Megint egy olyan népi okosság, amely első hallásra akár hihetőnek is tűnhet, de amelyet senki nem próbálna ki szívesen. E két dolog általában elég ahhoz, hogy – kézzelfogható bizonyíték híján – makacs tévhit szülessen.

Pedig a liftek ma már nagyon-nagyon kis eséllyel zuhannak már csak le: az Egyesült Államokban évente 17 milliárd liftezésből mindössze 27 végződik halálesettel, és azok között is elenyésző a lift lezuhanása miatti tragédia – derül ki az Origo cikkéből. A modern lifteket nem egy, hanem négy, de gyakran nyolc kábellel rögzítik – amelyek közül akár egy is képes megtartani a liftet. Ha az összes kábel elszakad, azonnal működésbe lép egy biztonsági rendszer, amely megállítja a zuhanást.

A How Stuff Works oldal szerzője szerint a felugrásos módszer akkor sem segítene a becsapódás hatását csökkenteni, ha – a pontos távolságok ismerete nélkül is – a megfelelő pillanatban fel tudnánk ugrani. A felugrás ugyanis csupán a lift aljához képest történik, a lift eközben zuhan tovább a maga sebességével.

Ugrándozásunkkal csupán annyi történik, hogy akaratlanul is hozzáteszünk még néhány centit zuhanásunk hosszához (ami persze egy többemeletes zuhanás esetén nem oszt, nem szoroz), vagy ha olyan alacsony mennyezetű liftben vagyunk, mint ami az én házamban is van, még a becsapódás előtt beverjük a fejünket.

Az oldal azt tanácsolja, ha valamit mindenáron tenni akarunk, akkor inkább feküdjünk le: ezzel stabilizáljuk magunkat és szétterítjük a testünket becsapódáskor érő erőket. Persze így is fájni fog, teszik hozzá, de a cikkben megnyugtatásunkra azért sorra veszik azokat a biztonsági rendszereket, amelyek segítségével mára elkerülhetővé, illetve – ha a baj mégis megtörténne – jó eséllyel túlélhetővé váltak a liftbalesetek.

A felugrásos technikát a Mythbusters csapata is kipróbálta egy lerobbant hotelben, de a népi bölcsesség nem sokat segített a kísérletben használt babának (lásd fent).

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.