Egészség temeto

2009. május 07. csütörtök | Szerző: marinov

41

A pszichopata-teszt

Egy egyszerű kérdéssel meg tudjuk állapítani, ki pszichopata – ígéri egy körlevél, amely egy Narancs-cikkben is felbukkant.


Bármennyire naivnak tűnik, a pszichopata gondolkodását (ha egyáltalán annak lehet nevezni) jól szemlélteti a közismert, ‘laikus’ teszt: Egy nő az anyja temetésén meglát egy férfit, és beleszeret. A körülmények nem alkalmasak rá, hogy megismerje, ezért hazamegy. Egy hét múlva meggyilkolja az öccsét. Miért tette? A teszt szerzője szerint az tekinthető pszichopatának, aki a következőt válaszolja: A nő abban reménykedik, hogy a testvére temetésén újra találkozik a férfival” – olvasható egy áprilisi Magyar Narancs-cikkben. Az írás szerzője ugyan kétszer is jelzi, mennyire tudományos ez a teszt (“laikus”, “naiv”), de ezt nem mondja ki egyértelműen, sőt példaként hozza, így elgondolkodtathatja azokat, akik ugyanerre a befejezésre tippeltek. Ennek aztán az az eredménye, hogy a kis történet a cikknek köszönhetően újra útnak indul, már úgy, mint “pszichopata teszt a magyar narancsból.”

Az eredeti körlevél egyébként így néz ki:

“Ez a történet egy lányról szól! Az édesanyja temetésén találkozik egy férfival, akit eddig nem ismert. Azt gondolta, ez a férfi lenyűgöző, Annyira hitt abban, hogy ő álmai hercege, hogy beleszeretett, de soha nem kérte el a telefonszámát és aztán…….. Néhány nappal késöbb a nő, megölte a nővérét!

Kérdés: Mi motíválta testvére meggyilkolásában? Gondolkozz el rajta egy picit, mielött lejjebb gördíted a sorokat. Az első gondolatod számít!!!

Válasz: Azt remélte a férfi eljön a temetésre megint!

Ha helyesen válaszoltál, úgy gondolkodsz mint egy pszichopata. Ez egy ‘hires amerikai pszichologus’ tesztje, amivel azt nézik meg kinek van gyilkos hajlama. Sok letartóztatott sorozatgyilkos résztvett a tesztben, és azt válaszolta ami feljebb található.”

A Snopes.com szerint a 2002 májusában útjára indult példamese nem egy “híres amerikai pszichológus tesztje”, hanem egy hamis sztereotípiából kiinduló kacsa. A pszichopaták többsége valószínűleg ugyanúgy fogadná ezt a történetet, mint bárki más, és butaság lenne azt hinni, hogy minden pszichopata ugyanazt válaszolja. A Snopes szerint nem létezik varázskérdés a mentális állapot felmérésére, sokszor komplex tesztek sem hoznak biztos eredményt. A körlevél ereje abban rejlik, hogy egyszerű utat kínál egy sokak által félt jelenség leleplezésére, és ezáltal lehetővé teszi, hogy megvédjük magunkat az “ilyen emberektől”.

Ahogy azt egyébként a fent említett Narancs-cikkben Döme László, a Nyírő Gyula Kórház osztályvezető pszichiáter-főorvosa elmondja: “a pszichopátiának nevezett képletet nagyon sok morális kritériummal definiálják, a gyenge akarattal, a kíméletlenséggel, a felelőtlenséggel. Mindehhez a társadalmi normák felrúgása, a többiek kihasználása, valamiféle kizsákmányoló attitűd társul, de a feltűnési vágyról sem feledkezhetünk meg”.

Fotó: sxc.hu

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.41 Responses to A pszichopata-teszt

 1. TCM mondja:

  A nő azért ölte meg a nővérét, mert két éve csalta a férjével és ő volt a biztosítás kedvezményezettje.

 2. semmi mondja:

  Kíváncsi voltam, nem bírtam megállni gondolkozás előtt, elolvastam a választ is :)

 3. sajt mondja:

  Ez a válasz? Azt hittem van nem pszichó válasz is.

 4. Kamera mondja:

  Nyomozó volt a srác.

 5. Toldi mondja:

  Én is megijedtem, mert ugyanerre gondoltam

 6. jónévez mondja:

  Én azt tippeltem, a nővére új férje volt a fikcó, azért ölte meg a nővérét.
  Akkor én most nem pszihopata, hanem kriminalisztikai (ki se látom mondani) eset vagyok? :)
  De ez a pszichopatának nevezett válasz inkább emlékeztet egy Monty Python féle válaszra.

 7. Nibiru mondja:

  Tényleg nincsen nem pszicho válasz? Akkor az is pszicho, aki írta a tesztet, vagy mi?

 8. sun mondja:

  Megölte, mert az mondta neki: SÜN!

 9. róka mondja:

  A gyerekkora óta nem látott nővére volt az a fickó, akit a temetésen meglátott.

 10. Mókár mondja:

  Először arra gondoltam: csíkosszárú mackónadrág. Ez jelent valamit?

 11. qvik mondja:

  pszichopata vagyok

 12. senki mondja:

  én is, de én másra gondoltam, úgyhogy megúsztam!

 13. DJS mondja:

  “A körlevél ereje abban rejlik, hogy egyszerű utat kínál egy sokak által félt jelenség leleplezésére, és ezáltal lehetővé teszi, hogy megvédjük magunkat az ilyen emberektől.”

  Hát ezt azért nehéz elhinni. Hogy bárki is komolyan gondolta volna (mit bárki, tömegesen, minden olvasó), hogy majd ha egy pszichopatával találkozik, akkor egy ilyen találós kérdés segítségével még idejében biztonságba vonulhat… Aki meg így gondolkozik, az betegesen bizalmatlan, mondhatni.

  Manapság sokan vagyunk betegesen bizalmatlanok, de azért még nem annyian, hogy egy körlevél simán túléljen általunk.

 14. fune mondja:

  Na, ezzel csak az a baj, hogy ezt Csáth Géza valamikor 1915 környékén már leírta Az álmodás lélektana című könyvében. Minimális eltéréssel, de ez volt a lényege.

 15. vinitor mondja:

  álmomban minden nap megölök valakit, vagy engem ölnek meg, az probléma?
  lövöldözős játékokkal is szoktam játszani, az is probléma?
  és néha elfojtom a dühömet, az is probléma?

  ez jó nagy faszság, a régi bevált “billgétsz ad neked csilliómillió dollárt” körleveleimet akarom!

 16. real man mondja:

  A nővér szerelmes volt a hugába ezért az szégyenében megölte.

 17. Katona Ágnes mondja:

  Nekem az volt az első gondolatom, hogy a nő azért ölte meg a nővérét, mert az anyja arra hagyott mindent végrendeletileg. Őt pedig kisemmizte. De lehet, hogy ez is elég pszichopata gondolat… A véleményem mindenesetre: nálunk Magyarországon egy pszichiáter hosszú éveket tanul a tudásért és a diplomáért. Ezzel szemben ez az infantilis teszt… Ez Amerika(?)!

 18. balapety mondja:

  Szerintem a komornyik a gyilkos

 19. Azaza mondja:

  Az igazi pszichopata valóban kíméletlen, nagyravágyó, tehetségtelen, másokat kihasználó, többnyire kiégett személy, – bár felvillanásszerű megjelenésében lehet kedélyes, mosolygós is. A jó sorsa mentsen meg tőle minden útjába kerülőt.

 20. Athanáz mondja:

  Egész másra gondoltam. A nő tovább járt, szimatolt a pasi után, de a temetés még mindig bénította, és mivel elfojtotta minden vágyát, összezavarodott benne a vágy az agresszióval, és így robbant.
  Remélem, erre más nem gondolt, sőt remélem, ez is eléggé pszichopata verzió.
  Éljen CsáthG.

 21. Athanáz mondja:

  AZAZA!
  Csáth valósi pszichopata volt, öngyilk. előtt megölte a feleségét. Node tehetségtelen is lett volna? Sajnos nem: a magyar irodalom egyik legnagyobb tehetsége. Most nincs más teendőd, mint olvasgatni.

 22. Athanáz mondja:

  KATONA Á
  A te verziód nem lélektani ihletésű, hanem anyagi. Nem baj, ilyen is van. Én örülök, hogy nekem más jutott eszembe.

 23. algi mondja:

  Vagy, ha nem pszichopata, akkor túl sok krimit olvas/néz.

 24. topp mondja:

  Én pszichopata vagyok :D És ez azért van, mert az a pszichopata, aki elmenne egy ember temetésére, akit ő maga ölt meg?

 25. Bakterbandi mondja:

  Kis buták, azért ölte meg a nővérét, mert ellentétben a húgival, a nővér el merte kérni a pasi számát. Na ezen rágott be a húg. Persze, lehet hogy szihó papa vagyok. Az is.

 26. chuck mondja:

  Haha..Szerintem meg csak logika az egész ,nem pszihóó kérdés.

 27. Wic mondja:

  Bennem az merült fel rögtön, hogy ha pszichopata, miért nem rögtön a temetés után támadta le a hapit? Eljátsza mennyire kiborult, vígasztalásra szorul. Neki nincsennek empatikus gátlásai, amik miatt várna egy hetet.
  Sőt, az is lehet, hogy már aznap megölte volna az öccsét, hogy holnap megint találkozzanak.

 28. fütty imre mondja:

  Nyolc éve öldöklöm a telt prostikat , de nem gondoltam erre a válaszra :)

 29. Tóth Zoltán mondja:

  Zoli vagyok nekem van egy nagy proplémám és pedig az hogy ezelött 3 ével volt egy párom akit nem tudok még mindig ki verni a fejeböl és már probálkoztam az öngyilkoságal nem egyszer de még mindig élek de én ebe bele fogok őrülni hogy akit szeretem nincs! nem tudom hogy mi a tehendő ilyenkor meg őrülök valaki segitsen sós!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 30. a 8.c lányi + 2 pszichopata mondja:

  Hát mi egyből kitaláltuk a választ.XD Azért van a két pszichopata :D Szernted mért tartjuk őket?

 31. Bronco mondja:

  Ezek szerint pszichopata vagyok, mert ez volt az első gondolatom. De aztán rájöttem, hogyha az első temetésen nem szólította meg a férfit, mert nem megfelelő alkalom, miért tenné a másodikon, hiszen az is csak egy temetés lesz?

 32. smartdrive mondja:

  én azt válaszoltam, hogy az örökségért

 33. Klaudia mondja:

  Nem hinném, hogy ki lehet jelenteni azt, hogy pszihopata az, aki “jól” válaszol… Az viszont tény, hogy Csáth Géza egy pszichopata volt és ez valójában az ő fejéből pattant ki. Annyi, hogy aki ebből rájön arra, hogy MIÉRT tehette, ott lehet valami ziccer, mert ennyi erővel úgy gondolkodik, mint Csáth, aki egyértelműen közveszélyes volt…

 34. TCH mondja:

  Ez egy kapitális baromság úgy ahogy van.
  A pszichopaták nem tudnak “szeretni”, ergo nem fognak kinyírni valakit, hogy megint lássák a “szerelmüket”.

 35. steve mondja:

  TCH
  nem az volt a kerdes, hogy a no az e (nem minden gyilkos pszichopata)! Hanem h te az vagy e. Ez a teszt amugy egy nagy szar hoax.

 36. Edraan mondja:

  Egyet tudok érteni TCH-van, a kérdés hülye, a “megalkotója” még inkább. Egyszerű érdekgyilkosság, nagy szám. Ezt még én is kiötlöm, pedig nem vagyok szaki. Mindenesetre én azt válaszoltam, amit egy normális pszichopata, szerintük, egyszerű és logikus válasz, ennek ellenére nem hiszem magam annak.
  Mint pszichopata-tezst megbukott.

 37. Enikő mondja:

  Ha valaki elolvas jó pár pszichopatákról és sorozatgyilkosokról szóló könyvet, mert olyan furcsa perverziója van, mint nekem és rajong értük, akkor mindenhol azt látja leírva, hogy valójában egy pszichopata sem válaszolta ezt erre a kérdésre, hanem mindegyik a szerelemféltésre tippelt, egyik pedig szó szerint ezt mondta a kutatónak: “Lehet, hogy dilis vagyok, de hülye azért nem!” :)

 38. Encii mondja:

  “A normális emberek által adott leggyakoribb válasz: Azért ölte meg, mert nyilván a nővér is megismerkedett a fiatalemberrel és összejött vele.

  Most jön a pszichopaták által adott válasz: Azért ölte meg a nővérét a lány, mert azt reméli, hogy a fiatalember arra a temetésre is el fog jönni.”

  Ezeket a válaszokat egy másik honlapon találtam, ugyanezzel a “teszttel” kapcsolatban.

 39. gunter mondja:

  Nekem az h csaladi. Szerelmi 3szög

 40. xezs mondja:

  Az a baj ezekkel a körlevelekkel, hogy a kevésbé tehetséges embertársaink komolyan veszik, és ilyen hülyeségek alapján kezdenek el gyűlölködni mások iránt.

 41. N mondja:

  Szerintem több oka is lehetett annak hogy megölte. A nő talán annyira elvolt keseredve hogy egy veszekedésből keletkezett hirtelen harag is kiválthatta a gyilkosságot, vagy lehet hogy kiderített valamit ami a nővérére bizonyította a gyilkosság vádját és nem tudta feldolgozni ezért megölte. Az is lehet hogy az öröklődési jogok nem tetszettek és “valamit valamiért” tett lett az egész. A férfi jelenléte csak mellékes a történetben. Arra ugyan jó hogy befolyásolja az emberek gondolatmenetét. persze ez csak az én véleményem.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?

Mi látható a “rejtélyes” Mars-felvételen?

Leginkább semmi, de ha engedékenyek vagyunk: egy fekete kő. A Spirit marsjáró által felvett képen ufóhívők mégis egy fejet vélnek...

Close