Hoax no image

2005. február 18. péntek | Szerző: marinov

10

Látható-e a kínai Nagy Fal az űrből?

Látható-e a Nagy Fal az űrből? A vita évtizedek óta tart.


nagyfalA híresztelés az első Holdra szállás idejéből származik, amikor is a legenda szerint az asztronauták meglepődve fedezték fel, hogy az óceánokon és kontinenseken kívül a kínai Nagy Falat is látják. Ami több mint 7 ezer kilométer hosszú ugyan, de csupán 12 méter széles.

A Space.com által idézett űrhajósok szerint ez egészen biztosan nem igaz: a Holdról nem látható a Nagy Fal, viszont az űrből jópár földi objektum felismerhető.

„A Föld gyönyörű az űrből, ám a Nagy Falat nem láttam felülről” – nyilatkozta Yang Liwei, a Földet elsőként megkerülő kínai űrhajós 2003 októberében. Ezzel igencsak elszomorította a kínaiakat, akik egészen addig azt hitték: a Nagy Fal az egyetlen ember alkotta objektum, amely látszik az űrből. Leleplezése után volt, aki azt javasolta, hogy világítsák ki a Nagy Falat, mások pedig a tankönyvek javítására szólítottak fel.

Ezzel szemben Eugene Cernan amerikai űrhajós szerint 160-320 kilométer magasságban a kínai Nagy Fal szabad szemmel is látható, szerinte Liwei-nek valószínűleg csak nem volt szerencséje: az időjárási és légköri viszonyok nem voltak megfelelőek.

Szintén látható a fal Ed Lu asztronauta szerint; igaz, sokkal kevésbé, mint mondjuk a piramisok vagy a városok, és csak nagyon jó fény- és időjárási viszonyok mellett. Fényképet azonban, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt ő sem tudott készíteni a falról.

2004 májusában úgy tűnt, az Európai Űrhivatal (European Space Agency – ESA) Proba névre hallgató űrszondájának végre sikerült bizonyítékot szereznie egy évtizedes kérdésre (lásd a fenti képet). Az ügynökség azonban kénytelen volt visszavonni márciusi „szenzációs” bejelentését, miszerint jó minőségű képet kaptak a Nagy Falról egy a Föld körül 600 kilométer magasságban keringő szondától. A fotóról ugyanis később kiderült: egy folyót ábrázol.

Purported Great Wall Image Turns Out to be River
Great Wall of China from Space
China’s Astronaut Didn’t Find Great Wall of China, Myth Grows
What’s Really Visible from Space

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.10 Responses to Látható-e a kínai Nagy Fal az űrből?

 1. Cseke Ferenc.Lenti. mondja:

  A kinai nagyfal is a világ 100. csodálya közt tartják számon.Ez az a fal,amelyen még David Copperfield -nek is
  sikerült meghóditania !
  Cseke Ferenc.Lenti.Kossuth.ut.4.2,34.a.

 2. Gáspár Pál mondja:

  elnézem a fenti képet, ami állítólag egy folyót ábrázol. Csodálatos dolog, hogy ez a folyó egy hegygerinc tetején folyik. A birtokomban van egy müholdkép Magyarországról. azon gyönyörűen látszik az M-7-es sztráda, a feriheyi repülőtér guruló útjai,és még egy néhány repülőtér leszállópályája is.A fenti műholdkép valóságban ábrázolhatja a kínai nagy falat.

 3. qvik mondja:

  A dolog viszonylag egyszerű, aki űrfotót akar a Nagy Falról, kattintson rá a Google Earth-re, ami ugye műhold kép, s keresgélje a fent említett objektumot. Én megtettem, s csalódva nem találtam. Aztán beírtam a keresőbe, valahová Peking fölé odavitt, némi keresgélés után találtam valami falnak látszót, de csak kis szakaszt azt is alig. Jó keresgélést! Amúgy, ha az ember egy jó szelvényt fog ki, simán láthatóak autók, kicsi házak, s a kollégákkal épített kicsike fakunyhónk is egy nagy nádasban.

 4. qvik mondja:

  Ja, és a folyóhoz a hegytetőn: nem tudom, hogy folyó-e, vagy mit ábrázól a fenti gyenge kép, de valószínűtlen a Nagy Falnak ilyen fura kanyarja, stratégiailag legalábbis érdekes.
  Lehet, hogy nem volt CAD program, se tervezőasztal akoriban, de profi mérnökök, építészek csinálták a Falat az tuti.

 5. VMS mondja:

  Az, hogy a Kínai Nagy Fal szabad szemmel is látható a világűrből nyilvánvaló képtelenség. Az egészséges emberi szem felbontó képessége kb. 2 ívperc. Ilyen szög alatt az űrhajók földfelszíntől 200-300 km-re lévő orbitális pályájáról egy kb. 100-150 méter széles csík látható, tehát a Nagy Fal látószöge kb. egy nagyságrenddel marad alatta az emberi szem képességeinek. Még nagyobb butaság, hogy a Nagy Fal a Holdról is látható szabad szemmel. A Hold-Föld átlagos távolságból, az az 384,400 km-ről egy 224 km-es szakasz látszik 2′ alatt. Ez az állítás kb. azzal egyenértékű, mintha valaki azt állítaná, hogy ő szabad szemmel látja a tenyerén mászkáló bacilusokat és vírusokat.

 6. Cirbolya apó mondja:

  Ezt a kérdést pofonegyszerű ellenőrizni:Feltelepítem a Google Föld programot a gépre, majd megnézni!!!

 7. zahnrad mondja:

  A műholdfotók meg a google earth nem számít, mert nem az a lényeg, hogy egy műhold látja-e (hisz ha elég jó objektívvel, és szoftverrel látjuk el, akkor bármit láthatunk vele, nemhogy a kínai nagy falat, de még a szemünk színét is megnézhetnénk vele), hanem, hogy szabad szemmel látszik-e.
  Látszik a Kínai Nagy Fal az űrből ráközelítve? Igen.
  Látszik a Kínai Nagy Fal az űrből szabad szemmel? Igen valószínűtlen.
  Ennyi.
  Az meg, hogy az egyetlen űrből látható objektum, abszolút hülyeség, előbb vennénk észre egy olajfúró tornyot az óceánon, mint egy 12 méter széles falat.

 8. Pingback:   Városi legendák történelemkönyvekben by BDG KVT BLOG

 9. heki, a rezonanciakutya mondja:

  A Truman Show című filmben elhangzik: A Show stúdiója a nagy falon kívül az egyetlen építmény, ami látszik a világűrből.

 10. szalapala mondja:

  Ez nem felbontás kérdése… Ahonnan – tetszőleges távolságból, bármilyen felbontást feltételezve – a 12 méter széles falat lehet látni, onnan azt a pár ezer más építményt, ami sokszorosan nagyobb, szélesebb, miért nem lehet ?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé)

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