Először lássuk a neten terjedő szöveg magyarítását, ami cikké dolgozva a Harmonet “szakportálon” is megtalálható, a “Kiadvány szerkesztője a hír terjesztését és közreadását kérte fórumokon!” forrásmegjelöléssel:

“Spárga (növény)

Anyám pépesített egy adag spárgát és 4 evőkanállal vett be belőle reggel és 4 evőkanállal később a nap folyamán. Ezt egy hónapig csinálta. Egyébként kemo tablettákat szed a 3-as típusú tüdőrákra.  A rákos cellák száma 386-ról 125-re csökkent az elmúlt héten. Az onkológus azt mondta, nem szükséges mennie hozzá 3 hónapig.

A cikk:

Néhány évvel ezelött egy ismerősöm kutatott a spárga után, akinek a barátja lett rákos beteg.  Adott nekem egy fénymásolatot egy cikkről “Spárga a rák ellen” kiadva Cancer News Journal,  1979. decemberi számában. Ezt ismertetem az alábbiakban, ahogy én is kaptam az információkat:

Egy biokémikus vagyok, aki specializálodott az egészséges táplálkozásra az elmúlt 50 év során. Néhány évvel ezelőtt hallottam Richard R. Vensal, D.D.S. felfedezéséről a spárga gyógyító hatásáról. Azóta foglalkozom ezzel a témával. Összegyüjtöttünk számos kedvező történetet és most közreadunk belőle néhányat:

1. eset: Egy férfi reménytelen Hodgkin-szindróma betegségben szenvedett (nyirokmirigy rák) és teljesen legyengült. Egy év folyamatos spárga terápia után a doktorok nem találtak nála semmilyen rákra utaló jelet, valamint visszanyerte teljes fizikai erejét is.

2. eset: Egy sikeres, 68 éves üzletember húgyhólyag ráktól szenvedett 16 éven keresztül. Több éves gyógyszeres és sugár kezelés is eredménytelennek bizonyult, mikor elkezdte a spárga kúrát. 3 hónap után a vizsgálatok nem találtak nála rákos daganatot és a veséi is normálisan müködtek.

3. eset: Egy férfi, akinek tüdőrákja volt és 1971. március 5-én műtőasztalra került. A műtétre nem került sor, mert az orvosok úgy találták, hogy nagyon szétterjedt a rák és reménytelen a gyógyulás. A férfi április 5-én hallott a spárga kúráról és azonnal elkezdte alkalmazni.  Augusztusra a röntgenképen semmi nyoma nem volt a rákos megbetegedésnek.

4. eset: Egy asszony évek óta bőrrákban szenvedett. Többféle bőrrákot is diagnosztizáltak nála.  3 hónapos spárga kúra után a bőrgyógyász specialista azt mondta, hogy a bőre teljesen rendbejött. Ez az asszony beszámolt arról is, hogy a spárga kúra meggyógyította a vesebetegségét is, ami 1949-ben kezdödött.  10 alkalommal esett át vesekő eltávolításon, levolt százalékolva a veséje állapota miatt. A spárga kúrának túlajdonítja a veséje gyógyúlását is.

Nem voltam meglepve az eredménytől, mert mar 1854-ben a Pennsylvania-i Egyetem professzora is beszámolt a spárga népszerű használatáról a vesekövek gyógyításában a ‘The elements of materia medica’ cikkében. Megjegyzendő, hogy 1739-re utal, amikor már foglalkoztak a spárga vesekő elhajtó hatásával.

Nekünk lenne még néhány történetünk, de az orvostudományi szervezet akadályozza az esetekhez való hozzájutást.  Ezennel felkérem az olvasótábort, hogy tovább népszerüsítse a jó hírt és segítsen minket hozzá, hogy további nagyszámú esetről kapjunk információt, melyekkel sikerül meggyőzni a kételkedő egészségügyi szervezeteket a természetes orvoslásról.

A kezeléshez  a spárgát megfözzük (használhatunk konzerv spárgát is, épp olyan jó, mint a friss).  A konzerv típusok közül a Giant és a Stokely márkát javaslom, ezek nem tartalmaznak káros mellékanyagokat. A megfözött spárgát turmixoljuk össze pépes állagúra és tegyük be a
hütőszekrénybe.

Alkalmazás: 4 evőkanállal enni belőle reggel és 4 evőkanállal este.

A beteg érzékeli a gyógyító hatást már 2-4 hét elteltével. Lehet higítani vízzel és fogyasztani hideg vagy meleg italként egyaránt. Az ajánlott mennyiség a kapott visszajelzéseken alapszik, de nagyobb mennyiség fogyasztása sem káros, esetleg jótékony hatású bizonyos esetekben. Mint biokémikus meg vagyok győződve a régi mondás igazáról, ‘ami a gyógyításra jó, az a megelőzést is elősegíti.’

E teória alapján a feleségemmel közös egyetértésben használjuk a spárga pürét, mint italt az étkezéseink kísérőjeként.  Mi 2 evőkanányit higítunk vízben az ízlésünknek megfelelően. Én forrón iszom, míg a feleségem hidegen fogyasztja. Mióta ezt iszogatjuk, a rendszeresen végzett vérképvizsgálatok eredménye is javult, jó egészségnek örvendünk.

Mint biokémikus széleskörü tanulmányokat folytatok a rákbetegségek különböző fajtáinak a gyógyítását illetöen. Az eredmények alapján meg vagyok gyözödve róla, hogy a spárga megállja helyét a rákbetegségek gyógyításában. A spárga tartalmaz egy bizonyos fehérjét, melyet “histones”-nek hívnak és aktiv szerepe van abba, hogy megakadalyozza a sejtek növekedését. Ez ókból hiszem azt, hogy a spárga birtokol olyan anyagot, mely normalizálja a sejtek növekedését.  Ezek a tulajdonságok szerepet játszanak a rákbetegség legyőzésében és az egész testre üdítőleg hatnak.

Az FDA nem akadályozhatja a használata elterjedését. A US National Cancer Institute (US Nemzeti Rákbetegek Intézménye) általi jelentésben az áll, hogy a spárga a legmagasabban tesztelt növény, mely tartalmaz glutathione-t. Ezáltal sikeresen használható a rákbetegségek gyógyításában.

Kérlek terjeszd a hírt… ez a legönzetlenebb dolog, mit bárki megtehet.”

 

A Snopes.com szerint a fenti levél angol változata 2006 októbere óta kering a neten.  Az oldal szerkesztői nem találtak rá sem a forrásként feltüntetett cikkre, sem annak szerzőjére, és a rejtélyes D.D.S. rövidítést sem sikerült megnyugtatóan megfejteniük. Ennek hiányában a levélben említett, csodás felépülésekről beszámoló történeteket egyszerűen mendemondának titulálják, hozzátéve azonban, hogy a spárgának lehetnek a rákgyógyítás szempontjából értékes tulajdonságai.

A spárga gazdag A-, B6-, C-vitaminokban, kálcium-, kálium és vastartalma is magas, mindezek mellett zsírtartalma jelentéktelen, kalóriatartalma csekély. Mint arról a Wikipédián olvashattok, gyógynövényként több évszázada számon tartják, elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító szerként ismert.

De ami a rák szempontjából tekintve ennél is fontosabb, hogy – a levélben írtaknak megfelelően – sok benne a glutation. Ez az antioxidáns megvédi a szervezetet a vírusok és a rák bizonyos fajtái ellen, valamint fontos szerepe van sejtképzési folyamatokban. A Snopes azonban – a National Cancer Institute-ot idézve – rámutat: ugyan több tanulmányban is szerepel, hogy ezen anyagok bevitelével megelőzhető vagy lassítható a rák kialakulása, az ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatok eredményei egyelőre igen ellentmondásosak. A Snopes végkövetkeztetése: nem biztos, hogy (nem) segít a spárga a rák ellen, de ez egyelőre nincs tudományosan bizonyítva.

Az About.com városi legendás oldala szerint az idézett újság – ahol a cikk állítólag megjelent – ma már nem jelenik meg, és a szerző neve is csupán ezzel az egy anyaggal kapcsolatban található meg.

A fenti levél akár hasznos is lehet, ha rábeszéli az embereket az egyébként valóban egészséges zöldségek fogyasztására, “az onkológus azt mondta, nem szükséges mennie hozzá 3 hónapig” típusú példamondatok azonban azt a téves képzetet kelthetik, hogy a zöldségek fogyasztása önmagában elegendő a gyógyuláshoz.

Stalk Talk
Asparagus is a natural cure for cancer-Unproven!

Fotó: h-bomb / flickr.com