tagAz Air Force One hivatalosan minden olyan gép hívójele, amelyen éppen az Egyesült Államok soros elnöke utazik. Mivel az USA külön erre a célra különlegesen átalakított repülőgépet tart állományban (rögtön kettőt is, Boeing 747-eseket). A kifejezés a köztudatban gyakorlatilag e két gép nevéül szolgál, s az elnöki hatalom és pompa egyik szimbóluma lett. Megtagelni e szimbólumot valami olyasmi, mint Brian „Rómaiak menjetek haza” felirata a palota falán, esetleg egy Nagymagyarország matricát nyomni Gheorghe Funar kocsijára.

Hetek óta köröz a weben a videó, ahol is egy csuklyás fazonokból álló társaság szögesdrótokon mászik át, kutyás-fegyveres őröket, terepjárókat, járőrkocsikat cselez ki, s a végén eljut a Boeing 747-eshez, felfújja rá a Still Free feliratot, majd elmenekül. A klip annyira hitelesre sikeredett, hogy amikor az AP hírügynökség megkereste Air Force One-t üzemeltető parancsnokság szóvivőjét, az csak annyit tudott mondani, hogy nyomozásba kezdtek és egyelőre „nagyon is valóságosnak” tűnik számukra.

Végül Mark Ecko, a StillFree.com-ot is futtató divatcég-tulajdonos előállt a megoldással: azért tűnik annyira valósnak a videó, mert majdhogynem az is. A párperces anyag kedvéért ugyanis – titoktartási nyilatkozatokat aláíratva minden résztvevővel – kibérelt egy 747-est Kaliforniában, lefestette az egyik oldalát pontosan olyanra, mint az Air Force One-oké, majd egy éjjel kivontatta a hangárból és felfújta rá a szólásszabadságot hirdető szlogent.

Nem mellesleg pont ezidőtájt jelent meg Playstationre és XBOX-ra Ecko graffitis játéka, a Getting up.

Mit tud az az Air Force One
Egyik kedvencünk – Frisco-graffitik

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.