Hoax dezso_hackni

2007. május 02. szerda | Szerző: marinov

51

Magyarok Afrikában – interjú

Közel volt az UL a tűzhöz, így nyomozni sem kellett. Egyik szerzőnk a gyakorlatban illusztrálta, mi az a médiahack. A tanmesét elejétől a végéig dokumentálja a kamera, a filmet megnézhetitek majd a mozikban is.


torzs_hirkeresoA genfi székhelyű Africa Research Institute (ARI) munkatársa, Varga Gábor szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság területén olyan törzs él, amely rokonságban lehet a szudáni és egyiptomi magyarábokkal – adta hírül az Index május elsején, majd őket követve még vagy tucatnyi weboldal.

Az UL-en zoon név alatt publikáló szerzőtársunk, Dezső András által szélnek eresztett kamuközlemény szerint a magyarik nyelve megdöbbentő hasonlóságot mutat a magyar nyelvvel, a napot ők is napnak mondják, a vizet veznek nevezik. Zenéjükben is felfedezhető a magyar származás, a szinkópát mint ritmust ők is ismerik, de elnyújtottabb formában használják. Ismerik a fokhagymát is, igaz, elsősorban rossz szellemek ellen és gyógyításhoz használják. Andrást – és a film rendezőjét – faggatom a projektről.

Marinov Iván: Index.hu, Bloomberg, Inforádió, RTL Klub , Hírszerző.hu, Világgazdaság Online, Magyar Nemzet Online, Gondola. Néhány orgánum, amelyek beugrottak a hoaxotoknak. Kinek az ötlete volt, mióta és hányan dolgoztok a projekten?

Dezső András: Februárban keresett meg Kresalek Dávid filmrendező azzal az ötlettel, hogy a médiahackről forgat dokumentumfilmet. Kérte a segítségemet, pontosabban azt, hogy csináljak egy médiahacket, amit a filmes stáb dokumentálni tud az elejétől a végéig. Rajtam kívül két ember dolgozott a projekten, egyikük az Africa Research Institute kamu szájtját készítette el, a másik egy videofelvétel elkészítésében segédkezett. Körülbelül egy hónapot dolgoztunk rajta.

Kresalek Dávid, rendező: Úgy éreztem, hogy a média nem megfelelően működik Magyarországon. Egyrészt azért, mert az újságírók egy jelentős része nem megy utána alaposan egy-egy információnak, nem ellenőrzi azt megfelelő mértékben. Másrészt pedig hiányzik az oknyomozó újságírás, a pártatlan szemlélet. Gyakran egy forrással megelégszenek egy-egy anyag, hír megírásánál. Nagyon sok a kitalált hír, főleg a bulvársajtóban. Gyakran fontosabb a szenzáció egy-egy téma esetében, mint annak hitelessége. Az is foglalkoztatott, hogy a civilek hogyan tudják befolyásolni a profi sajtót. Ezért is volt fontos, hogy András “civilként”, a sajtókapcsolatai nélkül “dolgozzon” ezen a projekten.

Andrást régebbről ismertem, de azt csak később tudtam meg, hogy a városi legendákkal, médiahackekkel foglalkozó Urban Legends oldal egyik szerzője. Eredetileg csak szakértőnek szerettem volna felkérni, de  amikor megtudtam, hogy számos hack szerzője (Lakodalmas rock  dalszövegíró tanfolyam, Gyógyító Webgömb, UMCS), akkor arra kértem, hogy tervezzen és csináljon meg egy hacket a filmhez.

M. I.: András, te ugyan újságíró vagy, korábbi beszélgetéseinkben azonban említetted, a projekt célja az volt, hogy médiakapcsolataid kihagyásával nyomulj be a sajtóba a madzsarik sztorijával. Mi ennek a folyamata? Hogyan jut el az infó a lapokhoz? Röviden meséljétek el a honlap, a sajtóközlemények kidolgozásának történetét.

index.jpgD. A.: Egy nagyon fontos, mondjuk úgy, hogy a leglényegesebb szempont volt az egész sztoriban, hogy nem használok fel semmilyen sajtókapcsolatot, az e-mail címeket is – ahová a sajtóanyagokat küldtem – az internetről néztem ki. Szívesen mesélnék arról is, hogy mi ennek a folyamata, de erről fog szólni a film és azt nem szeretnénk lelőni. Azt viszont elárulhatjuk, hogy a projekt összesen 15 ezer forintból jött ki. A médiahack egyébként akkor jó, ha számos jelet hagyunk az újságíróknak arra, hogy leessen nekik: kamu a sztori. Az intézet honlapján névtelen „antropológusok” vannak, az intézet által szervezett afrikanisztikai programok előadói között pedig egy halom híres emberbe bukkanhatunk, például David Beckhambe vagy éppen Janet Jacksonba. Egyedül az indexes újságírónak jutott az eszébe, hogy második nekifutásra lecsekkolja a „tudósokat”, ő rá is jött, hogy kamu az egész. Neki az volt furcsa, hogy Varga Gábor túl gyorsan reagált a megkeresésére, illetve az is, hogy hiányzott a telefonszám az intézet honlapjáról. Tehát egyedül ő végzett „nyomozást” az ügyben, igaz, elsőként is ők hozták le a hírt egy angol sajtóanyag alapján, amit „belöktünk” a Google News-ba.

M. I.:  Az Egyiptom és Szudán határán élő, magát magyarnak valló népcsoport, a magyarabok történetével néhány éve tele volt a sajtó. Erre építhettetek, mint többszörösen dokumentált alapanyagra, de megvolt a veszély, hogy a törzzsel korábban foglalkozó, komoly kutatók lelepleznek titeket. Melyik jött be a kettő közül?

D. A. : Több veszély is volt a sztoriban. Ez volt az egyik. Elég lett volna, ha az újságírók egy második forrást, azaz egy valódi Afrika-szakértőt is felhívnak, de ez nem történt meg, bár az Index – leleplező hírében – azt írja, hogy beszéltek szakértővel. Igazából a madzsarik nem léteznek, ez szudáni arabul tudomásom szerint azt jelenti, hogy magyar. Most hívtak (Varga Gábort) egyébként a Magyar Rádió Krónikájától, hogy holnap foglalkoznának a témával. Mindjárt vissza is hívom őket, hogy ez egy médiahekk volt és nem megyek el az interjúra. Tehát még húzhatnánk a sztorit, ha akarnánk, de Dáviddal megbeszéltük, hogy már vége a sztorinak.

M. I.: Kezet a szívre! Te, akinek a kezén naponta többtucat hír átmegy, látod, mennyi idő van utánajárni egy-egy értesülésnek. Az internet felgyorsította a hírek áramlását, de egyben az olvasók híréhségét is. Gyorsabban, részletesebben, illusztrálva akarják az információkat – ezt kiszolgálni nem könnyű. Működhetnek-e a klasszikus újságírói szabályok az online újságírásban is?

D. A.: Ezt a hírt szerintem első blikkre én is bevettem volna szerkesztőként, de az is biztos, hogy az intézetnek jobban utánamegyek. Nekem gyanús lett volna, hogy nincs megadva a honlapon telefonszám, de a fokhagymás-gulyásleveses vonalat is már túlzásnak tartottam volna. Elég lett volna azt is megnézni, hogy ki regisztrálta a domaint, máris lebukunk. A kérdés nem az, hogy működnek-e az online újságírásban a klasszikus szabályok, hiszen ezt a hírt nemcsak az online média ette meg, hanem rádió és nyomtatott lap is. Elvileg működnie kellene a szabályoknak minden esetben. Egyébként mindennapos, hogy ha valaki valamit határozottan állít, és ezt jól becsomagolja, akkor a média azt tényként közli. Ez történt most is.

M. I.: Az online médiumokat nem csak az olvasó híréhsége sürgeti, de egymással is folyamatos harcban állnak. A nagyobb hírgyűjtő oldalakat nézve “sztoritokkal” ugyanaz történt, mint más hírekkel. Az egyes weblapok egymást idézgetve vették át (nyúlták le) a “szenzációs” értesülést, és az olvasókat egyre hatásosabb címekkel próbálták saját weblapjukra csalogatni. Sorrendben: egy kérdőjeles cím az Indextől (Magyar törzset fedeztek fel Kongóban?), aztán ez már nem volt elég, jött a kijelentő mód az MNO-tól (Magyar származású törzsre bukkantak Kongóban), ezt követően a Hírszerző fokozta a hangulatot (Szenzáció: magyar törzsre bukkantak Kongóban?), amit már csak a VG tudott feljebb tolni (Döbbenet – Magyar törzs él elszigetelve Kongóban?). Eltérő címek, a szöveg szinte mindenhol ugyanaz. Találkoztatok egyáltalán olyan újságíróval, aki hozzáadott valamit a sztorihoz, függetlenül attól, hogy elhitte-e az alapsztorit vagy sem?

D. A.: Egyedül az Indexes újságíró, aki egyben le is leplezte a sztorit. Régről ismerjük egymást, gratuláltam is neki.

M. I.: A dokumentumfilm csak a hacket dokumentálja?

K. D.: Nem. Számos lap szerkesztőivel készítettünk interjúkat, kíváncsiak voltunk, ők mennyit tudnak a médiahackről, s arról is faggattuk őket, hogy a magyar sajtó helyzetét milyennek látják. De a film gerincét a konkrét hack dokumentálása képezi, s ebbe fognak illeszkedni a különböző lapoknál készített interjúk is.

M. I.: Mikor lesz látható a film?

K.D.: Jelenleg a forgatás utolsó fázisában vagyunk. Kb. egy hónap múlva tervezzük a sajtóvetítést.

M. I.: Egy kis előzetes a YouTube-on?

K. D.: A filmről nem, de a hack része még egy videofilm, amit hamarosan a “kutatóintézet” honlapjára is felteszünk. András ezzel buktatta volna le az egész hacket, de hát az Index megelőzött. A filmmel kapcsolatban még annyit elmondanék, hogy bár dokufilmet nehéz a mozikban forgalmazni, abban azért bízunk, hogy ez a téma érdekli annyira a közvéleményt, hogy összejön néhány mozivetítés.

Frissítés | Klip már itt is:


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
51 hozzászólás ehhez: Magyarok Afrikában – interjú

 1. Szeretném a segítségedet kérni,egy érdekes ügyhöz.
  Azért írok neked,mert hátha tudsz nekünk segíteni,vagy van az ismerőseid között olyan aki vállalkozna erre a felkérésre.Engem Szenczy Tibor-nak hívnak és nemrégen pár fiatal barátommal létrehoztunk egy ” Életrevaló Gyermekmisszió” nevű csapatot.Gyermekfesztivált, beteglátogató (bohocdoktori) szolgálatot csinálunk,ezenkívül iskolákba ,ovikba ,gyermek otthonokban megyünk egy bábcsapattal,és egy pantomim együttessel.Mi dunaújvárosi fiatalok vagyunk,nem egy szervezeti,vagy alapítványi státuszban,hanem teljesen magán jelleggel.Ingyen megyünk mindenhova,nem kérünk még útiköltség térítést sem.A közelmúltban Erdélyben voltunk 5 árvaházban a bábcsapattal,és egy gyermekmüsorral amiről filmet is készítettünk amiből egy részletet itt találsz:
  http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/eletrevalo-gyermekmisszio -gyerek-0…
  Most a váci fegyházban forgatunk egy filmet a keresztény rabok életéről,itt találod az előzetest:
  http://videa.hu/videok/film-animacio/rabok-es-szabadok-c.-film. -borton-h…

  Amiben szeretném a segítségedet kérni: Szeretnénk új bábdarabokat betanulni,és ehhez szükségünk lenne új szövegkönyvekre.
  Találtunk egy olyan weblapot ahol rengeteg ilyen szövegkönyv van,de sajnos angolul vannak,és szükségünk lenne olyan segítségre aki fordítana nekünk 1-2 bábdarabot.
  A lefordított darabokat szeretnénk közkincsé tenni a honlapunkon (itt http://www.gyermekmisszio.hu/index.php
  (magát a szöveget,és a betanult darabról egy videófelvételt), hogy mások is tudják használni.
  Ha van az ismerőseid között olyan aki fordítana ,akkor légyszíves vedd fel velünk a kapcsolatot!
  Nyelviskoláknak,hivatalos fordítóknak,reklámfelületet biztosítunk a honlapunkon.
  Köszönjük a segítséget!
  infó: [email protected]

  a szövegkönyveket itt találod: http://www.puppetresources.com/index.php?what=bycategory&t= 1229515295
  bármelyik darab jó lesz!

 2. Pingback: Hogyan verjünk át bulvárlapokat? | Urban Legends

 3. Pingback: Citizen journalism – a Twitter és a tematikus blogok « Hipertext-blog 2009

 4. Freya says:

  a magyar média meg az újságírás… szerintem egy ilyet a belga újságírók is beszoptak volna. persze belga törzzsel Afrikában :)
  az olvasóknak kéne észbe kapni és nem elhinni mindent. na igen. de honnan tudja az olvasó, hogy kinek lehet hinni? lényegtelenül a témától… (tudomány, egészség vagy akár politika)

 5. Éva says:

  Az én kérésem az lenne, hogy ebből a témából írok szakdolgozatot, és nagyon fontos lenne, hogy elérjem a készítőket. Ebben kérném a riporter segítségét. Előre is köszönöm.

 6. Pingback: Kamu világsztár a Szigeten | Urban Legends

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom