Legenda no image

2009. március 23. hétfő | Szerző: marinov

16

A Szomorú vasárnap, az öngyilkosok himnusza

Folytatva az irodalmi sorozatot, ma a Szomorú vasárnap című kultikus dal történetével ismerkedhettek meg, Müller Péter musicaljének szövegével illusztrálva


Szomorú vasárnap száz fehér virággal
Vártalak kedvesem templomi imával
Álmokat kergetô vasárnap délelôtt
Bánatom hintaja nélküled visszajött
Azóta szomorú mindig a vasárnap
Könny csak az italom kenyerem a bánat…

Szomorú vasárnap

Utolsó vasárnap kedvesem gyere el
Pap is lesz, koporsó, ravatal, gyászlepel
Akkor is virág vár, virág és – koporsó
Virágos fák alatt utam az utolsó
Nyitva lesz szemem, hogy még egyszer lássalak
Ne félj a szememtôl, holtan is áldalak…

- szól az 1933-as keltezésű dal, melyet – mint azt a Legendavadászat című könyvünkben írtuk – a legenda szerint több országban, köztük Magyarországon és az Egyesült Államokban is betiltottak, mert öngyilkossági hullámot váltott ki. A dal két magyar szerző műve: zenéjét Seress Rezső bárzongorista szerezte, a szövegét Jávor László költő (és bűnügyi újságíró) írta.

A dallal kapcsolatos szóbeszédekkel a Snopes legendavadászai is foglalkoznak, ami nem csoda, hiszen ez az egyik legismertebb magyar eredetű legenda. Barbara és David P. Mikkelson megemlítik, hogy a Seress–Jávor szerzemény kevés figyelmet kapott, egészen 1936-ig, amikor állítólag betiltották Magyarországon, miután öngyilkossági hullámot váltott ki. Ekkor kezdték el játszani amerikai zenészek is a melódiát, mint „a magyar öngyilkos dalt”, amelyet 1936 végére számos verzióban rögzítettek is, és világsiker lett. Részlet Müller Péter musicaljéből:

“HELÉN: Ezt mondta pénteken … Hétfőn lemegyek vásárolni, és hallom, hogy a sarkon egy rikkancs kiabálja: „Szomorú vasárnap … Öngyilkos lett egy kis cseléd (Seresshez) Hogy hívták?
SERESS: Kiss Eszter.
HELÉN: … hogy lúgkövet ivott Kiss Eszter. És tetem mellett egy kottát találtak: a Szomorú vasárnapot! És a következő héten – erre azért emlékszem pontosan, mert Rudi 35-ötödik születésnapja volt és jöttünk hazafelé az utolsó villamoson … fölszáll egy kisdiák, árulja a legfrissebb Az Est-et…
SERESS: Itt van (átad egy lapot)
HELÉN: (olvassa) „Lédig László pénzügyminiszteri tanácsos egy autótaxiban szívenlőtte magát. Búcsúlevele mellett vérmosta kottát találtak: Szomorú vasárnap”! … Nem értettem: hogyan találtak rá ezek a szerencsétlenek erre a nótára? … Mert nem játszották sehol, mi is csak hónapokkal később tudtuk meg, hogy a külföldi lapok is ráharaptak erre a fura szenzációra: „Halálos dal!” … „Az öngyilkosok himnusza!” – ilyen ostoba címeken jelentek meg a hírek szerte a világon! (Keserűen nevet) A New York Times meg egyenesen azt írta, hogy Magyarországon tömegesen ugranak a Dunába egy dal hatására! … De mondom: mi azt sem tudtuk, hogy a kottáink hol porosodnak …”

A Snopes.com szerint Magyarországon több mint tizenhét az idő tájt elkövetett öngyilkosságot lehet kapcsolatba hozni a Szomorú vasárnappal, mielőtt a dalt – állítólag – betiltották idehaza. Az öngyilkosoknak a legendában fennmaradt rituáléja az volt, hogy halálukat megelőzően felvételről vagy élőben hallgatták a dalt, azután végeztek magukkal – később a holttestük mellett meg is találták a Szomorú vasárnap kottáját vagy dalszövegét. Müller Péter szerint Rákosi Mátyás idején tényleg be volt tiltva a dal, mivel több más nótával egyetemben beleesett az ún. polgári-burzsoázia dekadens világához tartozó dalok kategóriájába. De már a fasizmus évei alatt sem szívesen engedték játszani, mert túl pesszimista volt.

Ellentmondásos információk keringenek arról is, hogy az Egyesült Államokban követtek-e el a dallal kapcsolatba hozható öngyilkosságokat, illetve betiltották-e a dalt. Egyes források szerint nem voltak ilyen öngyilkosságok, más források viszont azt állítják, hogy világszerte több mint kétszáz halálesetet ihletett a dal angol nyelvű verziója. Ami a betiltást illeti, a Snopes.com egyes forrásai tagadják ezt, mások arról szólnak, hogy a dal sugárzását az éterben egyáltalán nem engedélyezték, megint mások pedig arra a megállapításra jutnak, hogy több rádióban csak a szerzemény instrumentális verzióját engedték játszani.

Barbara és David P. Mikkelson folklórkutatók szerint „példátlan nimbuszszal övezett alkotásról” van szó. Pletykák keringtek arról, hogy a verset a dal szövegírója helyezte el az öngyilkosságok helyszínén, mert bűnügyi újságíróként mindenki előtt oda tudott érni. Éppen ezért sokan úgy gondolják, hogy a Szomorú vasárnap világsikere tudatos mítoszcsináló píárnak köszönhető; ezt a teóriát azonban senkinek nem sikerült bizonyítani.

“HELÉN: Most biztos azt hiszik, hogy gazdagok lettünk, ugye? Egy fillér tantiéme-t nem kaptunk! … Azt hazudták, hogy a számot eladtuk örökáron … miközben tudtam, hogy Jávor Laci hatalmas összegeket vett fel! … Elmentem hozzá! (A paraván felé int) Ő ezt nem tudta, isten őrizz! … „Laci – mondtam -, hogy tehet ilyet? Tényleg nem a pénz, de Rudi miatt! … és én hülye még azt is mondtam, hogy a zene lett híressé, a Rezső munkája! … Tudják mit mondott erre? „Téved asszonyom! Ezt a dalt az én munkám tette híressé!” …”

- áll Müller darabjában, aki műve utószavában megírja: a Szomorú vasárnap 138 kiadásban látott napvilágot. Óriási pénzek folytak be a jogdíjakból, amikből Seresshez egy vas sem jutott el, sőt, a világban leginkább Jávorhoz kapcsolták a dalt – állítja Müller. Seress egy újsághirdetésben próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy a dalt ő komponálta – de ez kevés volt.

Müllernek végül állítása szerint egy mondatot ki is kellett hagynia darabjából, azt, hogy az öngyilkosok mellé Jávor tette oda a Szomorú vasárnap-ot. “Ezt meg én nem tudtam bizonyítani, jóllehet mindenki sejtette, hogy erről van szó” – emlékszik vissza könyvében Müller.

Tovább a Fórumra

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.16 Responses to A Szomorú vasárnap, az öngyilkosok himnusza

 1. Verus mondja:

  Az Amerikában játszott, angol nyelvű verzióhoz pedig még hozzá is költöttek a fordításkor egy enyhítő-magyarázó plusz versszakot, oldandó a szöveg öngyidepis hangulatát… Ha Jávor László egyszemélyes gerillakampányától futott fel a dal a világhírig, az azt hiszem, minden idők legsikeresebb vírusmarketingjének számítana :)

 2. Mókár mondja:

  Az nem lehet hogy a gazdasági válság hatására lettek öngyilkosok, és éppen ezt hallgatták, mert illett a hangulatukhoz, később meg betiltották okostojások azt gondolván, hogy emiatt végetek magukkal?

 3. vinitor mondja:

  az okostojások általában s*gghülyék :) valaki meghallgat egy számot és öngyilkos lesz, nevetséges :)

  kicsit olyan, hogy németországban a lövöldözős játékokat (illetve a készítőiket) akarják meghurcolni a múltkori iskolai lövöldözés miatt
  ez az irányítók részéről logikus, mert hát melyik politikus az, aki elég tökös, hogy kimondja, “kedves szülő, a kölykét lelőtték a kommandósok, sajnos szarul nevelte, és egy elbaszott ember lett volna belőle amúgy is, meg hát nyilván az áldozatok is mind áldott jó gyerekek voltak, ezért váltotta ki az iskolai légkör a gyilkosságokat”
  ilyent nem mondanak, egyszerűbb valami másra kenni :) csak hát ez orbitális fasság, és nem is tűnik fel nekik, hogy az

  ha valaki öngyilkos akar lenni, akkor zene nélkül is az lesz
  ha meg nem, hát akkor semmilyen zene nem fogja rávenni

 4. androgyn mondja:

  A zene sokkal nagyobb hatással van az emberre, mint ahogy a modernség tudományos korlátoltságában élő önelégült pojácák gondolnák.
  Többek közt a zene által kerültek kapcsolatba az archaikus kultúrák spirituálisai a “Gyökeresen Más”-sal, azzal, ahol éjjel van a lélek, ami a tükör másik oldalán van, ami az égig érő fa gyökere alatt, vagy koronája felet található.
  Egyes keleti aszketikus rendek szigorúan tartózkodnak a zenétől, lévén, hogy intenzív hatással van az érzelmekre, a szenvedélyekre. Egy tangó afrodiziákum, egy harci induló bátorságot önt a katonába, és nem érzi a félelmet. Egy keleti meditatív zene belsővé, szemlélődővé teszi az ember, a modern elektronikus zenék már tudatosan, speciális stimuláló hanghullámokkal dolgoznak.
  Érdemes megemlíteni az iDoser programot, (sok egyéb, hasonló elven működő program közt) amely különböző drogok, narkotikumok, tudatállapotok sokaságát képes szimulálni az emberi agyban csupán hanghullámmintázatok segítségével.
  Ezek után miért ne lehetne olyan zenei anyagról beszélni, ami olyan módon kelt diszharmóniát az emberben, hogy az megtesz egy bizonyos lépést.

  Természetesen a Szomorú vasárnaptól nem lesz mindenki öngyilkos, ehhez olyan körülmények kellenek, amelyek által az ember befolyásolhatóvá válik egy hajszál híján giccses nótától – ez nevetséges. Természetesen csak az lesz öngyilkos, akinek már csak egy lépés hiányzik a tettig.
  Továbbá ha valaki öngyilkos hangulatban van, szorong, kétségbe esett, az hajlamos élvezni a mélyen depresszív, búskomor és dekadens zenéket, amik pedig elringatják mélységes önsajnálatában, elbódítják, hogy könnyű legyen legyőzni végül az életösztönt és a dogmákat.

 5. regi mondja:

  ez igy van,teljesen igazad van…

 6. Pingback: Sinatra halálhozó száma | Urban Legends

 7. Alexa mondja:

  Az igazat megvallva, számomra sem adott túl sokat először a zene, a szöveg meg pláne nem…de azért gondoljunk bele, hogy mikor is íródott a szám!? Egy világháború küszöbén! Amikor az emberek kétségbe voltak esve! Minden, amit természetesnek és ember adta jognak véltek, szétzilálódott, mert “valaki” azt mondta, hogy mivel te másnak születtél az a végzeted, hogy a mi kezünk által most azonnal elpusztulj…mert mi felsőbbrendűek vagyunk, mint te! Konkrétan minden bizonytalanná vált, és sokak számára ugyanaz volt a séma, amiért addig küzdöttek, és az egész életükben fontosnak tartottak egyszer csak eltűnt, anélkül, hogy bármit tehettek volna ellene, és kb. minden nap arra kellett gondolniuk, hogy nem csak őket fenyegeti majd a halál, hanem a szeretteit is…nyilván a keletkezéskor még nem robbant ki a háború (az elfogadott dátum szerint), de már ott volt a levegőben…kétségek és félelem…ilyen helyzetben szerintem mindenkiben benne volt, hogy jobb lenne “méltóságteljesen távozni, amíg még lehet” vagy “meghalni, mielőtt a szeretteimet látnom kell kínok között meghalni, vagy elhurcolni”…persze azért még elítélem az öngyilkosságot, de ilyen körülmények között valahol érthetőbb…
  Azért írom ezt le,hogy ne a mai dolgok alapján próbáljunk ítélkezni…csak gondoljuk át, hogy mi állhat egy ilyen dolog mögött… ilyen helyzetben- igaza van az előttem szólóknak- elég egyetlen lökés, hogy rádöbbenj dolgokra, aztán már jön a dominóhatás…!

 8. nikike mondja:

  :((((((((((

 9. nikike mondja:

  en ettol a daltol mindig szomoruva , elkeseredette valok …

 10. Louise mondja:

  Aki öngyilkosságra készül, megtalálja a hangulatához illő zenét. A dal keletkezésekor még nem volt torrent. Szerencsétlen lelkek csak a megfelelő kulisszát építették fel a dallal. Nélküle is meghaltak volna.

 11. kislogi mondja:

  ez a dal természetesen senkit nem sarkal arra,hogy öngyilkos legyen.én nagyon sokat halgatom,nap mint nap,és itt vagyok éllek és nincs semmi bajom az élettel.ha jobban belegondolunk az akkkori világban más szinvonalak voltak sokan a szegénység miatt menekültek a halálba vagy mint alexa is leirta nekünk ott volt készülőben a háború és sokan ettöl féltek.de ha egy kicsit értelmezni akarjuk a dalt akkor rájövünk hogy ez eggyetlen adott személyhez szól és nem a nagy világnak.aki esetleg ez miatt a dal miatt lett öngyilkos azzal valami amugy se volt rendben

 12. Tutustuminen mondja:

  Azért ez a “a teste mellett volt a kotta” eléggé gyanús, a régebbi idők nyilvánvaló, szájbarágós darabírásához hasonlít

 13. Shaddark mondja:

  Jah, meg a kottát olvasva senki nem lessz öngyilkos, sőt eltereli a figyelmét róla.
  A dalt hallgatva lehet megteszi amin addig csak gondolkodott, de ahhoz meg minek a kotta?

 14. Vénember mondja:

  No kérem szépen

  Egyetértek a zene hatásáról, meg nem is.
  Tény, hogy képes hangulatfordító lenni. Vagy inkább hangulat-mélyítő. Olyan zenét teszel be amilyen a hangulatod, amitől méginkább olyan lesz. Persze nem a zene miatt lettek öngyilkosok, de lehetett benne része, ha nem is nagy.
  Márai Füves könyvében is van erről szó, a zeneről és hatásáról. Érdemes elolvasni egyszer.
  A testek meletti kottákat kicsit túlzásnak érzem, de lehetséges, hogy nem csak hallgatni akarták hanem énekelni is talán.

 15. Bobo mondja:

  A cselédlányok nem hiszem, hogy tudtak kottát olvasni…

 16. S mondja:

  Az mit jelent, hogy 35-ötödik?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?
putyin-reagan

A fiatal Putyin Reagant leste? – az oroszok cáfolnak

Putyint fedezte fel egy régi fotón Barack Obama amerikai elnök fotósa, aki szerint a kis Vlagyimir Ronald Reagan moszkvai látogatása...

Close