Üzleti sztori sxc.hu

2009. november 12. csütörtök | Szerző: marinov

12

Fröccs szódából vagy ásványvízből? Pepsi vagy Coca? Vaj vagy margarin?

Az igazi fröccs nem ásványvízből, hanem szódából készül – vallják a fröccsbarátok. Ugyanilyen magabiztosak kedvenc italuk felsőbbrendűségében a Coca- és Pepsi-fanek is. És a rajongók mégis rendre elbuknak a teszteken. Miért?


Az Index nyári – a szigetes műbalhé apropóján készített – tesztje Irsai Olivért eresztett össze bolti ásványvizekkel illetve szikvízzel. A hétfős, csupa szódapárti fröccsözőből álló tesztelő csapat vizsgálatában mindenki meglepetésére a szóda végzett az utolsó helyen. Härtlein Károly, a BME Fizikai Intézetének mérnöktanára szerint – mivel élelmiszerről van szó – a tények mellett nagyon sokat számít a szubjektivitás, illetve a tradíció. Véleményét osztotta az egyik tesztelő is, aki szerint “ha tudod, hogy szóda, akkor biztosan jobb lesz, mint ha tudod, hogy ásványvíz.”

A fentihez hasonló példákat hoz – megint csak – Malcolm Gladwell Ösztönösen című könyvében. Elméletének alapja az a jelenség, hogy amikor megkóstolunk valamit, és egy szempillantás alatt eldöntjük, hogy ízlik-e, nemcsak ízlelőbimbóink dolgoznak, hanem a konkrét látvány, emlékeink és képzeletünk is befolyásol minket. A Coca-Cola ízével kapcsolatos érzékelésünkhöz például hozzáadódik a márkával, a márka imázsával, a csomagolással, sőt a kultikus logóval kapcsolatos összes képzettársításunk.

Egy korty vagy egy üveg?

Coca_cola_pepsi_27Könyvében Gladwell konkrét példákat is idéz, többek közt azt az esetet, amikor az 1980-as évek elején a Pepsi nyíltan szembeszállt a Coke-kal, és a piacvezető rajongóit tesztre hívták. A Coca-faneknek egy Q és egy M jelű pohárból kellett egy-egy kortyot inniuk. A tesztelők kivétel nélkül az M pohár tartalmát jelölték meg jobbnak, amiben természetesen Pepsi volt. A Coke először csalást kiáltott, de saját felméréseik is Pepsi-győzelmet hoztak. A Cocások komolyan vették a fenyegetést, és egy új termék – a New Coke – bevezetése mellett döntöttek. Az új ital könnyebb, édesebb lett, vagyis jobban hasonlított a Pepsire, és az új teszteken már meg is verte a versenytársat. Piacra dobását követően az új ital mégis csúnyán megbukott, és a tiltakozások hatására a Coke arra kényszerült, hogy visszahozza az eredeti formulát – mutat rá Gladwell.

A Pepsi-kihívás eredményeit a szakemberek az alkalmazott kóstoltatási teszt sajátosságaival magyarázták. A kóstolók csak egy kortyot kóstoltak, s ennek alapján válaszoltak. Egykortynyi kóstolás azonban nagyon más élmény, mint amikor az ember egész üveggel iszik. Szakértők szerint a kóstolásos vaktesztek során az egy-egy kortynyi mintából a fogyasztók hajlamosabbak az édesebbet kiválasztani. De ha egész palackkal kell inniuk, ugyanaz az édes íz émelyítő lehet. Tehát a kólára két különböző módon reagálunk: az egyik az egy korty utáni, a másik pedig az egész üvegnyi ital elfogyasztása utáni reakciónk.

Az érzelemátvitel

Más dolgok is befolyásolhatják az értékelést, ilyen például az érzelemátvitel. A sensation transference fogalmat Louis Cheskin marketingszakember vezette be. Meggyőződése volt, hogy amikor az emberek egy termékről véleményt nyilvánítanak, öntudatlanul a termék csomagolásáról alkotott benyomásukat is a termékre vonatkoztatják. Cheskin kutatásainak egyik célpontja az 1940 táján nem túl népszerű, akkor még fehér színű margarin volt. Louis három dolgot javasolt a megbízónak: 1. nevezze a terméket Imperial Margarine-nak, a csomagolásra pedig tegyen egy tetszetős koronát, 2. a termék legyen sárgás, mint a vaj, 3. a csomagolás pedig legyen alufólia alapú, akkoriban ugyanis ezt a fajta csomagolást a magas minőséggel asszociálták. A siker nem maradt el.

A cég mai alkalmazottjai további példákat is sorolnak Gladwellnek. A Seven-Up tesztelésekor például arra jutottak, hogy ha 15 százalékkal megnövelik a címke zöldjében a sárga színkomponenst, az emberek az italt jellegzetesebben lime vagy citrom ízűnek érzékelik – és nem ízlik nekik. Pedig a termék ugyanaz, de a palack megváltozott megjelenése másfajta asszociációkat váltott ki, aminek ez esetben negatív hatása volt. Egy másik esetben a Del Monte konzervdoboz helyett üvegbe töltötte az őszibarackbefőttjét, és az emberek azt mondták: „Ó, ez valami olyasmi, amit a nagymamám szokott csinálni!”.

Pepsi és Coca és Pepsi

Coca_cola_pepsi_8Vajon meg tudjuk-e pontosan mondani, mi a különbség a Coca és a Pepsi között? – teszi fel a kérdést Gladwell. Szerinte azt bárki meg tudja válaszolni, hogy ízlik-e neki az egyik termék vagy sem, sőt mondhatunk is valamit a szénsavasságukról, ízükről, édességükről, igazából azonban csak a kóstolóspecialisták képesek különbséget tenni a két ital közt. Az ezzel egyet nem értő, magabiztos kólafogyasztóknak Gladwell játékot ajánl, az ún. háromszögtesztet. Töltessünk három pohárba két különböző italt, úgy, hogy az egyik fajtából két pohárnyi van. Nem az a kérdés, hogy melyik pohárban van Coke és melyikben Pepsi, hanem az, hogy melyik két pohárban van azonos ital. Gladwell szerint erre a kérdésre ezer embernek csupán a harmada ad helyes választ, ami nem sokkal jobb, mintha véletlen kiválasztás alapján találtuk volna ki.

Ha két kóla összehasonlítása a feladat, csak annyit kell tennünk, hogy első benyomásainkat közöljük. Három pohár esetében azonban valahogy a memóriánkban kell tartanunk az első és a második kóstolás ízét is, s bár rövid ideig, mégis arról van szó, hogy a pillanatnyi érzékelést valami tartósabbá kell alakítanunk, és ehhez elengedhetetlenül szükséges az „ízértés”, és annak terminológiája. Gladwell nem zárja ki, hogy kellő tapasztalattal megtanulható, hogyan dekódoljuk az első benyomásaink és az azonnali döntéseink mögött rejlő gondolatainkat, de ha olyasvalamivel van dolgunk, ami kívül esik érdeklődésünk és tapasztalatunk körén, reakcióink nem elég pontosak. Az ilyen kontextusban keletkezett érzéseinket nehezen tudjuk megmagyarázni és könnyen megzavarhatók.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
12 hozzászólás ehhez: Fröccs szódából vagy ásványvízből? Pepsi vagy Coca? Vaj vagy margarin?

 1. zsolce says:

  “Irsai Olivért eresztett össze bolti ásványvizekkel illetve szikvízzel. A hétfős, csupa szódapárti fröccsözőből álló tesztelő csapat vizsgálatában mindenki meglepetésére a szóda végzett az utolsó helyen.”

  Hm…

  …az ásványvíz azért nem az igazi, mert úgy a negyedik nyitás-töltés-zárás ciklus körül kimegy belőle a szénsav… :-) A szikvízből általában az utolsó kortyok is fullosak.

  Persze én nem vagyok se marketing-szakember, se kóstolóművész; mégis, az pl. biztos, hogy pálinka esetén ha kitöltés után gyönyörködünk a színben, a gyöngyházas tükörben, a nehéz szagban, majd nyelés után az érzésben és az orrba visszakúszó illatban, majd a csontszáraz pohárkát megszellőztetjük, és azt követően lekváros illatot érzünk – na AZ igazi pálinka volt. (Ja, ha beáztatunk vele tetszőleges papírpénzt, és meggyújtjuk, apró kék lánggal elég a pálinka, és csontszáraz marad a papírpénz, égésnyom nélkül). A gyors egykortyos teszt, ahol ilyen vizsgálatokra nincs lehetőség, természetesen becsapja az embert… “húzd meg az üveget: na melyik a bóti cseresznye és melyik Tibi bátyád kisüstije…?” :-D

 2. babulus says:

  borhoz, ha muszáj, borvizet iszik a székely

 3. smvsp says:

  A 90-es évek elején itt is volt valamilyen Pepsi teszt. Emlékszem, a fővárosban voltak különböző helyeken felállítva kamionok, és ott kellet kiválasztani a két itóka közül melyik a finomabb (kitöltötték pohárba, lefedték a tálcát, megpörgették, majd lehetett ízlelni). Pechükre minden esetben a Coca-Colat választottam. Az igazság szerint eleve Coca fan vagyok, így nem volt nehéz, mert a Coca-Cola szénsavasabb mint a Pepsi.

