“STROKE: gondolj három betűre M..B..E…

A levél eredetijét egy nővér küldte, aki ara kért, hogy terjesszem. Egyetértek vele.
Ha mindenki emlékezne a három betűre, életeket lehetne megmenteni vele.

A STROKE BEAZONOSÍTÁSA:
Egy kertipartin egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott.
Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek.
Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot, TELJESEN. Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

A stroke felismerése Ne feledd a 3 betűt: MBE
Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.
Az orvosok szerint bárki felismerheti a stroke-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek:
1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.
2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.)
3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.
Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket.
Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.
Ha a nyelv “kicsavarodott”, ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.
Egy kardiolódgus szerint ha mindenki, aki megkapja ezt az e-mail-t és elküldi 10 embernek, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni.
Én továbbküldtem, és te?”
Ne késlekedjen, az agyvérzésnél minden perc számít.”

A Magyar Stroke Társaság éppen április elején indított országos kampányt, hogy megismertesse a stroke (agyvérzés, szélütés) tüneteit és előjeleit, és hogy felhívja a figyelmet e betegség esetében az időfaktor fontosságára.

Betegtájékoztatójukban a fent leírt módszer is szerepel, negyedik, kiegészítő tanácsként az ajánlják, hogy kérjék meg a beteget, hogy az öltse ki a nyelvét. Ha az valamelyik irányba kitér, akkor az szintén a stroke jele lehet.

A módszer angol megfelelője a F.A.S.T. (FACE – Ask the person to smile, ARMS – Ask the person to raise both arms, SPEECH – Ask the person to repeat a simple sentence, TIME – If the person shows any of these symptoms, time is important), amiben az időtenyező fontosságára is felhívják a figyelmet (lásd a képet fent).

A Magyar Stroke Társaság közleménye szerint a stroke leggyakoribb előjelei: a hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél, hirtelen bekövetkező beszédmegértési zavar, szóformálási nehézség, kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség, szédülés, koordinációs zavarok, memóriazavar – ezek közül akár már egyetlen jel is figyelmeztethet a stroke kialakulására. A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik, és az is előfordul, hogy a tünetek gyors javulást mutatnak, de ilyenkor is orvost kell hívni. Csak akkor várható ugyanis nagymérvű gyógyulás, ha a kezelést azonnal, legfeljebb 3, vagy a legújabb tapasztalatok szerint 4,5 órán belül elkezdik.

A nem kezelt stroke egyetlen órájában az agy 3 és fél évet öregszik, minden percben 2 millió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként kb. 700 km – mutatott rá Csiba László a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadásában. Magyarországon évente 30-40 ezer új stroke-os eset fordul elő és 18 ezren halnak meg szélütés következtében; minden negyedik eset 60 év alatti embert érint.

Linkek:
Agyvérzés a történelemben
Magyar Stroke Társaság
Strokelore

Tetszett a cikk? Támogasd te is az oldalt havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.