Egészség sparga

2009. szeptember 04. péntek | Szerző: marinov

29

A spárga a rák ellen

A spárga rákmegelőző és -gyógyító szerepéről számol be egy neten keringő levél, sok konkrét(-nak mondott) példával illusztrálva a növény hatását. A legendavadász oldalak elismerik, hogy sok értékes anyag van a spárgában, de rákmegelőző hatása orvosilag nem egyértelmű.


Először lássuk a neten terjedő szöveg magyarítását, ami cikké dolgozva a Harmonet “szakportálon” is megtalálható, a “Kiadvány szerkesztője a hír terjesztését és közreadását kérte fórumokon!” forrásmegjelöléssel:

“Spárga (növény)

Anyám pépesített egy adag spárgát és 4 evőkanállal vett be belőle reggel és 4 evőkanállal később a nap folyamán. Ezt egy hónapig csinálta. Egyébként kemo tablettákat szed a 3-as típusú tüdőrákra.  A rákos cellák száma 386-ról 125-re csökkent az elmúlt héten. Az onkológus azt mondta, nem szükséges mennie hozzá 3 hónapig.

A cikk:

Néhány évvel ezelött egy ismerősöm kutatott a spárga után, akinek a barátja lett rákos beteg.  Adott nekem egy fénymásolatot egy cikkről “Spárga a rák ellen” kiadva Cancer News Journal,  1979. decemberi számában. Ezt ismertetem az alábbiakban, ahogy én is kaptam az információkat:

Egy biokémikus vagyok, aki specializálodott az egészséges táplálkozásra az elmúlt 50 év során. Néhány évvel ezelőtt hallottam Richard R. Vensal, D.D.S. felfedezéséről a spárga gyógyító hatásáról. Azóta foglalkozom ezzel a témával. Összegyüjtöttünk számos kedvező történetet és most közreadunk belőle néhányat:

1. eset: Egy férfi reménytelen Hodgkin-szindróma betegségben szenvedett (nyirokmirigy rák) és teljesen legyengült. Egy év folyamatos spárga terápia után a doktorok nem találtak nála semmilyen rákra utaló jelet, valamint visszanyerte teljes fizikai erejét is.

2. eset: Egy sikeres, 68 éves üzletember húgyhólyag ráktól szenvedett 16 éven keresztül. Több éves gyógyszeres és sugár kezelés is eredménytelennek bizonyult, mikor elkezdte a spárga kúrát. 3 hónap után a vizsgálatok nem találtak nála rákos daganatot és a veséi is normálisan müködtek.

3. eset: Egy férfi, akinek tüdőrákja volt és 1971. március 5-én műtőasztalra került. A műtétre nem került sor, mert az orvosok úgy találták, hogy nagyon szétterjedt a rák és reménytelen a gyógyulás. A férfi április 5-én hallott a spárga kúráról és azonnal elkezdte alkalmazni.  Augusztusra a röntgenképen semmi nyoma nem volt a rákos megbetegedésnek.

4. eset: Egy asszony évek óta bőrrákban szenvedett. Többféle bőrrákot is diagnosztizáltak nála.  3 hónapos spárga kúra után a bőrgyógyász specialista azt mondta, hogy a bőre teljesen rendbejött. Ez az asszony beszámolt arról is, hogy a spárga kúra meggyógyította a vesebetegségét is, ami 1949-ben kezdödött.  10 alkalommal esett át vesekő eltávolításon, levolt százalékolva a veséje állapota miatt. A spárga kúrának túlajdonítja a veséje gyógyúlását is.

Nem voltam meglepve az eredménytől, mert mar 1854-ben a Pennsylvania-i Egyetem professzora is beszámolt a spárga népszerű használatáról a vesekövek gyógyításában a ‘The elements of materia medica’ cikkében. Megjegyzendő, hogy 1739-re utal, amikor már foglalkoztak a spárga vesekő elhajtó hatásával.

Nekünk lenne még néhány történetünk, de az orvostudományi szervezet akadályozza az esetekhez való hozzájutást.  Ezennel felkérem az olvasótábort, hogy tovább népszerüsítse a jó hírt és segítsen minket hozzá, hogy további nagyszámú esetről kapjunk információt, melyekkel sikerül meggyőzni a kételkedő egészségügyi szervezeteket a természetes orvoslásról.

A kezeléshez  a spárgát megfözzük (használhatunk konzerv spárgát is, épp olyan jó, mint a friss).  A konzerv típusok közül a Giant és a Stokely márkát javaslom, ezek nem tartalmaznak káros mellékanyagokat. A megfözött spárgát turmixoljuk össze pépes állagúra és tegyük be a
hütőszekrénybe.

Alkalmazás: 4 evőkanállal enni belőle reggel és 4 evőkanállal este.

A beteg érzékeli a gyógyító hatást már 2-4 hét elteltével. Lehet higítani vízzel és fogyasztani hideg vagy meleg italként egyaránt. Az ajánlott mennyiség a kapott visszajelzéseken alapszik, de nagyobb mennyiség fogyasztása sem káros, esetleg jótékony hatású bizonyos esetekben. Mint biokémikus meg vagyok győződve a régi mondás igazáról, ‘ami a gyógyításra jó, az a megelőzést is elősegíti.’

E teória alapján a feleségemmel közös egyetértésben használjuk a spárga pürét, mint italt az étkezéseink kísérőjeként.  Mi 2 evőkanányit higítunk vízben az ízlésünknek megfelelően. Én forrón iszom, míg a feleségem hidegen fogyasztja. Mióta ezt iszogatjuk, a rendszeresen végzett vérképvizsgálatok eredménye is javult, jó egészségnek örvendünk.

Mint biokémikus széleskörü tanulmányokat folytatok a rákbetegségek különböző fajtáinak a gyógyítását illetöen. Az eredmények alapján meg vagyok gyözödve róla, hogy a spárga megállja helyét a rákbetegségek gyógyításában. A spárga tartalmaz egy bizonyos fehérjét, melyet “histones”-nek hívnak és aktiv szerepe van abba, hogy megakadalyozza a sejtek növekedését. Ez ókból hiszem azt, hogy a spárga birtokol olyan anyagot, mely normalizálja a sejtek növekedését.  Ezek a tulajdonságok szerepet játszanak a rákbetegség legyőzésében és az egész testre üdítőleg hatnak.

Az FDA nem akadályozhatja a használata elterjedését. A US National Cancer Institute (US Nemzeti Rákbetegek Intézménye) általi jelentésben az áll, hogy a spárga a legmagasabban tesztelt növény, mely tartalmaz glutathione-t. Ezáltal sikeresen használható a rákbetegségek gyógyításában.

Kérlek terjeszd a hírt… ez a legönzetlenebb dolog, mit bárki megtehet.”

 

A Snopes.com szerint a fenti levél angol változata 2006 októbere óta kering a neten.  Az oldal szerkesztői nem találtak rá sem a forrásként feltüntetett cikkre, sem annak szerzőjére, és a rejtélyes D.D.S. rövidítést sem sikerült megnyugtatóan megfejteniük. Ennek hiányában a levélben említett, csodás felépülésekről beszámoló történeteket egyszerűen mendemondának titulálják, hozzátéve azonban, hogy a spárgának lehetnek a rákgyógyítás szempontjából értékes tulajdonságai.

A spárga gazdag A-, B6-, C-vitaminokban, kálcium-, kálium és vastartalma is magas, mindezek mellett zsírtartalma jelentéktelen, kalóriatartalma csekély. Mint arról a Wikipédián olvashattok, gyógynövényként több évszázada számon tartják, elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító szerként ismert.

De ami a rák szempontjából tekintve ennél is fontosabb, hogy – a levélben írtaknak megfelelően – sok benne a glutation. Ez az antioxidáns megvédi a szervezetet a vírusok és a rák bizonyos fajtái ellen, valamint fontos szerepe van sejtképzési folyamatokban. A Snopes azonban – a National Cancer Institute-ot idézve – rámutat: ugyan több tanulmányban is szerepel, hogy ezen anyagok bevitelével megelőzhető vagy lassítható a rák kialakulása, az ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatok eredményei egyelőre igen ellentmondásosak. A Snopes végkövetkeztetése: nem biztos, hogy (nem) segít a spárga a rák ellen, de ez egyelőre nincs tudományosan bizonyítva.

Az About.com városi legendás oldala szerint az idézett újság – ahol a cikk állítólag megjelent – ma már nem jelenik meg, és a szerző neve is csupán ezzel az egy anyaggal kapcsolatban található meg.

A fenti levél akár hasznos is lehet, ha rábeszéli az embereket az egyébként valóban egészséges zöldségek fogyasztására, “az onkológus azt mondta, nem szükséges mennie hozzá 3 hónapig” típusú példamondatok azonban azt a téves képzetet kelthetik, hogy a zöldségek fogyasztása önmagában elegendő a gyógyuláshoz.

Stalk Talk
Asparagus is a natural cure for cancer-Unproven!

Fotó: h-bomb / flickr.com


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
29 hozzászólás ehhez: A spárga a rák ellen

 1. Bálintné says:

  Tisztelt Cím!

  Én Bálint Andrásné 51éves szklerózis multiplexes beteg vagyok már 6 éve de elég rossz állapotban, mivel járni nem tudok egyedül. Kérdésem, hogy a spárga fogyasztása az én esetemben hatásos lenne e?

  Tisztelettel: Bálintné

 2. emimami says:

  Üdv mindenkinek. Én ma kaptam meg ezt a körlevelet. Még nem hallottam a spárga rákellenes hatásáról, de már a kurkumáról igen. Még 2004-5 körül Joshi Bharát által ismertem meg. Én azóta is használom, sikerrel.
  Most a férjemnek van rá szüksége, mert tüdődaganata van. Kemo-t kap, emellett immunerősitőt /9 gyümölcsöt tartalmazó folyadék, ami tele van flavonoidokkal, többszöröse más ilyen készitményekénél, az ára viszont töredéke annál/ szed, ami könnyebbé teszi a kemo közötti időszakokat.

  Nem tudom ki az, aki azt merné megkockáztatni, hogy azt mondja egy betegnek, hogy hagyja abba a kemot és csak ezeket használja.Magam ki merném próbálni, de a férjemnek nem mondanám.
  Nagyon meg kell nézni, hogy mit használ az ember a sok piacon kapható termékek közül, mert vannak nagyon jó dolgok is.

 3. zsuzsa57 says:

  Üdv.mindenkinek!
  Mostanában hallottam én is a spárgáról.Sajnos érintett vagyok a betegségben.

  Kérdezni szeretném hátha valaki többet tud róla,csak főzve,pépesítve vagy

  nyersen fogyasztva is ugyanolyan jótékony hatású?

  Előre is köszönöm a segítséget!!
  Zsuzsa

 4. evamaria53 says:

  hallo! 2 1/2 honapja eszem naponta az elöirt sparga receptet,itt nemetorszagban most a fö szezonja van frissen is meg konzervben is, közben befejeztem a 6x chemo-th is, hogy aztan ez a sparga recept meg a chemo hasznalt-e vagy nem azt eggyelöre csak a jo isten tudja!!
  de en jol erzem nagyon magam—remelem valami segitett!!!- en parhuzamossan
  ettem a ch-val együtt….majd eldöl!!!
  mindenkinek kivanok jo egesszeget !!!

 5. galagonya says:

  Petefészekdaganattal operáltak, 6 kemon vagyok túl.Az eredményeim jók. A kezelés nem volt leányálom, de remélem kipurcantak rossz sejtjeim. Én semmilyen csodaszert, varázsteát, táplálékkiegészítőt mindezidáig nem használtam.Mindig az idénynek megfelelő zöldségféléket, gyümölcsöket igyekeztem enni. Most kezd érdekelni a spárga, mert ennek valőban most van a szezonja.A múlt héten a Tesco-ban akciós volt, fél kg 279 Ft.Rákellenes és immunerősítő jó hatásukról ismertek még a K-betűs növények, úm.káposzta,kelkáposzta, karalábé,karfiol, stb és nagyon hallom sok helyről a brokkolit is, de legtöbbet a céklát emlegetik, ja és nem agyonfőzve, hanem minél nyersebben.
  Mindenkinek jó egészséget!!!

 6. fekete laszlo says:

  Romaniaban Kezdivasarhelyen kaphato friss sparga en is mostan szeretnek eggy kurat csinalni tudo daganataim vannak.

 7. fekete laszlo says:

  A velemenyem a COD-tearol nem er semit es a CULEVIT-se er semit most megprobalom a spargat tudodaganattal szenvedek az utolso eselyem amit mondotak az orvosok az AVASTIN na de ez nagyon draga mostan varok hogy az allam jovahagya hogy kapjam ,mar 5-honapja sajnos ezert kell megprobajam hatha a sparga segit

 8. kétkedő says:

  Cikk a COD teáról eléggé hozzértőktől…

  http://szkeptikus.blog.hu/2010/05/25/a_cod_0153_tea_a_feher_elefant_amit_mindenki_lat_de_senki_nem_tesz_semmit

  http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&pg=169&m81_act=6&st=1&m5_doc=5580

  Valaki kérdezte :

  Preventa 105

  Azt hiszem ez elég beszédes…
  http://hvg.hu/egeszseg/20090326_gvh_birsag_nem_gyogyhatasu_ivoviz

  Spárga

  Ha tényleg ilyen csodaszer lenne a spárga akkor minden onkológus ezt propagálná.

  Pubmeden 28 találat van a spárga és daganat kulcsszóra. Ebből gyakorlatilag egyik sem humán kísérleti fázisban lévő kutatásról szól , ráadásul a legtöbb irreleváns . Szóval én azért nem hinném , hogy csodaszer lenne…

  A gyógyszerlobbi összesküvés elméletből meg már rohadtul elegem van. Senki nem gondol bele , hogy milyen drága dolog egy új gyógyszert kifejleszteni. Ha kifejlesztetted utána még drágább klinikai tanulmányokkal igazolni a hatékonyságát….

  Míg az itt emlegetett “csodaszerek” legtöbbje nincsen tudományos alapossággal letesztelve azaz hatékonyságuk nem bizonyított. Csak összedobsz egy tablettát teát csodavizet nincsen igazolva a hatásossága sok esetben azt sem tudjuk , hogy nem árt-e

  Az pedig , hogy daganatos betegeket céloznak meg ezekkel a termékekkel különösen etikátlannak tartom, ilyen helyzetben az emberek minden szalmaszálba belekapaszkodnak és ezt kihasználni gusztustalan.

  Arról nem beszélve , hogy nem egy esettel találkoztam a munkám során mikor kifejezetten jól kezelhető daganatos beteg kezelése ilyen marhaságok miatt csúszott vagy maradt el.

 9. Kölcsei Kende Ági says:

  Most találtam meg ezt az oldalt, mivel én is most kaptam a spárgával kapcsolatos kedvező tapasztalatokról. Nekem kioperált vastagbél daganatom volt, de ami a szomorú, hogy amire kiderült a baj, már a májban lett áttét.

  Korábban írta valamelyik barátunk – hisz a bajban mint barátoknak kell(ene) összefognunk-, hogy felháborító az információk hiánya. Ezzel én is egyetértek, mivel csak akkor tudtam bővebbet erről a betegségről, miután már késő volt. A “fem3” TV csatornán véletlenül felfedeztem egy nagyon jó előadás sorozatot -“Dr. OZ” -, melyben nagyon sok hasznos információ hangzik el (amerikai orvos), többek közt a vastagbél rák megelőzéséről is, a kolonoszkópia (vastagbél tükrözés)óriási jelentőségéről, melyet ha időben elvégeztetem, megelőzhettem volna a rák kialakulását. Ekkor hallottam először, hogy mindenkinek el kell végeztetni ezt a vizsgálatot legkésőbb 50 éves korában (tünet hiányában), majd ezt 10 év múlva újra meg kell ismételni negatív eredmény esetén (pozítív esetben – pl. ha találtak polipokat a végbélben, vagy a vastagbélben), majd a későbbiekben 5 évente. Ugyanakkor ha a családban már volt hasonló eset, akkor már 40 éves korban kell kezdeni az ellenőrzést tünetmentes esetben.

  Mivel édesanyámnak is volt végbélrákja, ezért én úgy gondoltam “magamtól”, hogy úgy 65 éves korom körül fogom ellenőrizni magam, mivel anyukám 78 éves volt, amikor felfedezték nála. Sajnos a sors úgy hozta, hogy most, 63 éves koromban már késő lett volna az ellenőrzés, de az orvos szerint kb. 5 év kellett ahhoz, hogy eddig a stádiumig eljusson a daganat. Ez az 5 év pontosan egybeesik a “nyugdíjba küldésem” idejével. Én hiszem, hogy az örökletesség mellett a nyugdíjazás miatti stressz és depresszió váltotta ki nálam.

  Ezért, ha az egészségi állapotom nem romlik, minden erőmet annak fogom szentelni, hogy bevezessék a kötelező ingyenes vizsgálatot! A tüdő, a méhnyak és mellrák elleni vizsgálatot minden évben elvégeztem, mert tudtam arról, hogy milyen fontos a rák korai feltárásában. A vastagbél- és a gyomorvizsgálatról nem hallottam.

  Egyébként a harmdik kemón vagyok túl, s szerencsére minden káros tünet nélkül. Én is szedem a Culevitot és a gyógygomba kapszulákat: “FlavoGenin pro, AcerolaC valamint VitanaXPX-4 étrend kiegészítő kapszulákat. Ezek a készítmények rákfajtától föggően mások is lehetnek.

  Üdv. Ágnes

 10. Acs Mari says:

  Helloka,
  tegnap kaptam en is a korlevelet, most csak annyit, szerintem itt egy zold szinu novenyrol van szo, itt az USA-ban ez a sparga, nalunk meg inkabb sarga. Elso korben ezt szeretnem tisztazni, ugyanaz -e a ket zoldseg??Ahogy tobbet tudok, jelentkezem. Attetem van mellhartya es tudore.

 11. trixi1965 says:

  Szervusztok!

  Én négy évvel ezelőtt lettem pajzsmirigy daganatos. Az orvosom szerint nem volt 20% esélyem sem. Azért én harcoltam, elsősorban lélekben A csodaszerekben nem hiszek, szerintem csak a kétségbeesett emberek kihasználása. Viszont (akkor még nem ismerve a spárga körlevelét) naponta megittam 2×2 dl zöldséglevet.

  Legfontosabb délelőtt 2 dl céklalé

  és délután 2 dl sárgarépát, vagy uborkát, zellert, bármi mást, vagy keverve. Szóval mivel most nincs kimondottan spárga szezon, nézzetek utána a cékla, sütőtök, sárgarépa rákellenes hatásának, de minden sötét színű zöldség jótékony hatással van. És nem csak a szabad gyököket kötik meg nagyon magas a vitamintartalmuk, ami így löket szerűen igen hasznos a kezelések által megterhelt szervezetünknek.

  Szóval minden érintettnek jobbulást kívánok!!! Üdv trixi

 12. Mary says:

  Sziasztok!
  A spárga gyógyító hatását ki lehet majd próbálni Budán a Jardinette étteremben, ahol május 4-én indul a spárgafesztivál! Én már többször voltam ott, és alig várom az új recepteket!

  Üdv

 13. Tisztelt Fekete Lászlo én kaptam avastint,nagyon drága kb fél milio forint egy kezelés kiválloan hozza az átéteket hatása igen gyenge nem csak nálam hanem másoknál sem használt igazán gyogyszer iparnak bevált jo nagy profitot kaszálnak.A spárgát használtam kura szerüen finom jo izü nálam a daganatra nem volt hatással,de nem vagyunk egyformák másnál használhat.Sok minden ki probtam ,a vegetáriánus étrendet azt nem lehet hogy az a nyerő?

 14. Tibor says:

  Kérdezném, hogy hogy vannak a 2010 ben hozzá szólók? Remélem mindenki él és virul!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom