A műsorban tényként közölték, hogy Dél-Oszétiában merényletet követtek el Eduard Kokojti ottani elnök ellen, mire az elszakadt területről lőni kezdték a határ közelében lévő grúziai Nikozi falut, és az orosz csapatok behatoltak Grúzia területére. Szaakasvili elnököt és a kormányt evakuálták – mondta a műsorvezető, majd néhány perc múlva bejelentette, hogy az államfőt megölték, és megalakult a népi kormány. Az álriport fél órán át tartott, és csak utána jelentette be a műsorvezető, hogy a térségbeli helyzet esetleges kiéleződésének “lehetséges fejleményeit vázolták fel”.

HOAX NEWS: Russia attacks Georgia, Saakashvili killed

If one of your main news channels said your country’s been invaded and your president murdered – you’d no doubt be extremely scared. In Georgia, that’s just what’s happened. What’s worse is that the TV station only gave a brief warning that the Russian attack was a hoax – before frightening its primetime viewers for a good thirty minutes.

Híradásában az MTI felidézi Orson Welles A világok harca című, 1938-as rádiójátékát is, amiben Welles a marslakók inváziójáról szóló ál-helyszínibeszámolók füzérévé dramatizálta H. G. Wells Világok harca című tudományos-fantasztikus regényét. Mint az a Legendavadászat című könyvben is olvasható: bár a hallgatókat a műsor előtt figyelmeztették, hogy kitalált történetről van szó, a kicsi zöld lények támadásáról szóló álhíradások annyira hitelesek voltak, hogy azok, akik csak a műsor közben kapcsolódtak be, rémülten értesültek az Egyesült Államokat ért ufóinvázióról.

Welles rádiójátékának „sikerét” sajtótörténészek utólag azzal magyarázták, hogy az mind média-, mind világtörténeti szempontból sajátos időszakban készült. Egyrészt akkoriban a közönség még nem volt felkészülve az áltudósításokra, másrészt 1938 rendkívül feszült év volt. A „Welles-szindróma” nagy hatását véletlen tényezővel is magyarázták: miközben már ment a marslakók támadásáról szóló műsor a CBS-en, egy másik, rendkívül népszerű műsor egy konkurens csatornán éppen szünetet tartott, így a hallgatók jelentős része áttekerte készülékét a CBS-re. A hangjáték hatása még Orson Wellest is annyira megdöbbentette, hogy utóbb mély sajnálatát fejezte ki. (További részletek Welles hangjátékának fogadtatásáról).

Hatását tekintve valami hasonló történt most Grúziában is, még ha a kiváltó ok – az orosz fél szerint politikai provokáció – teljesen más is volt. Az emberek itt is csomagolni kezdtek és menekülni akartak, a telefonvonalak nem bírták a terhelést. Elterjedt az is, hogy a fiatalokat azonnal behívják katonai szolgálatra. A halálra rémült emberek csak órákkal később tértek magukhoz – adja hírül az MTI.

Maga a “meggyilkolt” grúz elnök vasárnap helyeslően nyilatkozott a filmről, szerinte “a riport megakadályozhatja az oroszokat terveik végrehajtásában.” Az ellenzéknek azonban nem tetszett ennyire: a tévé épülete elé vonultak, és még vasárnap is ott tüntetettek. Nino Burzsanadze – Szaakasvili volt harcostársa, mai ellenzéki – bejelentette, hogy bírósági úton keres elégtételt, amiért egy orosz bábkormány vezetőjeként mutatták be. Moszkva szerint a televíziós pánikkeltés Szaakasvili elnök tudatos provokációja volt, amely Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke szerint a hivatalos rezsim érdekeit szolgálta, és felelősségre kell vonni a grúz államfőt.

Hírügynökségi híradások szerint egyébként az Imedi tv az elnök és az ellenzék közötti három évvel ezelőtti belső összecsapásokig egy grúziai milliárdos ellenzéki adója volt, akkor azonban megvonták engedélyét, s amióta újra működhet, szilárdan Szaakasvili kezében van.

Köszi, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!