Hoax mozi_szinhaz

2007. január 08. hétfő | Szerző: marinov

44

A snuff filmekről

Gyilkosság a kamera előtt, perverzek szórakoztatására. Aki látta a 8mm című filmet, tudja, miről van szó. De vajon valóban léteznek-e ilyen felvételek? Figyelem: gyengébb idegzetűek kattintás helyett scrollozzanak tovább.


Az alábbi rövid áttekintést két igen alaposnak tűnő forrásösszefoglaló anyag (a Snopes.com és a Wikipedia angol nyelvű szócikkelye), valamint a nagyra becsült Straight Dope szerzőjének eszmefuttatása alapján állítottam össze.

Ahány forrás, annyi meghatározás

Snuff filmek alatt a különböző források mást és mást értenek. A wikis szócikk azokat a mozgóképeket sorolja ide, amelyek egy emberi lény meggyilkolását örökítik meg, és a kegyetlen aktus célja a filmek terjesztésén keresztüli profitszerzés. E definíció kizárja egyrészt a halálos balesetekről készült felvételeket, másrészt azokat a videókat, amelyek ugyan gyilkosságokat mutatnak be, de azokat nem mások „szórakoztatására” készítették.

A Snopes.com-os Barbara Mikkelson – a Killing for Culture című könyv szerzőit idézve – azokat a speciális effektusok és trükkök nélkül felvett, valódi gyilkosságokat ábrázoló videókat sorolja a snuff filmek körébe, amelyeket később mások is megnéznek. E meghatározás szerint tehát nem alapfeltétel a profitérdek, azaz hogy a filmet áruba bocsátás érdekében készítsék.

A snuff szó magyar jelentése ’gyertya hamva’, ’gyertyát elkoppant’, ’hamvát levágja’. A wikis forrás szerint Edgar Rice Burrough’s 1916-os Tarzan-könyvében már használta a kifejezést a gyilkolni ige szinonimájaként, és snuff it alakban, a meghalni ige szinonimájaként megjelent az 1962-es A Clockwork Orange című regényben is.

A snuff film fogalma a hírhedt Manson-féle Család gyilkosságai kapcsán került a köztudatba, egészen pontosan Ed Sanders 1971-es, The Family: The Story of Charles Manson’s Dune Buggy Attack Battalion című könyvében bukkant fel először. E művében Sanders egy interjúalanya nyilatkozik a videóra vett gyilkosságokról; elismerve azonban, hogy ő maga nem látta e filmeket. Későbbi kiadású könyvében Sanders leírja, a rendőrség kutatásai során nem kerültek elő ilyen kazetták.

Az első „snuff film”

1976-ban aztán megjelent az első snuffnak mondott, állítólag valódi gyilkosságot tartalmazó film, hatalmas felhördülést kiváltva Amerika-szerte. Az alkotásról később kiderült, valójában egy 1971-ben Argentínában forgatott, akkoriban Slaughter néven futó, igen gyenge és eladhatatlan alkotáshoz varrtak hozzá egy új befejezést, a Manson-gyilkosságok körüli híreszteléseket meglovagolva.

A botrányt maga az alkotás producere generálta azáltal, hogy – magát erkölcsös állampolgárnak álcázva – felháborodott hangvételű olvasói levelet írt a New York Timesnak, valamint embereket toborzott a film elleni tüntetésekre.

Mi nem snuff?

Cecil Adams, a legendák, tévhitek leleplezésével foglalkozó Straight Dope című oldal írója csokorba szedte azokat a filmtípusokat, amelyeket általában – tévesen – a snuff filmek közé szoktak sorolni.

kennedyAz első körbe azok a felvételek tartoznak, amelyek véletlenül örökítettek meg egy gyilkosságot. Ide tartozik például Abraham Zapruder 1963-as amatőr felvétele, amely azt a pillanatot ábrázolja, amint Dallas központjában lelövik John F. Kennedy elnököt. Az egyik leghíresebb snuffnak mondott film a Faces of Death című sorozat volt, mely baleseteket, öngyilkosságokat, boncolásokat, kivégzéseket gyűjtött csokorba, hol kiollózva azokat a híradásokból, hol pedig – trükkök segítségével – újraforgatva azokat.

A tragédiába torkollt pornófilmek külön csoportba kerültek Adams listáján. Ted McIlvennny, az Institute for the Adcenced Study of Human Sexuality igazgatója – akinek gyűjteménye saját bevallása szerint 289 000 pornófilmből áll – Adams-nek bevallotta: 25 év alatt mindössze három olyan pornófilmet látott, amiben valóban meghalt valaki. Kettő ezek közül véletlen baleset volt: az egyikben egy színész kapott szívrohamot, a másikban egy férfi fulladt meg, amikor oxigénhiánnyal próbált egy kis örömet szerezni magának. A harmadik film egy bizarr vallási darab volt Marokkóból: ebben egy púpos kisgyermeket téptek szét vadlovak, miközben körülötte férfiak maszturbáltak.

Megint egy másik kategóriába sorolhatók a kivégezéseket megörökítő videók: legutóbb a Szaddám-akasztás mobilkamerás felvételei sokkolták a világot, korábban Daniel Pearl vagy Nick Berg lefejezése került fel az internetre.

Az ál-snuff filmek egyik leghíresebb darabja a már említett Snuffon kívül a Guinea Pigs-sorozat. A rossz minőségű, szemcsés felvételek olyannyira hatásosak voltak, hogy Charlie Sheen színész, miután a kezébe került egy ilyen kazetta, feljelentést tett az ismeretlen alkotók ellen. Az FBI nyomozásba kezdett, értesítették a japán hatóságokat, akik elérték a készítőt, és kényszerítették őt arra, hogy bizonyítsa, nem valódi gyilkosságokat örökít meg a felvétel. Szintén hatalmas vitát kavart a Cannibal Holocaust című alkotás, maelynek gyártóit a bíróság elé citálták, azzal vádolva őket, hogy a film kedvéért megöltek egy nőt.

Adams megemlíti még a pszichopata gyilkosok által készített házi videókat is, amelyek szerinte nem – és a wikis bejegyzés szerzői szerint sem – tekinthetők snuff filmnek, azok ugyanis nem terjesztés céljából készültek. Ráadásul a Snopes.com három olyan sorozatgyilkosságot (Leonard Lake és Charles Ng, Paul Bernardo és Karla Homolka, valamint Lawrence Bittaker és Roy Norris eseteit) is hoz, ahol a gyilkosok leleplezését követően szintén beszéltek olyan videókról, ahol éppen megölnek egy embert, de e felvételek egyike sem került elő soha.

Máig a legkülönfélébb dolgokat mesélik Brandon Lee a Holló című filmben való lelövéséről is. A színészt forgatás közben érte véletlenül halálos lövés, és a legenda szerint a készítők e jelenetet bevágták a film végső változatába. Ezzel szemben rendőrségi források szerint a halálos jelenetet tartalmazó filmet megsemmisítették, s azt dublőr közreműködésével újraforgatták.

A snuff filmek legendája a vásznon és papíron

A gyilkolós felvételekről szóló szóbeszédek népszerűségéhez nagyban hozzájárulnak az erről szóló filmek, könyvek. A Wikin összegyűjtöttek néhányat ezek közül, mi a teljesség igénye nélkül megemlítjük a 8mm című Joel Schumacher-filmet, Bret Easton Ellis A nullánál is kevesebb című művét, valamint a Manhunt néven futó videojátékot.

1992-ben a Nine Inch Nails készíttetett olyan brutális ál-snuff klipet egy számához, hogy az alkotók végül lemondtak annak megjelentetéséről. A klip, amelyben egy férfit kínoznak, majd darabolnak fel egy NIN-szám alatt, ennek ellenére megtekinthető a YouTube-on, korhatártilalom nélkül.

Most akkor mi van?

Két kedvenc oldalam szerzői igen találóan összegzik snuff filmekről alkotott véleményét. Cecil Adams szerint nem az a kérdés, hogy léteznek-e olyan beteg emberek, akik ilyen filmekkel kereskednének, hanem az, vajon tényleg meg is teszik-e ezt. Adams rámutat: a snuff filmekről több mint harminc éve beszélnek már, de senki nem látott még ilyet. A Straight Dope szerzője nem zárja ki, hogy valamikor felbukkanjon egy film, de azokat a spekulációkat, amelyek szerint a világban kegyetlen snuff-készítő hálózatok működnek, amelyek elrabolt gyermekeket vagy önfeláldozó felnőtteket ölnek le a profit érdekében, és hogy e készítők tevékenységüket több mint 30 éve titokban tartják a nagyközönség és a hatóságok előtt, abszurdnak tartja.

Hasonlóan vélekedik a Snopes szerzőnője is, megemlítve, hogy egy lapkiadó néhány éve egymillió dollárt ajánlott annak, aki bemutat neki egy kereskedelmi forgalomba hozott snuff filmet – eddig eredmény nélkül. Mikkelson szerint a snuff körüli mítoszt a snuff-iparban való tévhit élteti. Az emberek ugyanis szerinte nem az egyszerű sorozatgyilkosoktól félnek (akik egyébként a fentiek alapján a legközelebb álltak ahhoz, hogy valami snuffszerűséget produkáljanak), mert róluk azt gondolják: egy ilyen eszelőst kilométerekről kiszúrnának, másrészt az ilyen gyilkosok áldozatai valószínűleg nem véletlenül kerülnek megkínzóik markába. Annál jobban tartanak viszont a köztünk élő, felismerhetetlen, pénzéhes üzletemberektől, akik a profit érdekében a legdurvábbtól sem riadnak vissza – zárja elmélkedését Mikkelson.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
44 hozzászólás ehhez: A snuff filmekről

 1. Regressziv says:

  Én azt nem értem, miért lényeges hogy el akarják-e adni az ilyen filmet, vagy csak 3 hónap múlva is ki akarják verni rá. Az én szótáramban (még ha ezexerint helytelenül is), a snuff film annyit jelent, hogy tudatosan rögzítenek gyilkosságot. Tökmindegy, hogy szer hatása alatt, vagy aberrációból. Tök mindegy, hogy pénzt akarnak keresni, vagy csak a haveroknak mutogatni. Szerintem léteznek ilyen filmek, és szerintem ezzel az illetékes hatóságok és szakemberek is tisztában vannak. Szerintem az emberiség ahogy egyre jobban stresszeli és pörgeti fel magát, úgy egyre több elméjében beteg ember lesz. És szerintem nem csak az emberi fantázia és a hülyeség határtalan, hanem az aberráció is. És gyanítom, még igazam is van…

 2. Mikk says:

  “Marhajó, tehát évtizedek kutatása alapján snuff filmek nem léteznek, de ha valaki csinál egyet, most egymillió dollárt kaphat érte.”

  Nem, ugyanis a kulcsszó a kereskedelmi forgalom, ami megvalósíthatatlan a mai törvények szerint. Vagyis le lehet filmezni akármit, de kiadó, terjesztő híján nem felelne meg az egymillió dolláros díj feltételeinek.

 3. neved says:

  Mikk! Attól, hogy valami nem kerül a boltok polcaira még eladható, jó kapcsolatokkal 10perc alatt akadna rá vevő. Másik dolog meg, hogy aki ilyen filmre veri ki annak mindegy, hogy milyen milyen az operatőri munka, a világítások a vágások (már ha van. Csak a tartalom számít és semmi más.

 4. bianka says:

  sziasztok!!!bocs h leírom,de mivel itt ez a téma,gondolom itt jobban érdekel bárkit is.
  én nem szoktam ilyeneket nézni,de ma véletlenül láttam egyet,és nagyon megrémisztett,hogy mi is folyik körülöttünk.nem tudom,hogy mi igaz és mi nem az ilyen videók közül,de az biztos,hogy egyre gusztustalanabb ez az egész világ.undorító ami akár a pornóban is megy,hogy a jó ízlés határán már messze túlvagyunk.én nem hiszem,hogy valakit még felizgat egy ilyen dolog,hogy széttaposnak egy gyereket ha púpos ha nem,ő is ember,egy ártatlan gyerek…de nem csak róla van szó…hogy jut vkinek az eszébe h ilyennel keressen pénzt?basszus…h megöl vkit,és jót röhög h felteszi a netre azt a szerencsétlent.nem tudom ti hogy vagytok vele,de engem az az egy video amit ma láttam olyan szinten sokkolt,hogy fizikailag rosszul lettem tőle,és egyszerűe képtelen vagyok kiverni a fejemből..egyszerűen a sírógörcs kap el…
  könyörgöm…milyen világ ez?tegyünk már ellene,hogy az ilynek ne gazdagodhassanak meg azáltal h mi vevők vagyunk ezekre!!!!

  ja…és megköszönném ha valaki ,,szakértői szemmel ,,meg tudná állapítani,hogy amit láttam vszinűleg kamu…:( http://www.yv.hu brutális gyilkosság címmel.

 5. neved says:

  Bianka! Ha ennyire viszolyogsz a gyilkosságoktól vagy a pornótol nem tudom miért nézel ilyeneket. Ezeket meg is kell keresni, hogy az ember láthassa. Egyébként nem valódi. Amit a film készítői csináltak az művészet, amit te az álszentség.

 6. cicc says:

  “egyre gusztustalanabb ez az egész világ”
  hm. nem tudom, azért szerintem kár folyamatosan a jelen kort kárhoztatni. volt elég rémség korábban is. sőt.

 7. Satanizmo says:

  No szóval a Huinea Pig sorozat néhány darabja (Flowers of Flesh & Blood, Mermaid in a Mahnhole) valóban igen kemény és valósághű, nekem személy szerint volt amit harmadjára sikerült végígnéznem (de megtettem, a ‘miért’ most mellékes) A Faces of Death-nek 5 részét láttam, igen gyengus sorozat a halál túlmisztifikálásáról. Akkor már inkább a Traces of Death sorozat, na az meg már annyira öncélú, hogy túlmegy minden határon. Cannibal Holocaust?? Amellett hogy nagyon jó film, még mindig akadnak olyanok, akik azt hiszik, hogy ez ‘valódi’ Ott van a Men Behind the Sun c. alkotás, amiben a rendező igazi holttesteket használt (ennek eredményeként kitíltották a fél világból, de még Japánból is, a hazájából) Az Ogrish megszűnt (sajnos) de annak köze sem volt a snuff-hoz, oda csak be lehetett kukkantani azoknak akik ilyen típusú szórakozásra vágytak (vagy éppen az öngyilkosságra gondoltak és ezzel íjeszették el magukat)
  Valaki felhozta Armin Meiws esetét…az esetről több film is készült, de a legdurvább feldolgozás Marian Dora: Cannibal c. filmje lett. Elsőfilmes rendező, de a mozija elképesztően brutális. A film első órája inkább vmi meleg pornóra emlékeztet, aztán jönnek a durvulások: kasztrálás, a pénisz kisütése és elfogyasztása, az áldozat leszúrása, kivéreztetése, majd valós időben történő feltrancsírozása. Nálam ez a film tartja a rekordot és ha valakinek sok volt a 8mm, vagy a Faces of Death, akkor ne is menjen a közelébe ennek a filmnek.
  Röviden ennyi…

 8. Bazsi says:

  Aki eféle szar ,fos undormány filmeket készit,gondolok itt az aberrált rendezökre meg az igénytelen szinészekre,annak fogalma sincs rola mi az hogy alkotni ök csak a pénzre mennek hogy meg tudjanak élni valamiböl. Nem csoda hogy ilyen beteg világban élünk ha ilyen szenny filmeket csinálnak eggyes degeneráltak és akkor még meg is magyarázzák hogy müvészfilmet csináltak,egyszerüen felháborito. Snuff film mi kész röhely tudjátok megérdemelné az emberiség hogy kihaljon ez az én véleményem. Az ember egy ostoba barom ha nincs öröme az életben akkor mások halálával viditja fel magát. Aki ilyen filmeket néz és terlyeszt annak soha nem volt barátnölye és nem is lessz.

 9. van még sok film szerintem, ami ezzel foglalkozik. Pl. magyarul ‘a halál ára’ (eredetileg the brave) is ezt dolgozza fel. Ha valakit érdekel, talán érdemes megnézni, JohnnyDepp, MarlonBrando, ilyesmik…bár talán inkább mégsem ajánlom… Elég hervasztó darab.

 10. s says:

  Persze, hogy vannak snuff filmek. Pl. A “Dnepropetrovsk Maniacs” szerintem az. Ez eléggé ismert. De többet nem mondok, mert még a végén. ;)

 11. Bakterbandi says:

  TI MIND BETEGEK VAGYTOK. Ezek az babérrált filmek szerintem is valláshoz köthetők, de biztos nem keresztényi. Aki Istent ismer, az egyszerűen nem lehet ilyen beteg.

 12. Macropus Rufus says:

  Az Ogrish.com nem megszünt, csak új nevet kapott jó pár évvel ezelött és jelenleg liveleak.com néven fut.
  A régi ogrish tartalomból még 1-2 darab elérhető, de az igazi brutalitás már nem nagyon lelhető fel az oldalon. Pl. a ruszki kiskatona lefejezése sem, meg a több száz 2002-ben felkerűlt tálib fejezéses videók sem.
  Viszont van ott is sok érdekes videó, aminek semmi köze nincs a brutalitáshoz. Igaz ezekből van kevesebb.
  Ha meg valaki tényleg be akar fordúlni, akkor nézze végig a rotten.com összes képét. Tudom miről beszélek, egy életre el fog menni a kedve attól, hogy ilyeneket nézzen. Ha meg nem, akkor ott már baj van.

 13. rotoura says:

  Tarantino Hostel cimu filmjei is temaba vagnak. Nalam nagyon ott voltak.

 14. Pingback: 12 éves unokahúgát kínozta aztán megölte - Szexpláza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom