Legenda sxc.hu

2009. október 04. vasárnap | Szerző: marinov

14

A Pokol hőt ad le vagy hőt nyel el?

A Snopes szerkesztője, Barbara Mikkelson a klasszikus és sokat mesélt iskolai városi legenda gyökerei után kapirgált a héten.


“A következő kérdés a “University of Washington” kémiai szakának egyik ZH-ján ténylegesen előfordult:

‘A Pokol exotermikus (hőt ad le) vagy pedig endotermikus (hőt nyel el)? Válaszát bizonyítsa is.’

A legtöbb diák állítását Boyle törvényével próbálta igazolni (a gáz lehűl, ha tágul, illetve felmelegszik, ha sűrűsödik) vagy annak valamilyen változatával.

Volt azonban egy diák, aki ezt írta:

Először is, azt kell tudnunk hogy hogyan változik a Pokol tömege. Tehát, tudnunk kell, hogy milyen sebességgel érkeznek új lelkek a Pokolba, illetve milyen sebességgel hagyják el azt. Azt gondolom, hogy bizonyosan feltehetjük, hogy ha egy lélek egyszer bekerült a Pokolba, sosem fogja elhagyni. Ebből következően egyetlen lélek sem hagyja el a Poklot.

Azt illetően, hogy mennyi lélek érkezik a Pokolba, vessünk egy pillantást a világon manapság létező vallásokra. Ezen vallások egy része azt állítja, hogy ha valaki nem hivője az adott vallásnak, akkor bizonyosan a Pokolba kerül. Mivel több mint egy ilyen vallás létezik és mivel az emberek nem hisznek egynél több vallásban, levonhatjuk a következtetést, miszerint minden ember, illetve minden lélek a Pokolra jut. A jelenlegi születési és halálozási arányokkal számolva arra számíthatunk, hogy a lelkek száma a Pokolban exponenciálisan nő.

Most nézzük a Pokol térfogatának változását, mivel Boyle törvényének állítása szerint ahhoz, hogy a hőmérséklet és a nyomás a Pokolban változatlan maradjon, a Pokol térfogatának növekednie kell, ahogy új lelkek kerülnek bele. Ez két lehetőséget ad:

Ha a Pokol lassabb ütemben tágul, mint amilyen gyorsan a lelkek lépnek be, akkor a hőmérséklet és a nyomás a Pokolban növekedni fog egészen addig, amíg teljesen elszabadul a Pokol.

Természetesen ha a Pokol gyorsabb ütemben tágul, mint a lelkek számának növekedése a hőmérséklet és a nyomás csökkenni fog addig, amíg be nem fagy a Pokol.

Tehát melyik is az igaz? Ha elfogadjuk azt a posztulátumot, amit Krissy kisasszony adott nekem még gólya éveim alatt, miszerint “hamarabb lesz fagyott éjszaka a Pokolban, minthogy lefeküdjek veled”, továbbá figyelembe véve a tényt, hogy azóta sem sikerült szexuális kapcsolatba keverdenem vele, következik, hogy a (2) lehetőseg nem lehet igaz, és ezért biztos vagyok benne, hogy a Pokol exotermikus.

Ez az egyetlen diák kapta meg az “A” minősítést.”

 

A Snopes.com szerkesztője mai bejegyzésében bemutatja a mese verzióit; ebből kiderül, hogy Krissy kisasszonyt csak később csatolták a történethez, az egyetemek, ahol a vizsga “történt”, verzióról verzióra változnak, illetve az is, hogy nem mindegyik változatban tudjuk meg, a diák kifejtését tanárai hogyan értékelték.

A sztori 1997 óta terjed az interneten, de maga az alaptörténet sokkal régebbi, az 1920-as években született, Paul Darwin Foote tudós tollából.

További részletek a Snopes-on, a kommentek között pedig folytathatjuk az iskolai, egyetemi legendák gyűjtését.

Fotó: sxc.hu


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
14 hozzászólás ehhez: A Pokol hőt ad le vagy hőt nyel el?

 1. ron says:

  Frankó a poszt, a címben a “hőd”-öt javítsátok, légyszi!

 2. marinov says:

  Javítva, kösz!

 3. learningworm says:

  Sztem a kérdés nem ilyen egyszerű.. Legalább két dolgot kellene még tisztázni a válaszhoz: 1/ van-e a lelkeknek tömege és térfogata? 2/ A pokolbeli tűz/hő forrása micsoda?? mert ugye a pokol eleve tüzes, amibe ha alacsonyabb hőmérsékletű (alacsonyabb hőmérsékletű környezetből származó!) és anyagi lelkek kerülnek be, amelyek nem lépnek reakcióba, azaz “csak melegednek” ott, akkor bizony a pokol lehet, hogy szép lassan kihül… és a termodinamika nagyon szépen alkalmazható gázrendszerekre, de mi van, ha a lelkek ott valami más halmazállapotba képesek átalakulni, vagy pláne még ha valami minőségi változás azaz reakció is lejátszódik – akkor annak a hőszínezete lehet a meghatározó… és ez a magasabb hőmérsékleten akár még változhat is…
  Szóval a válasz attól is függhet, hogy a hallgató fizikus vagy vegyész..
  Tisztelettel
  learningworm

 4. learningworm says:

  PS: azt még kifelejtettem, hogy a pokol hőszigeteltségének a mértéke vagy felületének a hőleadóképessége is belejátszhat, ami gépészek esetén bonyolíthatja a választ…
  learningworm

 5. vighi says:

  Még meg kell vizsgálni, a sokadik oldalt is, hogy “meleg”-e a lélek, ill. hogy éghető-e (“a pokol tüzén ég”), és milyen sebességgel ég (robban)” Mi van azzal a lélekkel, aminek a gazdája azbesztózisban hunyt el????

 6. Attila says:

  A vége nem teljesen tiszta: “a (2) lehetőseg nem lehet igaz, és ezért biztos vagyok benne, hogy a Pokol exotermikus.”

  Ha exotermikus (höt ad le) akkor hül. Tehát ez a (2) megoldás. (mégis azt irja, hogy a (2) nem lehet.)

 7. Laki says:

  Maszturbált a bíró a per közben, majd bosszút állt az ezt kifogásolókon
  http://hvg.hu/vilag/20090930_maszturbalta_a_biro_valasi_per_kozben.aspx?FullComment=true#gotoForm

 8. tachee says:

  Nem tudtam regisztrálni a fórumra, ezért ide írom, elég érdekes:
  Az alábbi történet a Koppenhágai Egyetemen esett meg, egy fizika vizsgán:

  A kérdés így hangzott: “írja le, hogyan mérhető meg egy felhőkarcoló magassága egy barométer segítségével!”

  Az egyik hallgató válasza:
  “Fogsz egy hosszú zsinórt, rákötöd a barométer tetejére, majd a barométert lelógatod a földig. A zsinór hosszúságának és a barométer magasságának összege megegyezik a felhőkarcoló magasságával.”
  Ez az eredeti magyarázat azonban a vizsgáztatót meglehetősen feldühítette, így a vizsga nem sikerült. A diák azonban nem hagyta magát, mivel szerinte a válasza abszolút helyes volt. Az egyetem vezetősége így kijelölt egy független bírát, aki megállapította, hogy bár a válasz helyes volt, ám semmiféle fizikai ismeretet nem tükrözött. A probléma megoldására behívatta magához a hallgatót, és hat percet adott neki arra, hogy szóban bebizonyítsa, a fizikai alapismeretek birtokában van.
  A dik öt percig szótlanul ült, a homlokát ráncolva gondolkodott. A vizsgabiztos figyelmeztette, hogy vészesen fogy az idő. A diák ekkor megszólalt, és megjegyezte, hogy annyiféle magyarázatot tud, hogy nem tudja kiválasztani, melyiket is adja elő. A biztos nógatására aztán belekezdett:
  “Nos, az első ötletem az, hogy megfogjuk a barométert, felmegyünk a felhőkarcoló tetejére, és ledobjuk onnan. Mérjük a földet éréséig eltelt időt, majd a kérdéses magasságot kiszámítjuk a ‘H = 0.5g x t négyzet’ képlettel. Viszont ez a módszer nem túl szerencsés a barométer szempontjából.
  Vagy pedig abban az esetben, ha süt a nap, megmérhetjük a barométer magasságát, és az árnyékát. Ezután megmérjük a felhőkarcoló árnyékának hosszát, és aránypárok segítségével kiszámíthatjuk a magasságát is.
  De ha nagyon tudományosak akarunk lenni, akor egy rövid zsinórt kötve a barométerre, ingaként használhatjuk azt. A földön és a tetőn megmérve a gravitációs erőt, a ‘T = 2 pi * négyzetgyök(1 / g)’ képlettel kiszámíthatjuk a kért magasság értékét.
  Vagy, ha esetleg a felhőkarcoló rendelkezik tűzlétrával, akkor megmérhetjük, a barométer hosszánál hányszor magasabb, majd a barométert megmérve egyszerű szorzással megkapjuk a kívánt eredményt.
  De ha Ön az unalmas, bevett módszerre kíváncsi, akkor a barométert a légnyomás mérésére használva, a földön és a tetőn mérhető nyomás különbözetéből is megállapítható a felhőkarcoló magassága. Egy millibar légnyomás különbség egy láb magasságnak felel meg.
  Itt az egyetemen mindig arra buzdítanak bennünket, hogy próbáljunk eredeti módszereket kidolgozni, ezért kétségtelenül a legjobb módszer a felhőkarcoló magasságának megállapítására az, ha a hónunk alá csapjuk a barométert, bekopogunk a portáshoz, és azt mondjuk neki: ‘Ha megmondod, milyen magas ez az épület, neked adom ezt a szép új barométert’.”

  A történet csattanója, hogy ezt a renitens diákot Niels Bohr-nak hívták, és ő a mai napig az egyetlen fizikai Nobel-díjas dán fizikus.

 9. clearwater says:

  Nem tiszta ez nekem.
  Azért, mert a csaj a mai (a dolgozat írásának) napjáig nem feküdt le a sráccal, nem jelenti azt, hogy nem is fog.
  Ha azonban lefekszik, akkor az 1 változat válik igazzá, vagyis, hogy a pokol befagy.
  Eszerint viszont eljutottunk egy olyan abszolut feltételezésig, hogy egy csajtól függ, hogy a pokol exo- vagy endoterm-e, illetve ott van még a kérdés, hogy azon a napon válik-e endoterm-é a pokol, hogy a csak lefeküdt a sráccal.

  A srác tehát csak akkor hivatkozhatna a fenti logikai feltevésre, ha a csaj lefeküdt volna vele, ami azt jelentené, hogy a pokol fagyott, vagyis endoterm. És még akkor is ott a kérdés, hogy mikor vált endoterm-é.

  Na szép napot.

 10. Reactor says:

  :DDDDDDDD

  Egyszerűbb lett volna kipróbálni a Doom 3-t.

 11. marylebone says:

  Dániának három Nobel-díjas fizikusa van, nemcsak Niels Aase Bohr! :-) Ugyanis a fia (Niels Henrik David Bohr) és Ben Mottelson dán fizikusok szintén megkapták a Nobel-díjat!

 12. Pingback: Niels Bohr barométeres legendája | Urban Legends

 13. mindegy says:

  én máshogy ismerem:
  Ingyen koncertjegyek!
  Vérdíj egy receptfüzetért
  Nem hagyták Bond-filmet rendezni

  Király Linda léböjtöl
  Killing Them Softly jelenet
  Újabb megasztáros Amerikában?

  2012. November 25. | Kategória: Amatőr csajszik
  Kutatási eredmény – a forma a lényeg
  “Alulmaradt a körte – a kerek hátsó izgatja fel a férfiakat!

  A közhiedelemmel ellentétben nem a méret, a forma indítja be őket.”

  2012. November 20. | Kategória: Vicc
  A hálószobagolf szabályai
  1. Minden játékosnak gondoskodnia kell a saját felszereléséről. A
  felszerelés általában egy ütő és két labda.

  2. A játékhoz hozzá kell járulnia a pálya tulajdonosának.

  3. A szabadtéri golftól eltérően, itt az ütő lyukba juttatása a cél,
  miközben a labdák kint maradnak.

  4. A jó játékhoz az ütő rúdja kemény kell hogy legyen.
  A pálya tulajdonosának joga van ellenőrizni a rúd keménységét.

  5. A pálya tulajdonosa (a lyuk épségének megóvása érdekében)
  fenntartja magának a jogot, hogy megszabja az ütő hosszúságát.

  6. A játék célja: annyi ütés elvégzése amennyi ahhoz szükséges, hogy a pálya tulajdonosa elégedetten elismerje, hogy a játéknak vége.
  Ennek elmulasztása azt vonhatja maga után, hogy ezen a pályán nem
  játszhat többet.

  7. Rossznak tartják, ha egy lyukat azonnal a pályára érkezéskor
  megjátszik valaki.
  A tapasztalt játékos általában időt szakít arra, hogy megcsodálja a teljes pályát, különös tekintettel a szép formájú bunkerekre.

  8. A játékosokat figyelmeztetjük, hogy játék közben ne említsenek egyéb pályákat (amelyeken már játszottak vagy ezzel egyidejűleg játszanak), a jelenleg játszandó pálya tulajdonosának.
  Ismertek elkeseredett pályatulajdonosok, akik ezen okból a játékos felszerelését megrongálták.

  9. Bátorítjuk a játékosokat, hogy minden eshetőségre legyen náluk
  megfelelő esőruházat.

  10. A játékosoknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy játékuk
  tökéletesen tervezett, különösen amikor egy pályán először játszanak.
  Ismertek játékosok, akik felháborodtak amikor fölfedezték, hogy más is játszik azon a pályán, amelyet ok privát pályának hittek.

  11. A játékosoknak nem szabad feltételezniük, hogy egy pálya állandóan játszható.
  Néhány játékos megszégyenülhet, amikor rájön, hogy a pálya
  ideiglenesen javítás alatt áll.
  A játékosoktól elvárt dolog, hogy ez esetben rendkívül taktikásak legyenek.
  Haladóbb játékosok ilyenkor alternatív lehetőségeket találnak a játékra.

  12. Javasoljuk a játékosoknak, hogy kérjenek engedélyt a pálya
  tulajdonosától, mielőtt megjátsszák a hátsó kilencest.

  13. Általában a lassú játék javasolt, de a játékosoknak fel kell
  készülniük a sebesség fokozására, ha időlegesen is, a pálya tulajdonosának kérésére.

  14. Csodálatos teljesítménynek számít – ha az idő engedi – ha a
  játékos többször meg tud játszani egy lyukat egy meccs alatt.

  15. A pálya tulajdonosa az egyetlen bírája annak, hogy ki a legjobb játékos.
  Tanácsoljuk a játékosoknak, hogy kétszer is gondolják meg mielőtt állandó tagságot váltanak egy pályára.

  Plusz elvárásokat emelhet a pálya tulajdonosa és a szabályok is változtatás tárgyát képezhetik.

  Ennek okán sok játékos jobban szeret több különböző pályán játszani.
  2012. Október 29. | Kategória: Videó
  Élőben nézheted a Sandy hurrikánt :(
  Magyar idő szerint éjjel 1-kor éri el a hurrikán a keleti partvidéket.
  http://www.youtube.com/watch?v=yXMU2qwCVag
  2012. Október 16. | Kategória: Mondás, idézet
  Elgondolkodtató . . .
  A halász hazatér fatörzsből vájt csónakján a napi halászatból és találkozik egy külföldi piackutató szakemberrel, aki ebben a fejlődő országban dolgozik.
  A piackutató azt kérdezi a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán. A halász azt feleli, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.

  – Mivel tölti az idejét? – kérdezi a szakember.
  – Hát, például halászgatok. Játszom a gyerekeimmel.
  Amikor nagy a forróság, lepihenünk.
  Este együtt vacsorázunk. Összejövünk a barátainkkal és zenélünk egy kicsit – feleli a halász.
  A piackutató itt közbevág, és ezt mondja:

  – Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia. Akkor több pénzt keresne, és hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni ennél a kis kivájt fatörzsnél.
  Nagyobb csónakkal még több pénzt tudna keresni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló halászflottára.

  – És azután? – kérdezi a halász.
  – Azután ahelyett, hogy viszonteladón keresztül árulná a halait, közvetlenül a gyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindíthatna egy saját halfeldolgozó üzemet.
  Akkor el tudna menni ebből a porfészekből Párizsba vagy New Yorkba, és onnan irányíthatná a vállalkozást. Még azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletet, és akkor már milliókat kereshetne.

  – Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? – érdeklődik a halász.
  – Úgy 15-20 év alatt – válaszolja a piackutató.
  – És azután? – folytatja a kérdezősködést a halász.
  – Ekkor kezd érdekessé válni az élet – magyarázza a szakember. – Nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatná a városi rohanó életformát, és egy távol eső faluba költözhetne.

  – És azután mi lenne? – kérdezi a halász.
  – Akkor volna ideje halászgatni, játszani a gyermekeivel, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a családjával és összejönni a barátaival zenélgetni kicsit.
  2012. Október 05. | Kategória: Mondás, idézet
  Pokol
  Egyetemi záróvizsga extra kérdése

  Záróvizsgán tették föl ezt a kérdést kémia szakon a Maynooth egyetemen.(Kildare grófság, Irország).

  Az egyik diák válasza olyan mélyenszántó volt, hogy a professzor
  közzétette az interneten kollégái számára, de mi is szórakozhatunk
  rajta.

  Extra kérdés:
  Vajon a pokol exotherm (leadja a hőt), vagy endotherm-e (fölveszi a hőt)?

  A legtöbben a Boyle-törvényt vették alapul, azaz hogy a gáz táguláskor
  lehűl, nyomás alatt viszont növekszik.

  Az egyik diák azonban a következő gondolatmenetet írta le:

  Először is meg kell állapítani, hogy a pokol tömege változik-e az idő folyamán.
  Ehhez a pokolba vándorló, valamint a poklot elhagyó lelkek
  számának ismerete kell.
  Úgy vélem, bizonyosra vehető, hogy aki a pokolba kerül, onnan már soha
  ki nem jut.

  Ahhoz, hogy megállapítsuk, hányan jutnak a pokolba, a különböző
  vallásokat kell alapul venni. A legtöbb mai vallás szerint mindenki a pokolba jut, aki nem az adott vallás követője.
  Minthogy több ilyen vallás létezik, abból indulhatunk ki, hogy mindenki a pokolra jut.

  A világ népességének növekedése arra enged következtetni, hogy a
  pokolra jutók száma exponenciálisan növekszik.

  Ezek után a pokol térfogatát kell megvizsgálnunk. A Boyle-törvény
  értelmében a pokol térfogatának a pokolra jutó lelkek számával
  arányosan kell növekednie, hogy a hőmérséklet és a nyomás állandó
  maradjon. Ekkor két lehetőség van:

  1. Ha a pokol lassabban tágul, mint amilyen iramban érkeznek a lelkek,
  akkor a hőmérséklet és a nyomás addig emelkedik, míg a pokol szét nem robban.

  2. Ha a pokol gyorsabban tágul, mint amilyen ütemben a lelkek
  érkeznek, akkor a hőmérséklet és a nyomás csökken, míg a pokol be nem
  fagy.

  Melyik a helyes megoldás?

  Figyelembe véve évfolyamtársam, Sandra jövendölését, miszerint
  “hamarabb befagy a pokol, mintsem, hogy lefeküdjek veled”, valamint
  azt a tényt, hogy tegnap mégiscsak lefeküdtünk, csak a második eshetőség jöhet számításba.

  Ennélfogva meggyőződésem, hogy a pokol endotherm és ráadásul már be is fagyott.

  Ebből következik még, hogy ha a pokol befagyott, akkor több lelket nem fogadhat be, hiszen nincs már tüze.

  Sőt, ebből az is következik, hogy már csak a mennyekbe juthatunk, ami
  egyrészt Isten létezését bizonyítja, másrészt arra is magyarázatot ad, miért kiáltotta tegnap este Sandra annyiszor:

  ‘Óh, Istenem!’

  U.i.: Csak ez a diák kapott kitűnőt…

  Read more: http://www.napiszar.hu/Search?post=zh#ixzz2DQmTfA2C

 14. mindegy says:

  jaj elrontottam szory a vége a lényeg:)sajnos törölni nemtudom a hszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom