Legenda marlboro_camel_cancer

2005. július 12. kedd | Szerző: marinov

13

A Marlboro Manek korán halnak

A legenda szerint a Marlboro-cigaretták hirdetésein látható férfi tüdőrákban halt meg. De vajon melyik a több tucat reklámférfi közül?


marlboromanA Philip Morris (PM) dohányipari cég 1954-ben vezette be a Marlboro Man alakját termékei népszerűsítésére, céljuk az akkoriban nőiesnek számító filteres cigaretták imidzsének megváltoztatása volt. A Marlboro Man a 60-as évektől egy cowboy, akinek figuráját az idők folyamán többen is eljátszották. A reklámalak évtizedeken át sikeresen hitette el a világgal, hogy a férfiasság kelléke a dohányzás – méghozzá a Marlboro élvezete.

A cowboyt megtestesítő férfiak közül kettő valóban tüdőrákban halt meg. Wayne McLaren rodeós, aki 1976 és 1978 volt a cigaretta arca (teste), 51 éves korában, 1992-ben hunyt el; halála előtt két évig egy dohányzásellenes kampányban is részt vett. A nála jóval ismertebb, a hatvanas évek elején alkalmazott David McLean 73 évesen, 1995-ben halt meg. Felesége, arra hivatkozva, hogy férje egy reklámfotózás során öt doboz cigarettát volt kénytelen elszívni, pert indított a Philip Morris ellen.

A két férfi halála a mai napig adu a dohányzásellenes mozgalmak kezében, még akkor is, ha PM-es munkájuk előtt már mindketten szenvedélyes dohányosok voltak – McLean például 12 éves kora óta. A tüdőrák tehát nem legenda, de nem az egyetlen Marlboro Manhez kapcsolódik, hanem a figurát megtestesítő reklámemberek közül kettőhöz.

Tödliche Werbung
Marlboro Manslaughter
McLean v. Philip Morris


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
13 hozzászólás ehhez: A Marlboro Manek korán halnak

 1. Maree says:

  Csak anyi hozzá szólásom van.16 éves vagyok. Megéltem h milyen érzés 1 passzív dohányzó ember mellet élni. 1959-2008. December 5. … Apám halála… Ezt a komentárt 2 napal apám halála után írtam. Gergő..nem tudom miért mondod de ha te is látad volna apámat nem írogatnál ilyeneket…Meg igértem magamnak SOHA nem fogok rágyújtani…És isten nyugasztalja azt a 2 embert aki a hülye reklámok miatt halt meg!!! Látszik h a sikerért mindent megcsinálnak már az emberek…

 2. RoxetteMan says:

  Bellóóóóó…..Én is passzív dohányos ként kezdtem, de mára már aktívan tolom. Tudom, hogy hülyeség rászokni, de én nem tudom, hogy milyenek lennének a mindennapjaim, ha nem lenne nálam egy dobozzal. Az azért durva, hogy a csávó 12 évesen szokott rá. Hát hol voltam én 12 évesen?! Szal…ne szokjatok rá, mert nagyon nehéz leszokni…

 3. real man says:

  Ja eccer mindenki meghal.Egeszsegesen meghalni eleg szanalmas.

 4. real man: egészségesen meghalni kurvára nem szánalmas. csak sajnos ritka.
  én 18 vagyok, 3 éve aktívan dohányzom, barna szofi a hétköznapi cigim. Érzem, ahogy egyre kevésbé birom a terhelést, illetve hogy reggel majdmegfulladok amig rá nem gyujtok. erre számithat, aki szerint a dohányzás jó buli. ha mostani fejemmel kellene döntenem: nem szoknék rá mégegyszer.

 5. TweeK says:

  Sztem 5 doboz cigitől nem lehet meghalni : D
  Aki igazából ember, az meg tudja állni hogy ne szokjon rá, és pár alkalomtól nem lesz rákos egy ember

 6. Lengorian says:

  Hát tulajdonképpen az élet is veszélyes…. mindenki belehal… de amig élsz élj jól, élj sokáig… ne cigizz…. vegyél egy vizipipát, szerezz egy csajt, és huzdmeg szívás közben….

 7. Paralelogramma says:

  Jó a cigi…megnyugtat…
  Ha valaki nem hajlamos a rákra akkor az életbe se lesz az.
  Sokan cigi nélkül rákosodnak meg :D

 8. Steve says:

  Szerintem egy nagyon furcsa dolog ez.Én valahogy már kisgyerek koromban rajongtam a dohányzó emberekért, én mindig nagyon jól éreztem magam dohányzó emberek között, a füst illata pedig elvarázsolt.Szüleim nem dohányoznak, elképzelésem sincs, honnan a vonzalom.Jelenleg 20 éves vagyok és én is beléptem a dohányzók csoportjába, azt is furcsának tartottam, hogy tizenéves korom kezdetén, amikor kipróbálás szinten nyomattam, egyetlen egy esetben sem köhögtem, leszívás közben sem.Eleinte szinte a boldogság mámorában égtem, hogy végre én is dohányzom, megpróbáltam elfogadtatni antidohányos családommal is.Mára már érzem negatív hatásit, csökkenő teherbírás, fulladás futás közben stb.Megpróbálok minél többet sportolni, hogy a fáradtság ereje uralkodjon el rajtam és még a rágyújtás is nehézséget okozzon.A probléma az, hogy a tanulmányaimból adódó mindennapi stresszt egyszerűen nem tudom hogyan levezetni (még a sport sem segít), egyszerűen beleivódott a szervezetembe és nem tudok nélküle élni, bár kis időre le tudom tenni, mondván én nem is szoktam rá, a probléma ott kezdődik, amikor belegondolok, végérvényesen soha nem fogom tudni lerakni, majd csak a halálos ágyamon. Ez viszont szörnyű és szeretnék segíteni azoknak, akik még nem léptek rá a halálos útra (és ez bizony komoly), hogy soha ne gyújtsanak rá, bár én is tudom, hogy nekem pl. nem kellett rászoknom egyszerűen nem éreztem jól magam nemdohányzók körében. Erre a biológiai/pszichológiai problémára mai napig keresem a megoldást.
  Arról még nem is beszéltem, hogy kezdenek kialakulni a torokirritációk, a hányinger, köhögés, ha megvonom magamtól a napi 1 doboz marlborot.
  Summázva, a dohányzás nem jó dolog és a nemdohányzók soha ne kezdjék el, ha csak tehetik.Ezt a legkomolyabban mondom, mert sajnos a dohányos példaképeim közül egyre kevesebben élnek (sajnos a max életévük az 55 volt), és rettenetes volt a temetésükön végigfuttatni azt, hogy én is idejutok, és lehet, hogy 18 éves vagy 20 éves egyetemista gyermekeimet kell majd elhagynom, bajban hagynom.
  Sok dohányos “barátomnak” ismerem a mottóját: mikor leszek még 50 éves, sajnos iszonyatosan hamar eljön, ha belegondolok abba, hogy ha most 20 éves vagyok, már csak durván ennyit élhetek még pluszba és gondoljuk végig mit tettünk még, címezem e kérdést sok hasonló 20 év körüli sorstársamnak.Nehéz dolog ez lehet a legdrasztikusabb, de legjobb megoldás az lenne, ha törvény születne a tilalomról, beszüntetnék a dohányzást!
  Sokan pedig azzal védekeznek, ha már élünk, éljünk jól (kit érdekel a halál, egyszer mindenki meghal).Ezzel csak az a baj, hogy nagyon sok ismerősöm a halálos ágyon döbbent rá, milyen hülye volt és hogyan élt, nem jól, hanem hogy éppen rosszul.Kapott a sorstól egy ajándékot, egy egészséges testet, tiszta sportra teremtett tüdőt, szép, tiszta lelket és ezt megmérgezte, tönkretette, szétégette, akár csak rákos testét a krematóriumba (ugyanis a későbbiekben rákost nem fognak földbe temetni).
  Sokak számára elképzelhető, hogy egy nemnormális, kettős embernek tartanak, de én csak őszintén próbáltam felvázolni azt, amit szerintem minden társam tud, valahol mélyen benne van és ha valaki érdeklődik a cigerettázás iránt e gondolatok röppenjenek fejébe, amikor beszívja tüdejébe az első “nagy” slukkot.
  Sajnos a cigi nem jópofa dolog, hanem maga a vég és egy idő után olyan, mint az étel a szervezet követeli, egy tanulmányban olvastam, erősebb kötődés alakul ki, mint a heroinnal.:(
  Ez van, én már csak reménykedhetek és próbálkozhatok a leszokással, aminek esélye 0.
  Ne dohányozzz!!!!

 9. Steve says:

  Várom a véleményeket én nem zárkózom el semmilyen véleménytől, lehet véleményezni!
  Ez az én véleményem lehet ellene lázadni, el lehet ítélni!
  Szerintem a dohányzásellenes hozzászólások építő jellegűek, bár én azt tapasztalom, hogy inkább esik az ember depresszióba, pánikba, mint hogy az ellenesség jegyében való leszokási tendenciába.
  Szerintem valamiféle génkutatást is lehetne végezni, miért alakulhat ki ez a rossz szokás, én saját példámból mondhatom ez belülről jön, van akiben benne van és van, akiben nincs, és azok soha sem értenek meg bennünket!

 10. Pingback: Így készült a Metro-Goldwyn-Mayer híres oroszlánbőgése | Urban Legends

 11. XII says:

  Lassan 5 éve hogy hozzá-hozzá szólogatnak a post-hoz, most rajtam a sor.

  A dohányzással középiskolás koromban kerültem közelebb, konkrétan a haverokkal amikor mentünk bulizni. Különösebben nem fogott meg a dolog, sem a fíling, sem az illat nem vonzott. Sőt, egy idő után, amikor már 10 haverból 7 szívta, inkább zavart. Emlékszem, egy lokálban voltunk, amikor már a tökömön jött ki a sok füst. Arra gondoltam, ha én is szívom, talán nem zavar. Kipróbáltam, és igaznak bizonyult. Én is beálltam a csordába, és jó volt, legalább is segítette elviselni a bulizással járó “kötelező” füstölgést.

  Később fősulin ez bővült, hogy sok arcot ez által ismertem meg. Szocializáló hatása bizony nagyon erős. Mondjuk később ez volt az egyik oka, hogy abbahagytam, valaki mindig potyázott, persze én is. Lehúztam, vagy lehúztak egy-egy szállal. Te Davidoff-ot szívsz? Bocs, én csak Szofit.

  Aztán a fokozatos áremelés. Öcsém, ha belegondolok hogy akkoriban a 20 szálas kék szofi 265 ft volt… A lényeg, hogy rájöttem, egy rakás pénzkidobás az egész. Na meg persze az egészségügyi károk, de szerintem aki időben kiszáll, annak később ez nem lesz probléma.

  Szóval körülbelül 4 évig szívtam, aztán abbahagytam. Idén augusztusban lesz 6 éve hogy nem szívtam, pontosítok, 2-3 alkalommal füstöltem, de szigorúan csak szájba, nem tüdőztem le. Passzióból, mint egy szivarral. Mostanra eljutottam odáig, hogy már kifejezetten zavar, ha valaki a közelemben szív. Ha 10-15 évvel ezelőtt vezetik be a dohányzási tilalmat a szórakozóhelyeken, talán rá se szoktam volna. Talán nem dobtam volna ki az alatt az idő alatt pár százezer forintot. Unokatesóm párja egyszer kiszámolta, mennyi cigit szívott el az évek alatt. Egy vadiúj kiskategóriás autót vehetett volna belőle.

  Látom a megállóban is, hogy szívja a sok gyökér. Hogy a bánatban nem gondol erre egy épeszű ember, hogy a tömegben ez mást talán zavarhat? Én se állok le fingani, hogy mások “élvezzék” ennek eredményét. Kellenek is a szigorú törvények, az ilyen faszfejek miatt. Főleg miután elszívja, és a csikket elpöcköli, akármerre, csak nem a kukába nyomja el. A csikk tovább füstölög pár percig. Kösz. Anyád.

  Akit érdekel a leszokási módszerem: hogy olcsóbb legyen a cigi, töltős módszerrel készítettem a szálakat. Mikor rá akartam gyújtani, nekiálltam csinálni egyet. Csomag kinyit, töltő kinyit, hüvely rátol, megtöm, betol, igazít. Tökölés. Pont emiatt az időigényes volta miatt elkezdett csökkenni a napi adagom. 20 szálról 15, 12, 8, 4. Aztán innen már könnyű volt azt mondani, hogy na, ez a zacskó lesz az utolsó. Igaz, ehhez hozzájárult, hogy a fősulinak is vége lett, nem volt már a dohányzóban minden haver és haverína akikkel lógtunk. Melóhelyen ez már máshogy volt. Eleinte kijártam a kollégákkal, aztán meguntam, mert büdös lett a ruhám. Ekkortól kezdtem el újra külső szemlélőként nézni a bagósokra.

  Talán lesz olyan ember, akit ez a hozzászólás inspirál, hogy hagyja a faszba a bagózást, vagy rá se szokjon. Ezzel a szenvedélybetegséggel csak mások zsebét tömi meg. Meg más tyúkszemére léphet rá a kellemetlen szokásával. Plusz hamarabb patkol el.

 12. Emerson says:

  Mindenki a társaság miatt szokik rá. Aztán felnőtt korban már nem menő és az egészségre gyakorolt hatása is egyre szembetűnőbb, ilyenkor már a többség le akar szokni. Van aki nem bír leszokni és van aki igen. Utóbbiakból kerülnek ki a legagresszívabb antidohányosok.

  A megoldás az lenne, ha betiltanák, vagyis nem országos szinten, hanem teljesen. A gyárakat felszámolnák és megszűnne az egész. Ez viszont nem hozna hasznot és amíg nagyon sok ország a jövedéki adókból tartja fenn magát addig ez nem is fog megváltozni.

  A büntetési szigorítások is csak arról szólnak, hogy több pénzt vasalhassanak be, nem arról, hogy egészségesebb környezetet teremtsenek.

 13. RTomi says:

  Csáó!

  Betiltani semmit nem jó! Be van tiltva a heroin is… ha nem lenne tiltva kevesebb probléma lenne az AIDSEL stb. a fogyasztók is egészségesebben fogyaszthatnák, és nem ártanának vele senkinek… a tiltás az biznisz…

  A mostani cigikben nem a dohány a legkárosabb, hanem a vegyi anyagok… ha tisztább cigit szívnál, akkor nem tapasztalnál ennyi hátrányt…

  Én egyébként 4 éve aktívan dohányzom, hátrányát nem tapasztalom szerencsére, előnyét viszont igen… sokkal nyugodtabban dohánnyal a mindennapjaim, mint nélküle… Apám is már kb. 30 -> éve tolja, és sportol mellette… semmi baja nincsen, csak a pénztárcája lenne vastagabb ha nem cigizne…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom