1. Babona

(fn) tévhit, hiedelem, bozsena (táj), szupersztíció (id), balhit (rég), bűbáj (rég)

2. Paraszkevidekatriafóbia

A fóbiák listája. A paraszkevidekatriafóbia egy morbid, irracionális félelem a 13-ára eső pénteki napoktól. Az elnevezés Dr. Donald Dossey-től származik, aki az irracionális félelmek kezelésének szakértője. A paraszkevidekatriafóbia kapcsolódik a triszkaidekafóbiához, a 13-as számtól való félelemhez. Tovább a The Skeptics Dictionary oldalára.

3.  Koincidencia

A koincidencia szótári jelentése események vagy jelenségek látszólagos ok nélküli együttes előfordulása, illetve egybeesése. Egyik formájában egyáltalán nincs okozati kapcsolat a jelenségek közt, másik formájában a közönséges kauzalitás fölötti, eddig még nem magyarázott törvényszerűség rejlik az észlelések mögött.

4. Eredet

Péntek 13. a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb babonája, aminek eredetét a legendák olyan régmúlt eseményekre vezetik vissza, mint Jézus keresztre feszítése, a templomos lovagok rendjének felszámolása, sőt, az özönvíz, vagy a kiűzetés a Paradicsomból.

5. Gyakoriság

Melyik évben melyik hónapra esett 13-a péntekre?

6. Fekete macska

black-cat
A kép forrása
7. Emelet

A XIX. század végére annyira általánossá vált a 13-as számtól való félelem, hogy az emberek nagyon ügyeltek rá, hogy kerüljék a baljóslatú számjegyeket, legyen szó akár hotelszobáról, éttermi asztalról vagy autókról. A számhoz kapcsolódó babonákat általában kegyes csalásokkal oldották meg, átszámozták a szállodai szobákat, hogy ne legyen tizenhármas, sőt volt példa olyanra is, hogy egy épület tizenkettedik emelete után a tizennegyedik következett.

8. Killakikitt

“Nem foglalkozzunk azzal, hogy mennyi időnk van hátra
Péntek 13-nak nem fordítunk mi hátat
Rajongok, a színpadunk előtt vernek le sátrat
Számíthatunk rájuk és nem dobálnak meg sárral”

Killakikitt-Picsán Ruglak

Killakikitt-Picsán Ruglak Ha velem rajoskodsz hidd el, hogy picsán rúglak, ha meg csaj vagy akkor baszás előtt picsán csúrlak szívok egy nagy slukkot és soha nem ütök félre azt mondtad gyere félre véged lesz éjfélre Hiába hajtasz tesó, basznak neked fizetni, futárként a környéken a kaját ingyen viszed ki.

9. Gazdaság

A Financial Times szerint a britek inkább jobban teljesítenek ezen a napon, mint rosszabbul. Egy kutatás kimutatta, hogy péntek 13-dikán – a többi péntekkel összevetve – jobb eredmények születtek a londoni tőzsdén. A kutatás az 1934 és 1994 közötti péntekeket vetette össze az általános ipari részvényindexek alapján. És hogy mi várható 2009. november 13-án? Egyebek mellett egy sor GDP-adat, amerikai fogyasztói hangulatindex és magyar ipari termelési számok is napvilágot látnak pénteken.

10. Közlekedés

Péntek 13., az egészség és a közlekedés kapcsolata. Egy vizsgálat Angliából.

11. Jason

Röpke hat év pihenőt követően visszaköltözött a mozikba a slasher filmek egyik (ha nem a legnagyobb) királya, Jason Voorhees; bár ne tette volna. Az újragondolt történet nem is annyira újragondolt, ám amennyiben mégis, akkor az elcsépelt. Tovább a Premierfilm oldalára.

12. Premier

Mennyire bánhatják a hazai filmforgalmazók, hogy idehaza csütörtökön, nem pedig pénteken vannak a mozipremierek.  Tizennyolc országban – köztük az Egyesült Államokban – bezzeg aratás lesz: péntek 13-án lesz a 2012 című katasztrófafilm premierje.

13. Te

És te? Félsz-e tizenharmadikától? Vagy a péntektől? Vagy csak ha a kettő egybeesik? Netán egyiktől sem? Írd meg a kommentek között!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!