A kaméleon “álcázása”

Sok tankönyvben még ma is úgy szerepel, hogy a kaméleonok az álcázás mesterei, miközben a tudósok régóta tudják, hogy a kaméleonok nem vagy nem kizárólag álcázásra használják színváltoztató képességüket – írja a National Geographic.

Most bizonyítékot is találtak a színváltoztatás kommunikációs szerepére, miután Devi Stuart-Fox a Melbourne-i Egyetem zoológusa és munkatársa, Adnan Moussalli, a dél-afrikai KwaZulu Natal Egyetem biológusa kísérleteket végzett törpekaméleonokkal.

A kutatók következtetése szerint a színváltoztatás fő evolúciós hajtóereje a társas kommunikáció és nem a környezethez való alkalmazkodás volt. Eredményeiket a PloS Biology című szaklapban publikálták, ahol az is kiderült, hogy a madarak is nagyon jól látják ezeket a kontrasztokat.

A miskolci medve nem látta meg árnyékát

Nem látta meg árnyékát a Miskolci Vadaspark barnamedvéje, noha február 2-án előbújt otthonából – adja hírül az MTI, hozzátéve: a népi hagyomány – miszerint ennek következtében nemsokára jön a tavasz – nem az állatkerti, vadasparki megfigyelésekre alapoz, az itt élő medvék ugyanis nem alszanak téli álmot.

Óriáspatkány

Az SFGate.com cikke pedig arról elmélkedik, valós lehet-e az a januári bejelentés, miszerint egy kisautó méretű patkány maradványait ásták ki Uruguayban.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.