Egészség sxc.hu

2008. február 09. szombat | Szerző: marinov

130

Tudomány kontra áltudomány

Apollo 13, ufóboncolás, bőrlátás, rákgyógyító csodaszerek, a szibériai Petőfi és a teleportáció. A tudomány diadala a tévhitek felett


Február 16-án tartják az ötödik Budapesti Szkeptikus Konferenciát. A műegyetemi szkeptikus találkozók célja a fizika és a kémia győzelmének elősegítése a szándékos/tudatlan megtévesztés felett. Az eseményre szóló meghívón fedeztem fel a www.szkeptikus.bme.hu honlapot, ahol – sajnos többségében a múlt évtizedből származó, de – remek elméleti írásokat és kisebb esettanulmányokat találhattok. A teljesség igénye nélkül egy kis ízelítő:

A tudomány fejlődésének kényszerű kísérője: az áltudomány (1995)

Ádám György írásában rámutat: a tudomány fejlődését végigkíséri a hiedelmek hirdetése és terjedése. Ennek okai között egyaránt megtalálható egyes területeken ismereteink hézagos vagy csökevényes jellege, valamint az emberi pszichikum esendősége (kíváncsiság, képzelőerő, téves ok-okozati összefüggések generálása, kényszerképzetek kialakulása). Harmadik fő okként az alkotó és kutató elme felelőtlen elzárkózása, gőgös arisztokratizmusa nevezhető meg, amely a hivatásos terjesztők (közoktatás, média) felelősségáthárításával, helyenként súlyos közömbösségével egészül ki.

APOLLO 13 13, 13, 13… (1996)

Almár Iván írása az Apollo 13 című film plakátját veszi górcső alá, egészen pontosan a baljóslatú 13-as szám hangsúlyos ismételgetését. A film posztere szerint április 13-án 13 óra 13 perckor történt a 13. Apollo-misszió katasztrófája. Almár utánanézett a dolognak: a valóságban az űrhajósok a starttól számított idő szerint éltek, és a szakkönyvek szerint a robbanás 55 óra 55 perckor következett be. Ráadásul a dátum sem egyértelmű: az Űrhajózási lexikon április 14-ét adja meg időpontként, Jim Lovell űrhajós és Jeffrey Kluger által írt Apollo 13-könyvben pedig az Apollo 13 startja volt 13 óra 13 perckor nem a helyi, hanem a houstoni idő szerint, de április 11-én. A robbanás viszont ugyanezen houstoni idő szerint április 13-án 21 óra 7 perckor következett be.

Hogyan ne boncoljunk földönkívülit? (1996)

Joseph A. Bauer írása a roswelli “ufóbaleset” egyik áldozatának filmtrükkszagú boncolását bemutató filmet vizsgálja az orvos szemével. Szerinte a boncolást nem hozzáértéssel végezték; csekély anyagi háttérrel, rosszul felkészített amatőrök munkája. A film inkább egy rosszul megtervezett és végrehajtott teátrális szemfényvesztésre enged következtetni, nem pedig egy potenciálisan fertőző, oszlásban lévő idegen tetem szakszerű boncolására.

Gondolkozzunk, ha már vagyunk! (1995)

Interjú Beck Mihály akadémikussal többek között olyan “csodaszerekről”, mint a rákellenes könnyű víz, az 50-es években elterjedt Vajda-csepp vagy a tengerentúlon ismert glyoxylide nevű csodaszer, ami valójában desztillált víz volt. Célkeresztbe kerül az íriszdiagnosztika és a Déri János által vezetett Nulladik típusú találkozások című tévéműsor is.

A koincidencia (2003)

Beck Mihály írása arról a jelenségről szól, amikor események vagy jelenségek látszólagos ok nélkül fordulnak elő együtt, illetve esnek egybe. Az ilyen esetek egy részében a jelenségek, események nagy számából következő statisztikus jelenséget tételez fel a szemlélődő, a másikban pedig a parapszichológiában keresi a magyarázatot. Etimológiai koincidencia például az, hogy Hatvan városa pontosan hatvan kilométerre van Budapesttől, önként sugallva, hogy a város nevének ez a magyarázata. Azonban a Hatvan nevű település már a XIV. században létezett, a méterrendszert pedig csak a francia forradalom után vezették be. Izgalmas példák bemutatása és elemzése után Beck megjegyzi: természetesen mindennek, így a koincidenciáknak is megvannak az okai. Az egyik a nagy számok törvénye, a másik pedig a kis számok törvénye, ami tulajdonképpen nem matematikai, hanem pszichológiai megállapítás, és azt fejezi ki, hogy hajlamosak vagyunk kevésszámú adatból mélyreható következtetéseket levonni.

A bőrlátás (1998)

Vajon bekötött szemű emberek valóban képesek-e arra, hogy a bőrükkel lássanak? Két tekintélyes párizsi laboratórium kutatói úgy gondolják, hogy egyes személyek rendelkeznek ezzel a képességgel. A franciaországi Grenobleban egy kutatócsoport ellenőrző kísérleteket végzett, hogy megbizonyosodjon ennek az állításnak az igazáról.

Hozzászólás a Szkeptikus sarok cikkeihez (1992)

Az áltudományok kritikájának kritikája. “A tudomány képviselői egyre több, számukra érthetetlen jelenséget minősítenek áltudománynak, ami kétségtelenül a legegyszerűbb megoldás. Pedig az áltudomány szóval nagyon kellene vigyázni: ha egy jelenséget ok nélkül sorolunk ide, az nagy vesztesége az igazi tudománynak”.

Teleportáció (1999)

Egy teleportálásról hírt adó cikk nyomában. “A tudósok most sem fedezték fel a teleportáció megvalósításának lehetőségét – legalábbis abban az értelemben, ahogy mi laikusok értelmezzük, de ismét kísérleti bizonyítékokat találtak arra, hogy a kvantumelmélet helyes, még ha néha olyan eredményekre is vezet, amit józan paraszti ésszel nehezen tudunk felfogni” – írja Hraskó Gábor.

Hrúz Mária fia volt-e a barguzini nő? (2001)

1849-ben több szavahihető személy látta a csatából polgári ruhában menekülő Petőfi Sándort, de feltételezett holttestének is akadt szemtanúja. A nép nem akarta tudomásul venni halálát, inkább hittek a távolban fel-felbukkanó ál-Petőfiknek, akiknek a csaló mivolta rendre bebizonyosodott. Kovács László a legismertebb legendák nyomába ered cikkében. Bemutatja a magyar legendák előfutárát, H. F. Boenisch író 1936-ban megjelent cikkét, mely egy 1857-ben, Ikatovo faluban meghalt rabot, Alekszandr Sztyepanovics Petrovicsot is említ. Boenisch nyomában Magyarországon először Barátosi Lénárth jelentkezett, 1938-ban a jakutiai Sziligir folyó melletti, Petőfi alapította Kőrös/Kerizs falu történetével, és az ottani temetőben nyugvó alapító sírjának meséjével. Barátosi meggyőző bizonyítékokat azonban sosem mutatott állandóan változó történetéhez, sőt, Kovács arra is rámutat, hogy sohasem járt Szibériában. Svigel Ferenc nyomdász nemcsak legendát „gyártott”, hanem maga készítette hozzá a bizonyítékokat is. Lefotózta Petőfi állítólagos sírját, sőt, egy újságkivágást is megőrzött felfedezése korabeli említésével. Svigel “dokumentált” sztorijához később a többi legendagyártó is csatlakozott, ám a Petőfi Társaság 1941-es vizsgálata elutasította Svigel bizonyítékait. Erre Svigel újabb dokumentumokat gyártott, de Kovács izgalmas cikkében bemutatja, a csaló állításait hogyan cáfolták meg pontról pontra a tudomány képviselői. Írása második részében a barguzini Petrovicsról is beszámol.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
130 hozzászólás ehhez: Tudomány kontra áltudomány

 1. zsolce says:

  (Nem tudok hozzászólni!)

 2. zsolce says:

  “Ha hibák vannak a linkelt anyagban, sajnálatos, de elfogadható. A tévedés lehetősége mindannyiunkat megillet. Folyamatosan tanulunk az életben, és nem is biztos, hogy csak egyszer kell megtanulnunk valamit..”
  ROTF LOL :D
  Tehát Fekete úr esetében nem igaz, hogy
  “Ha van egy állítás, ami komplett egészet, komplexet alkot, akkor azt akárhol ki lehet kezdeni behal. Megszűnik, mint egység.”

  Összegészében ugyanaz a probléma ezzel a belinkelt anyaggal, mint a holokausztos elképzeléseiddel.

  Azaz alapvetően téves (igaz, külön-külön kis mértékben téves) állításokból próbál logikus levezetést eszkábálni, majd diadalittasan rámutat arra, hogy nem lehet; avagy a levezetésben (míly meglepő) hibákat talál. Annál részletesebben, mint gabro, nem mennék bele; több ilyen van, de nem vagyok oly mértékben jártas a fizikában, hogy hitelesen elő tudjam adni.

  A holokauszt esetében az érdemi “cáfolat” ugyanebben a cipőben jár. Körülbelül azt állítja, hogy hatmillió embert gázosítottak és égettek el Auschwitz-ban, két-három év alatt. Majd elemzi, hogy ez miért határos a lehetetlennel. Majd “leleplezi”, hogy az auschwitz-i múzeumban a gázkamrák és a kemencék (egy-egy kivétellel) utólagos építésűek (vagy leleplezi, hogy a kemencéket nem használhatták, mert nem bírják el azt a hőt). Majd keres hatmillió csontvázat Auschwitz körül, és nem talál. Ezek alapján közli, hogy Holokauszt nem volt, vagy ha volt, akkor Auschwitzban legfeljebb százezer embert pusztítottak el, nem hatmilliót.
  Jellegzetes példája a téves elképzelésekre épített logikus levezetésnek, amely nem lesz logikus a végén.
  Mert Auschwitz-ban nem folyt komoly megsemmisítés; volt még sok más tábor is. Nagyon sokan bányákban vagy munkatáborokban haltak meg (mint a szovjet gulag, azaz nem tervszerűen elpusztították őket, hanem halálra dolgoztatták). Nagyon sokan meghaltak a fronton munkaszolgálaton. Nagyon sokan meghaltak az ezekhez vezető utakon. Nagyon sokan meghaltak egész egyszerűen a pogromok közben (pl. lelőtték őket).

 3. zsolce says:

  “Természetesen a Hold képek műteremben készültek, és nem kellett sokat vinni áket az előhívó laborig, ahol a szálkereszteket rájuk lehetet tenni. Nem kellett minden képre rátenni..”

  Na.
  Ha az előhívó laborban szálkeresztet rajzolnak a képre, az nem igazít el abban a kérdésben, hogy a kép hol készült.
  Filozófiailag, ismeretelméletileg, bizonyításelméletileg, a formális logika szerint: az, hogy a képekre utólag szálkeresztet rajzolunk, nem ad támpontot annak eldöntésére, hogy a kép maga hol készült, mielőtt a laborba vitték. Az, hogy szálkeresztet csak a műteremben készült képekre rajzolnak, az eredeti Holdon készültekre nem rajzoltak volna – ez a te FELTÉTELEZÉSED. Mármint a formális logika és az ismeretelmélet szabályai szerint.
  Mert, na bumm, én meg azt mondom, hogy a képek a Holdon készültek, és az űrhajóból vitték át a hívólaborba, utána viszont egyetértünk. És akkor ott vagyunk, ahol a part szakad: a laborbéli manipuláció nem dönti el, hogy melyikünknek van igaza.
  Nem tudom, érthető-e.
  Arról nem is beszélve, hogy én a magam részéről azt sem látom bizonyítva, hogy a szálkeresztek ott abban a hívólaborban kerültek rá a képekre. Mivel szálkeresztes kép tudtommal a “nagy leleplezésig” nem került közforgalomba (ebben lehet, hogy tévedek – én mindenesetre “hivatalos helyen” nem láttam).

  ” ezért a hókuszpókusz növelésére kitalálták ezt a szálkeresztet.”
  Ezt meg fejtsd ki nekem részletesebben, kérlek!
  Ha az eljárásnak fényképészetileg nincs értelme és haszna; ha szándékosan teszik rá rosszul, akkor miért tették rá?!
  Ha szándékosan tették ugyan rá, de véletlenül rosszul, akkor mi lett volna a szálkeresztek értelme akkor, ha jól teszik rá?
  Mi az, hogy hókuszpókusz?
  “-Nézzétek, ez annyira a Holdon készült, hogy még szálkereszt is van rajta!
  – Jé, tényleg, még szálkereszt is! Akkor ez tényleg biztos a Holdon készült!”

  Tényleg nem értem, nem kötöszködöm.

  “A lényeg, hogy ha valaki veszi a fáradságot, és mind a maga mind mások épülésére megerőlteti magát, és új felismeréseket tesz közé, tévedhet. Tévedhetett a link szerzője is. A lényeg az, hogy felismerései zseniálisak, és szemben állnak Einsteinével. És jót és szépet akar, mert az igazságot, a valóságot, a tudományt szeretné szolgálni. Az outsidereknek nincs joguk fikázni az úttörőket, és nincs joguk idiótázni sem.
  Már most az a helyzet, hogy az Einstein elmélet cáfolva van! Sokszorosan! Az hogy néhány kis figyelmetlenség, vagy gépelélsi hiba miatt a szőrszál-hasogatók teret nyertek, az semmit sem jelent egy globális felismerés rendszer megalkotásának jelentősége mellett.”

  Jót és szépet akar, de mivel tévedésekre épít, a felismerései zseniálisak ugyan, de megalapozatlanok. Szemben áll Einsteinnel, csak épp nem tudományos alapon. Fentiek alapján erre építve kijelenteni, hogy Einstein elmélete “meg van cáfolva” kissé… hm… merész kijelentés. És tudom, hogy outsiderként az egyetlen jogszerű magatartás részemről az volna, ha a hibákat és a tévedéseket figyelmen kívül hagyva kritika nélkül elfogadnám ezeket a tanokat, de hát én inkább “fikázok”
  (Megdöbbentő amúgy ez a nyitott, intelligens és velejéig korrekt gondolkodásmód, nem? Aki másképp látja, az max. fikázni tud úgyis. Aki hibát talál a Nagy Leleplező Elméletben, az kussoljon és értékelje az erőfeszítést meg a jószándékot. Esetleg tisztelettel javítsa a hibákat…)

  ““Azt kérdeztem, hogy ha szabad neutronok képződnek folyamatosan iszonyú tömegben, mért nem robban fel a Nap?”
  És? Nem kaptál rá választ? pedig ott van.”

  Ott van, olvasta is, csak épp kínos lett volna beismerni. Úgyhogy kihátrálunk és tagadunk! ;)

 4. zsolce says:

  (elnézést, egyben nem sikerült elküldeni!)
  (Tisztelt UL, van valami protokollotok a hozzászólások hosszára?)

 5. Polihisztor says:

  Új feketelyuk-elmélettel állt elő Hawking

  http://index.hu/tudomany/hawking0722/

  Így kell ezt csinálni. Ontani kell az idióta elméleteket.
  Bizonyítani nem kell, ki kell várni míg megcáfolják, aztán lehet megint “alkotni” egyet. :-)

 6. Polihisztor says:

  Kedves SC!

  Semmi értelme nem lenne a szálkereszteket előszedni, ha nem tudnék valami újat mondani a témában. Az általad belinkel képen nem az van, amiről beszélsz, hanem az van, amiről én beszélek.
  http://history.nasa.gov/alsj/alsj-reseau.html

  Ez az üveglap matt üveglap, és az esküvői képek készítéséhez szolgáló eredeti fényképezőgép fotorealisztikus rajza, grafikája nem fényképe.

  A változásokat érzékelhetővé tevő Reseau plate-nek nem volt értelme, mert:

  1. Mert nem volt előző kép amihez a változásokat viszonyítani lehetne.
  2. Ne lett később ilyen mert mindig más volt a „leszállási” helyszín.
  3. Mert a szálkereszteket, laborban is el lehetett helyezni úgy, hogy az eredeti kép nem lett szálkeresztekkel szennyezve.
  4. A Reseau plate nem tett lehetővé méréseket, mert nem volt a képeken hossz-etalon.

  A Holdfotókat évek óta tanulmányozva megállapítottam, hogy azok 95%-a szálkeresztekkel ellátott. Ha 10 gép volt náluk, akkor azokból kilencet a fényképek 5%-nak elkészítésére használtak, és 1-et a fényképek 95%-nak elkészítésére. Gondolkozzunk picit!

  Megismétlem a Reseau plate használata a Holdon semmilyen formában nem volt indokolt!

  Szeretném megkérdezni, hogy a film /nem létező/ torzításainak szálkeresztes kompenzálása milyen eget rengető tudományos eredmény felismeréséhez járult volna hozzá? Mit publikáltak ezekből? Megállapították, hogy mivel az ismeretlen holdi hegyhátak nem torzultak, ezért a Kodak filmjei megbízhatók? Vagy azt állapították meg, hogy mivel a Kodak filmjei nem torzítottak, ezért a hegyhátak sem torzak a Holdon, a nem ismert “eredeti”
  állapotukhoz képest? Szóval a szálkeresztekkel csak elrontották a pótolhatatlan képek 95%-át.
  Ezt én nem tettem volna…

  Megismétlem, hogy az eredeti MATT SZÁLKERESZTES ÜVEGLAP az esküvői fényképek készítésének volt segédeszköze, melyet a film behelyezése előtt eltávolítottak.

  A NASA bizonyítási kényszere akkor keletkezett, amikor megcáfolták az állítását.
  A NASA azokkal a dolgokkal már nem bizonyíthat, amiket megcáfoltak. Nem veheti elő a holdkőzetet, ha azt nincs mihez viszonyítani. Lesz, ha majd Kína tényleg hoz onnan kőzetet, úgy, hogy a küldetést folyamatosan filmezik, és real time-ben közvetítik.
  Amikor a kőzet megjön lehetőleg a NASA egyik helyszínéről, majd akkor elő lehet venni a NASA köveit.

  A Holdon hagyott tükör… Akár egy szondával el lehet juttani..
  A cáfolat témája nem egy tükör Holdon léte, hanem az, hogy : EMBER TAPODTA A HOLD TALAJÁT.
  Fontos, hogy a témát ne tévesszük el.
  Itt jegyzem meg, hogy még az is lehet, hogy a NASA titokban télleg volt a Holdon. DE! Nem ez a témája a beszélgetésünknek, hanem a nyilvánosan beharangozott, dérrel-dúrral végrehajtott nagy leszállás pl. az Apollo 13-al. Láttam Moszkvában a VDNH-kiállításon. Pont három ilyet lehetett a Szujúzba belepakolni. A Szojúz mégse ment a Holdra…

  Mért jó nekem hinni?
  Utálok hinni, mert szkeptikus vagyok. Felmegyek jó magasra, hogy sokfelé nézhessek, és véleményt alkotok a tudásom, és a tapasztalataim alapján.
  Mit látok most? Ezer sebből vérzik a Holdraszállás.
  Remélem rendre kibeszélhetjük ezeket, egy normális hangnemben. Jót fogunk dumálni…
  Látok erre valós esélyt, és köszönöm. :-)

 7. UL says:

  Kedves Vitapartnerek!

  Tartsátok be, legyetek szívesek, a minimális szabályokat. Az utóbbi időben kicsit elfajult a vita hangvétele (bár korábban sem volt mindig baráti), ezért az utolsó néhány hozzászólást töröltem, és megálltam Polihisztor

  “Remélem rendre kibeszélhetjük ezeket, egy normális hangnemben. Jót fogunk dumálni… Látok erre valós esélyt, és köszönöm” végű hozzászólásánál.

  Próbáljátok meg innen, új lappal kezdeni a vitát.

  Üdv és kösz a megértést.

 8. Ha az oroszok, foglyokat gyűjtenek 1849 ben, azt, gyalog hajtják, =tud róla a lakosság! Akkor Arany Jánost, Teleki Sándor grófot, sok mindenkit hibáztatni lehetne, nem tettek a barátjuk hazahozataláért! De Bem tábornok is kerestette! Más: Petőfi arcát nem ismerhette a tömegsírt ásó irástudatlan szegény ember a TVből!

 9. Ha tényleg ejtettek, elhurcoltak volna foglyokat, azokat gyalog hajtják! Erről tudomást szerezhettek volna Petőfi barátai, és ha nem tettek lépéseket kiszabadítására, őket kéne tisztességtelennek tartani!Másik legenda szerint Széchényi természetes fia volt Petőfi, ami megint képtelenség, de a sírfelbontás ha negatív eredményt hozna, az csak a más apaságot feltételezi. Miért nem keresik Petőfi Attila, a fia sirját?

 10. Taylor says:

  polihisztor… hülyeség amit írsz a holdraszállásról. én például nagyon jó kutyaházat tudok építeni a saját két kezemmel, de ez nem azt jelenti, hogy a fejlett technika segítségével lehetetlen kutyaházat gyártani akár futószalagon. nagyon ügyes vagy. hogy forrasztó ónt tudsz dugni egy tollba, de van aki meg helyette felmegy az űrbe és ón sem kell neki. mert van technikája.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom