Egészség sxc.hu

2004. október 25. hétfő | Szerző: marinov

40

A leukémiás kisgyermek és az AOL – kamu lánclevél

Kiirthatatlan lánclevél a jótékony AOL-ról és a leukémiás kislányról


Kerlek olvasd el es kuldd tovabb.
Ha kitorlod Neked komolyan nincs szived.
Hello, En egy 29 eves apa vagyok. Nekem es a felesegemnek gyonyoru eletunk volt egyutt. Hala Istennek van egy kisgyerekunk is. Nem olyan regen az orvosok daganatot fedeztek fel az agyaban es a kicsi testeben. Az egyetlen ut, hogy megmentsuk ot a mutet. Sajnos nincs eleg penzunk, hogy kifizessuk. Az AOL es a ZDNET beleegyezett, hogy segit nekunk. Az egyetlen ut, hogy segitsenek nekunk az, hogy elkuldom Neked ezt az e-mailt es te tovabbkuldod. Az AOL nyomon koveti ezt a levelet es szamolja, hogy hany ember kapta meg.
Minden ember, aki megnyitja ezt a mailt es tovabbkuldi minimum 3 embernek, 32 centet szerez nekunk.
Koszonjuk!

Az idézett szöveg fejlécében egy férfi fényképe, faxszáma, telefonszáma és emailcíme is szerepelt, a levél alján pedig egy tőle különböző személy aláírása és emailcíme – ezeket a fenti mintából eltávolítottuk, a szöveg ugyanis kamu.

A Sophos anti-vírus cég közleményében arra kér mindenkit, aki a levelet megkapja, törölje ki, a történet ugyanis nem igaz.

Megkerestük a levél magyar változatához csatolt fényképen lévő férfit is, aki elmondta: ő a levelet egyszerűen csak továbbította, úgy kerültek az adatai és a fotója a szövegbe. Elküldött egy levelet is, amelyet a forwardolt szöveg aláírójaként feltüntetett férfi írt neki:

Tisztelt ismerős ill. ismeretlen levélíró!
>
> Az állítólagos betegséggel kapcsolatos levél nem igaz, nem tőlem
> származik, és a tudtom nélkül íródott!
> Kérném, ha levelet továbbította, közölje ezt az információt a
> címzettekkel is!
> Ez számomra nagyon fontos lenne, mert ez a levél már nagyon sok
> kellemetlenséget okozott számomra!
>
> Üdvözlettel:

 

Hogyan ismerhetünk fel egy hamis lánclevelet? – infografika

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.40 Responses to A leukémiás kisgyermek és az AOL – kamu lánclevél

 1. Szacsi mondja:

  Kíváncsi lennék hogy számolná az AOL a leveleket. Főleg, ha mondjuk lefordítják a levelet és a levél címét más nyelvekre és úgy küldik megint útjára. És AOL. Namármost az AOL-t nem sokan szeretik, nem túl népszerű. Hogy számolja az e-mailt ha egy yahoo.com -os küldi egy másik yahoo.com -os e-mail címre? Vagy egy freemail-es egy citromail.hu-snak?

  Az emberek nem gondolkodnak. :-o

 2. Suzi Sabadi mondja:

  Ezt a levelet eloszor 1996-ban kaptam eloszor.
  Ha azota ugyanaz a kislany meg mindig eletben van akkor mar nemcsak kislany, de egy egeszseges nagylanynak kellene hogy legyen, mert 11 ev eltelt.

 3. Szundy mondja:

  ez naon LoooL!!! én most küldtem el az összes ismerősömnek a levelet… xD

 4. Szundy mondja:

  ill linket

 5. Haba mondja:

  Ebben az a legnagyobb poén, hogy én már megkaptam iwiwen és máyvipen is. Ott hogy követi az AOL? :D

 6. nyanya mondja:

  A freemail-es postaládámban ott nyugszik ugyanez a levél, amit 2005-ben küldtek nekem… :D köszi

 7. Üdv,

  Azt nem értem, hogy az emberek miért hisznek el ilyen baromságokat. Azért nem figyelnek oda, hogy igaz-e, mert lelkiismeret furdalásuk lenne, ha mégis igaz lenne, meg az ismerőseik látnák, hogy mennyire emocionálisak..

 8. takacsadri mondja:

  Legjobb nem felülni a láncleveleknek, csak címgyűjtésre is szolgálhat, vmi jópofa vírussal megkínálnak, azután nekünk annyi. Én is számolatlanul megkaptam a 29 éves apát sajnáltató emilt, nem győztem törölni. A telefont is várhatjuk, amit ígértek…:-(
  Üdv.

 9. Phytons mondja:

  Pont jókor!!!! THX

 10. Nita mondja:

  Én is megkaptam a levelet, és megrökönyödve vettem észre, hogy 30 emberből én volt az egyetlen aki utánanézett az ügynek. Annyi ilyen levél kering a neten évek óta és az emberek elhiszik. Mint szegény haldokló kislány, akinek az utolsó kívánsága, hogy küld körbe a levelet, de már jó pár éve kívánja ezt. Valaki nagyon unatkozik…..

 11. Tullamore Dew mondja:

  Az emberi naívitás határtalan. 2004. óta megy ez a át…zás. Fantasztikus. Nem számoltam, hogy mennyien kapták meg és utána nézés nélkül továbbították, de ránézésre elég nagy tömeg. Erre még többen rá is tettek azzal, hogy még oda is írták, “ez nem vicc”. Közben az e-mail képzeletbeli csecsemője jól fejlett óvodássá lett, az apuka, pedig elérte a “krisztusi kort”. “Öröm látni”, hogy az emberi naívitás határok nélküli.Nahát üdvözlök mindenkit eme nem túl tágas létszámú klubban.:-)

 12. Gyuri mondja:

  Én is kaptam ilyen e-mailt már kétszer vagy háromszor.
  Utoljára kapot levél 2008. V. 13-án érkezett, 21 óra 47 perckor. Gacs Mária volt a feladó.
  Mi után elolvastam, nagy gondba voltam hogy ez a dolog mennyire igaz.
  A levél sajátos módon volt megfogalmazva.
  Ha valakinek vagy valakiknek ez a szórakozása, ez undorító dolog.
  Az ilyen sorozatos levelek után az ember bizalmatlanná válik.
  Későbbiek folyamán amikor tényleg igaz a dolog, akkor azt nem veszi komolyan.
  Tisztelettel Gyuri.

 13. Mári mondja:

  5-6 éve még én is naivan továbbküldtem az ilyen pénzgyűjtő leveleket, lévén áldott jó szívem, és naiv személyiségem. Mígnem az egyik ismerősöm egy nem túl kedves hangú levélben jól lecseszett, és elmagyarázta, hogy ezek a levelek csak arra jók, hogy valaki címeket gyűjtsön, majd vírusos leveleket küldjön a jószívű címzetteknek. Meg hogy már 10 éve keringenek ezek a levelek, már rég meg kellett volna halnia/felépülnie a szóban forgó kisgyereknek. Meg hogy senki nem tudja számolni az e-maileket, stb.

  Akkor elég rosszul esett a “rendreutasítás”, de miután félretettem a sértődöttségemet, rájöttem, hogy igaza volt az ismerősömnek. Azóta élből kitörlöm az ilyen leveleket. És nem érzem magam szívtelennek. :-)

  Gusztustalan dolog így visszaélni az emberek empátiájával, érzékenységével!!! Szégyellje magát, aki ilyen levélláncot elindít!

 14. Meni mondja:

  Hihetetlen, hogy vannak még, akik ilyen mail küldéseivel foglalkoznak. Az internet csodákra képes, nemigaz, hogy senki nem jár utána…meg..áá vicc! Mindenkinek elküldtem ezt a linket körüzenetbe, hátha fejükhöz kapnak a körlevél mániások…

 15. niki mondja:

  szerintem nagyon örülnek neked az ismerősök, hogy ilyen baromságot küldözgetsz körbe! Van még aki ezt el is hiszi? Elég szemét dolog, hogy ilyen primitív dumával hülyítik az embereket! És mennyi hülye van, aki ezt el is hiszi! (akinek nem inge, nem veszi magára)

 16. Slim mondja:

  Szerintem is baromság és egyet értek a többi sok emberrel, semmi értelme, ez a sok barom “kör-lánclevél” áhh… komolyan mondom az emberek eddig süllyednek… h ilyen leveleket találnak ki… csak hogy tovább küldje az a szegény akinek könnybe lábadt a szeme… nah szerintem elmehhetteik ti a p*csába… jahés Peace^^ =)
  ha meg tévednék… (ami valószínűtlen) akkor sry mindeki
  Üdv ólbodi

 17. Móna5 mondja:

  Nekem is van egy daganatos fiam.Én sem írtam senkinek hogy adjon pénzt a mütétre pedig nekünk kettö szemét vették ki hogy az életét kapja cserébe.A mütétért soha nem kérnek pénzt!Az ilyen csalóknak lenne ilyen beteg a gyereke és megtudná nem szabad viccelödni vele!

 18. Móna5 mondja:

  Ja még valami Én soha nem küldöm ezeket el mert 3/4 része kamu!Nem nagy eröfeszitésembe telt ezt is kideritenem kb 1 perc.Ezek mindig átlátszó trükkök

 19. Morgo mondja:

  Ezt a linket mindenki nyugodtan ajánlhatja ismerősei figyelmébe.

  http://yikes.tolna.net/hoax/

 20. pom mondja:

  NEKEM EGYBŐL AZ UGROTT BE, HOGYAN SZÁMOLJA AZ AOL AZ ÉN MAILJEIMET?

 21. Nagyji mondja:

  2008.08.16.-án találkoztam vele az iwiw-en. Első lendülettel én is tovább küldtem, csak utána néztem szét, hogy mit lehet tudni az esetről. Most már nekem sincs szívem.

 22. USA Lany mondja:

  Szornyen utalatra meltok azok akik igy visszaelnek emberek joindulataval, egyutterzesevel, naivitasaval. En pl. uj vagyok a netten es nem sok tapasztalatom van meg es epp ezert borzasztoan sajnaltam a csaladot. Korbe is kuldtem a levelet en hulye, de hala a jo baratnak aki felnyitotta a szemem es a jovore valo tekintettel tavol tartom magam ezektol az erzeketlen inkorrekt kuldemenyektol. Azonnali torlesre karhoztatva.Ezert vannak a jobaratok.

 23. Patanyó mondja:

  Mea culpa!Mea maxima culpa!
  Én is továbbküldtem a levelet,elég sok helyre…
  Így lehet leszoktatni az embereket a segítségnyujtásról…
  A leckét megtanultam,több levéllel nem vegzálom a barátaimat.
  Mindenkit üdvözöl:
  Patanyó

 24. utánanézős nem elsőre hiszékeny mondja:

  Én google-n találtam meg ezt az oldalt mert ezt már egy csomószor elküldték nekem és utánanéztem. DE HOGY 1996-BAN IS EZT KÜLDÖZGETTÉK!!!!!!!! Én is csináltam egy körlevelet és odaraktam még ennek az oldalnak a linkjét. A körlevél ugyanaz mint a cikk.

 25. Hajni mondja:

  Én épp ma futottam ebbe a sza…os emailbe. A barom még iwiw-en is továbbította az üzit, a hülye.

  Kíváncsi lennék, hogy akik ilyen baromságokat továbbítanak, ráadásul basszus min.2004 óta azok is mekkora állatok lehettek.
  Általában érdemes utánanézni az ilyen dolgoknak mielött elküldi az ember.

  Ilyen volt pl. a macska bonsai-os téma is.
  A REx indította el, mert néztek utána kellően a témának, aztán azóta ebből is mekkora világbaromság lett. :))))

 26. albea 67 mondja:

  Sajnos nekem valóban volt egy agydaganatos kisfiam, akit műtét ide vagy oda elveszítettünk. Egy: A daganat és a leukémia nem ugyanaz, sajnos ezt tudom. Tudomásom szerint a leukémiát műtéttel gyógyítani nem igazán lehet, ugyanis az tulképpen vérrák. Kettő: a műtét, főleg ha gyerekről és életmentésről van szó nem kerül pénzbe. Az, hogy adsz az a te dolgod. Ezen nem múlhat, hogy elvégzik-e a műtétet.
  Felháborítónak tartom ezt az ötletet. Sajnos benne voltam, nem kívánom senkinek! Ha komoly a baj meg vannak azok az emberek, alapítványok, orvosok stb. akik segítenek.
  üdv. mindenkinek

 27. anyus mondja:

  Most az a körlevél járja, hogy 29 hétre született kisgyereknek “ritka B poz.” vérre lenne szüksége stb. és telefonszám. /kb. 1 éve kaptam először/

 28. freeze mondja:

  A baj az, hogy az a Kislány és a farkasok tanmeséjének az esete… A legtöbb (szinte mind) ilyen körlevél kamu. Ezt már sokan tudjuk és alapból nem is továbbítjuk ezeket. Így, ha valaki valóban körlevél útján szeretne segítséget kérni, akkor azt is félre toljuk…

 29. nashi mondja:

  Kinyitottam már pár ilyen levélkét, de vírust nem kaptam még belőle.
  Na, azért máskor majd jobban figyelek az Fw:Fw:Fw:Fw…..levelekre…biztosan nem küldöm tovább.

 30. Nekedajo mondja:

  Néhány idióta szórakozik ilyenekkel! Ezzel nincs is baj..kellenek ilyenek is..viszont aki egy kicsit is normálisan gondolkodik az úgy látja ahogy ti! – ez pszihológia – hogy mennyire van hatással az emberre a téma amit leírnak! – Ha véletleneül el is olvasok egy ilyet,ami mostanába egyre kevesebbszer fordul elő,nevetek rajta egyet és törlöm! he nem is forog nagyon az agyatok,de egy kicsit gondoljatok bele,komoly gondja van valakinek,esetleg egy kisgyermeknek az a Tv-be már megis jelent,vagy újságba vagy bárhol…najó..hirtelen ennyi..pá nektek!

 31. Nekedajo mondja:

  MOst nézem FREZEE… ez nem ígyvan!akinek tényleg ekkora gondja van az nem ide fordul..nemfog körleveleket írogatni,küldözgetni..MEgkeresni a megfelelő embert és kész!

 32. Clapton mondja:

  Namost tegyük fel hogy igaz.
  Az a geci AOL mér nem ad pénzt inkább???? Miből állna nekik egy műtét kifizetése? Még óriási marketing lehetőség is lehetne.
  De a tény, hogy kamu, mindenkit gyanakodóvá tesz és azon sem fogunk segíteni, aki nem kamuzik….

 33. Sylja mondja:

  Ma is érkezett egy példány… 2009-et írunk…

 34. Macsa mondja:

  Most kaptam én is eggyet…. Mivel ez már nem az első eset,gondoltam utánanézek,hát jól sejtettem,hogy kamu… Soha nem küldtem tovább az ilyen és ehhez hasonló emaileket. Jól tettem….

 35. Lll mondja:

  soha egyetlen továbbküldős levelet nem küldtem tovább. csak egy kis gondolkodást igéyel.. nem kell hozzá még érteni sem a nethez, hogy gyanús legyen. Meg azok az igénytelen, hibás szövegek…

 36. Lll mondja:

  és az ún. “szerencselevelekről” ne is beszéljünk! hogy ennyi és ennyi embernek küldd tovább… mert különben ez és ez fog történni. nevetséges. az emberek tényleg ennyire barmok??? már bocsánat, de az emberi butaságot nem bírom elviselni.

 37. Dömdödöm mondja:

  Folyt.:

  ‘Félistenek’!

  ‘Fentieken’ túl:

  - 10-15 évvel megrövidítettétek az életem! A szívelégtelenségbe taszítva – a konszolidálódott 3 infarktusom után !
  ‘Csak’ börtön években mérhető, v. pénzben is – Bíróságon !?

  - lemásoltátok a szgépem teljes tartalmát!
  Személyiségi és adatvédelmi jogsértés!
  - tönkretettétek a notebookom, 3 db 3G-s telefonom!
  Kb. 450 ezerFt .
  Jelentős értékű személyi vagyon szándékos károkozás!
  - személyes és családi életelleni fenyegetés,
  - szgép és telefonok figyelése tvtelenül

 38. Dömdödöm mondja:

  - töméntelen email: veszélyes zaklatás !
  - meghamisitott weblapokkal történő félrevezetés, jó hírnév rotás, becsületsértés, stb : olvashatók a neten !
  - előzőkkel debil , fals ‘játékokra’ megtévesztés ! Web-lap hamisítás megtévesztésre, jóhírnév rontásra !
  - az internet szabad haszmálbdatánaj meggátolása !
  Illegális szoftwerekkel, IP-cím figyeléssel, követéssel ! (‘You never know work in real world on the Net !)
  Stb.

  Látom az előző írásaim ‘rohamtempóban’ levettétek !
  Lementettem, továbbítottam !

  A’net’

 39. Ozvári Györgyné mondja:

  Tegnap én is kaptam egy pontosan ilyen levelet és sajnos felültem neki, mert szeretek segiteni az embereken! A férjem rögtön azt kérdezte, hogy az elszámolást, hogyan tudjuk meg kihez és milyen felhasználára kerül valóban a pénz????Addigra elévül???? Ez tényleg a következmények nélküli ország, ahol miondent meg lehet csinálni!!!Csalni,csalni, lopni,rabolni, hazudni -ezt tanuljuk vezetőinktől nem szükséges részletezni kiktől!! Mélysáégesen fel vagyok háborodva!

 40. musicadi mondja:

  Na én az ilyen továbbküldős leveleket egyből letörlöm, pont ma “érkezett meg” hozzám ez is. Amúgy tényleg gusztustalan, azt aki írta addig ütögetném fejbe a számítógépével, amíg el nem ájulna!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?

Citibank-levelek – phishing már Magyarországon is

Az elmúlt időszakban Magyarországon is megszaporodtak a banki termékekkel történt visszaélések és ezzel kapcsolatos bejelentések.

Close