? topikhoz

“Én először terveztem az oltatást, azonban ez máig húzódik és mivel lassan egy fél éves pánikolás után sincs még a távoli ismerősi köröm közt sem senki, aki elkapta volna ezt a szörnyű nagy vírust, így már nem is látom értelmét. Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de azt gyanítom, hogy valami bűzlik itt. Mintha pár éve konkrétan tesztelnék az emberek tűrőképességét és reakcióit ezzel a sok hülyeséggel (válság, vírus,stb)…”

Hozzászólás az Iceman return bejegyzéshez

“Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de ez nekem nagyon “büdös”. Ne, hogy már valaki megmagyarázza, hogy Hamilton aki első évében (kis túlzással) alázza a mezőnyt ekkora barom hibát vét. A csapat dettó… Egyiknek sincs magyarázata arra, hogy miért nem ment/hívták ki akkor mikor körökön keresztül 3 másodpercet kapott Alonsotol (az utolsóban ez 7 sec volt) Már kezdem elhinni, hogy van valami Alonso kezében amivel zsarolja a McLarent. ha nem ez akkor mi más lehetne?…”

Hozzászólás

“Kik hamisítják a történelmet, a bibliát, és lassan már mindent? Hogy hívják a hazátlan népet, aki az USA-t irányítja? Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de véletlenek nincsenek! Miért fosztották ki az iraki múzemumokat? Miért fenyegetik Iránt? Ha nincs tárgyi lelet, nincs bizonyíték? Hol van Bence?”

Hozzászólás A nap ami megrengette a világot poszthoz

“Sajnos így vagy úgy, de ezt a terrortámadást ők provokálták ki, csakúgy mint az egész jelenséget. Ráadásul akkora felhajtás van az ügy körül, még így évek múlva is, hogy az már gyomorforgató. Filmek készülnek, mindegyikben az arab terroristák a gonoszak. ( mint a hidegháború alatt az oroszok) Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de ez azért elég erőteljes propaganda, mondhatni agymosás.”

Fotó: pexels.com

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.