  Mondtam is mindíg, a Pepsi egy érzés, de a jéghideg Coca-Cola az igazi :)

  Annyi ingyen kólát se ittam mint akkor :)

 4. tigger says:

  Szerintem a szénsavasság mindig változó, hol az egyik, hol a másik szénsavasabb, a palackozóüzemtől, tárolás-szállítás eltérésektől is változhat.. Eddig háromszor tettek elém egyforma poharakba Pepsit és Cocát, mindegyik alkalommal meg tudtam mondani melyik-melyik.

 5. puncsos says:

  Én Coca-Cola fan vagyok. Már 4 éve abból is a lájtosabb fajtát veszem. Pepsit ízről megismerem, a gagyi kólákon meg mintha valamilyen cseresznye ízt lehetne érezni.

 6. Sp(r)icces says:

  Teljes mértékben osztom Zsolce álláspontját, az ásványvizes fröccs csak kényszermegoldás lehet, és max. palackbontáskor fogadható el. (Ilyenkor nyer a 0.33-as palack!) Amúgy az ásványvíz az elsö és a bor a második, a sorrend szikvíz esetén fordított – állítólag (szerintem is így “müködik”). Kóla-ügyben nálam is a Coca nyer, és csakis az alapverzió! Kényszerhelyzetben a Pepsit is lenyelem, de nem az igazi… Vaj-margarin ügyben igazi opportunista vagyok, a frigóban tartott vajat csak keménysége miatt nem szeretem, amúgy mindkettöt fogyasztom, igaz soha nem tudom eldönteni melyik az egészségesebb, mert ez néhány évenként megfordul (bruhaha). Íze alapján természetesen felismerem mit eszem/iszom… nem hiszem, hogy átverhetne bármilyen teszt is.

 7. ZiCCeR says:

  Szintén azon az állásponton vagyok, hogy egyértelműen meg lehet különböztetni a pepsit és a cocát. Ráadásul, ahogyan a cikk is írja, lehet, hogy egy korty után a pepsit tartaná finomabbnak az ember, de több korty már a coca javára dönt.
  A legborzasztóbb egyébként az, hogy a pepsi termékek nem veszik fel a versenyt a coca termékekkel. Egy kivétel van csupán számomra, az pedig a tonik. Nade, tonikból kb. annyit iszom meg egy évben, mint a fent emlegetett kisüstiből…

 8. Mina says:

  Milyen igazad van, ZiCCeR. Sprite vs 7up, Fanta vs Mirinda ugyanúgy viszonyul egymáshoz (számomra), mint a Coke és a Pepsi.

 9. Jó magyar szokás szerint nem tiszteljük, romboljuk hagyományainkat. Egy teszt eredményéből, amely nem volt körültekintő, azonnal általános következtetést vonunk le. /Szikvíz és szikvíz között is különbség van!/ Akaratlanul is minősítve Márai Sándort, Krúdy Gyulát, Molnár Ferencet, Bródy Sándort, Tömörkény Istvánt és még sok más közismert embert, akik csak szódával szerették a bort. Gondolom, hogy nem képzeli senki, hogy Ők a szikvíz fogadott reklámozói voltak.

 10. Bronco says:

  a Székely nem iszik borvizet a borhoz. Azért hívják borvíznek, mert rengeteg vas van benne, és vörösre festi a medret. Magyarul olyan íze lehet, mintha egy rozsdás csőből innál, vagy mintha vért. Nem valami jó. A vajat és margarint úgy különbözteti meg az ember, hogy megsózza. A vaj finom ízes lesz, a margarin meg marad mérgező kémiai hulladék.

 11. hahóóó says:

  Nincs az az isten h elbukjak egy vaj vagy margarin teszten… A coca-cola és a pepsi megkülönböztetése sem egy nagy feladat.

 12. Pingback: Hogy ízlik az organikus kaja? Jó? Csak mert Meki! | Urban Legends

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom