Egészség aszpartam

2004. szeptember 03. péntek | Szerző: marinov

38

Mérgező-e az aszpartám?

Az aszpartám gyakorlatilag mindenféle betegséget okozhat, de minden elméletre van egy cáfolat is, amit viszont az ellenzők elutasítanak. Az EFSA szerint mindenesetre az édesítőszer normál mennyiségben való fogyasztása nem veszélyezteti az egészséget.


Lássuk előbb a neten terjedő körlevelet:

“Még egy élelmiszerrel kapcsolatos sokkoló hír…

Az aszpartam-mérgezés a ’80-as évek óta jól őrzött titok. Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidézo hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diétaipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná, hogy  a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy  hasznot belőle, de nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma  igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy hogy jön a gyógyszer az  aszpartamhoz? Egyszerű. Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel  véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való  kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó  létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni, és  több száz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében  indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg, és  NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.  Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer több százszor édesebb a  cukornál, fillérekbe kerül előállítani, és a diétanemzet minden  ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és  Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a  felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő, és az  idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati  dokumentumok, a kísérletekhez használt egerek nem voltak  hozzáférhetőek boncolásra, és a kormányhoz eljuttatott  dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt.
Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki  beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét, és Arthur Hayest ültette a  helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a “túl szigorú” megkötéseket, és  engedélyezte az aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.  Nem sokkal késobb elindult az a rémálom, ami a mai napig nem  hajlandó alábbhagyni. 1992-re a NutraSweetnek már engedélye volt az  aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója, és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról.
Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan  betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz, és a tudomány  széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az  aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali  reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos  szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések  és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.  Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam  fogyasztásának. Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy  képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni? Az aszpartam a vérbe  kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni.  A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot  megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévo metanol (faszesz)  formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő, további összetevői, a fenil-alanin és az  aszparginsav pedig mérgezőek.
Ha a késobb felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már  magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le  a diétás kólát. És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon  szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások  nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már  amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.  Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer  NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett, amely az  összes beérkezo panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére az  Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak  érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek  gondolják azt, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis  egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: “Az  aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről  tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják,  hogy tömegbetegségeket és halált okozhat.”
Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen  ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont  betiltották jó időre az Egyesült Államokban, épp pár hónappal az  előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került  volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott  adalékanyagnak számít az aszpartam. Hogy miért nem mindenhol?  Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek, és  ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, ok megjelennek,  és elhiteltelenítik a forrást. Szerencsére az Egyesült Királyság és  az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek függetlenkutatásokat az aszpartam  “biztonságos” mivoltával kapcsolatban.
Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, “biztos, ami biztos”  alapon azért olvasd el a címkét, és légy résen mindennel, ami  “light”, mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon  csak aszpartamba botlik. Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
szénsavas és rostos  üdítőital, joghurt, fagylalt, reggeli készítmények, pezsgőtabletta, sportital, gyerekvitamin(!), lekvár, szinte minden rágógumi,  diabetikus termékek és maguk az édesítőszerek (kevés kivétellel):folyékony,  tabletta, kristályos és por variációkban.
Az aszpartam néhány mellékhatása: látászavarok, szemfájdalom,  fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes  fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság,  végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió,  ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés,  légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás,  nyelési fájdalom, borviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen  súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott  szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás,  születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.

Megj.: a rágón megnéztem, E951-ként van jelölve. Hozzáírhatjátok az E-s listához, ugyanis ez nem szerepel rajta…”

Hát igen, a jó öreg aszpartám

Belekóstolva a téma netes szakirodalmába, az ember már-már azt gondolná, a világhálót azért találták fel, hogy a cukornál 200-szor édesebb édesítőszer esküdt ellenségei minél könnyebben cserélgethessék elméleteiket egymással. E teóriák szerint az aszpartám gyakorlatilag mindenféle betegséget okozhat, de minden elméletre van egy tudományos cáfolat is, amit viszont az ellenzők legtöbbször elutasítanak.

Az egyik leghíresebb – később több tudományos szervezet által is hoaxnak nyilvánított – e-mail szerint például a diétás termékek édesítésére használt aszpartamnak számos komoly betegség kialakulásánál van szerepe, mint például a sclerosis multiplex, a lupus erythrematosis, az öbölháború-szindróma, a krónikus fáradtság szindróma és a diabetes mellitus esetében. Az írás idézi a Word Enviroment Conference-t és a titokzatos dr. Epistót, és visszaél többek között a Multiple Sclerosis Foundation nevével (az alapítvány később megerősítette, hogy semmi köze a rémhírhez vagy ahhoz a konferenciához, amelyet az e-mail említ).

Az American Council on Science and Health (ACSH) szerint az aszpartám az egyik legtöbbet tesztelt anyag az Egyesült Államokban. Számos hatóság, köztük az Egyesült Államok Gyógyszer- és Élelmiszeripari Igazgatósága (FDA), illetve a WHO egyik szakbizottsága is arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartám biztonságos, kivéve veleszületett fenilketonuria esetén.

Egy másik levél – Betty Martinit, a világ legnagyobb aszpartámellenes mozgalmának elnökét idézve – azt állítja, az aszpartám agytumort okoz, az FDA azonban ezt is cáfolja. „Állatkísérletekben vizsgálva a kontrollcsoporthoz viszonyítva, az egereknél, akiket ilyen anyaggal tápláltak, gyakoribb volt az agydaganat kialakulása. De ez emberre nem igaz” – mondta az ügy kapcsán Valálik István, a Szent János Kórház adjunktusa az RTL Klubnak.

A vizsgálatok ellenére újra és újra felmerül a gyanú az aszpartámmal kapcsolatban. Én e kérdésben – szakmai felkészültség híján – nem foglalok állást, ezt az összefoglalót is csak azért készítettem, mert az utóbbi két hétben legalább tíz olvasó kérte a fenti levél ellenőrzését.

Update | 2013 decemberében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) nyilatkozatot adott ki arról, hogy az aszpartám ajánlott mennyiségben való fogyasztása nem veszélyezteti az egészséget. Az aszpartám irányadó napi beviteli értéke 40 milligramm testsúlykilogrammonként – idézte az MTI a szervezet közleményét. Egy doboz diétás szénsavas üdítőital rendszerint mintegy 180 milligramm aszpartámot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy egy 75 kilogramm súlyú felnőttnek napi több mint 16 doboz diétás üdítőt kellene elfogyasztania ahhoz, hogy túllépje az uniós küszöbértéket.

A rendelkezésre álló kutatási adatok alapján az EFSA kizárhatónak tartja, hogy az aszpartám károsítaná a géneket és rákot okozna. A szakértők azt is megállapították, hogy a mesterséges édesítőszer nem okoz agyi és idegrendszeri károsodást, és nem befolyásolja sem a gyermekek, sem a felnőttek viselkedését vagy gondolkodási képességeit. Az EFSA azt azonban elismerte, hogy az aszpartám egyik hatóanyaga, a fenilalanin fogyasztása a fenilketonuria (PKU) nevű örökletes, ritka anyagcsere-betegségben szenvedők számára szigorúan tilos.

Fotó: Wikipédia.hu


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
38 hozzászólás ehhez: Mérgező-e az aszpartám?

 1. praecursor says:

  Először csak az ajkaim dagadtak meg, majd a torokviszketés után jöttek a kiütések is. Nem tudtam, mitől lehet, az orvosommal együtt ételallergiára gyanakodtunk, de mivel össze-visszaettem mindenfélét, időbe telt, mire ki tudtuk zárni, mi okozza (listát vezettem arról, mit ettem, mivel és mennyit). Na mit gondoltok?!
  Azóta vagy stevia, vagy semmi.

 2. Bett says:

  Sziasztok!

  Már rég nem volt hozzászólás. Hátha valakin segít. Szülés (szoptatás befejezése után) után cukor elhagyásával, édesítőszer használatával próbáltam leadni a felesleges kilókat. 1 éve nagy mennyiségben dőlt belém, mert rengeteg teát ittam. Fél éve rettenetes viszketés jelentkezett a végbélnyílás körül-tökéletes higiénia betartásával! A székletem nagyon híg lett. Gyakran hányingerem volt evés és székelés után. A hajam felére fogyott. Nagyon komoly alvászavaraim lettek. És akkor még le se írtam mindent. Édesanyám figyelmeztetett, hogy egy műsorban hallotta, az édesítőszer(szaharin, aszpartam) és citromlé (a nem 100%-osok) együtt rettentően rákkeltő, és egészségkárosító. Miután a kivizsgálások, ameddig eljutottam (tudjátok: időpontkérés, mire rád kerül a sor, már nem élsz), nem tudták igazolni, mi okozza a panaszokat, nem tétováztam. Hallgattam édesanyámra, veszíteni valóm nem volt. Inkább néhány kiló felesleg, mint hogy a lányomat ne tudjam felnevelni. Lássatok csodát! Napról napra kevesebb lett a tünet! Még az elején tartok, és most keresem a módját, hogy gyorsíthatnám fel a gyógyulást. Egy biztos: se édesítőszer, se citromlé. Pláne nem együtt. Inkább kipróbálom a steviat édesítőnek.

 3. Reactor says:

  Felejtsétek el az ilyen mesterséges édesítőszarokat – mérgezőek, adott esetben még bélrákot is összeszedhetsz, aztán milyen jó lesz a tépőzáras tasakba szarni hátralévő életedben…
  Nem csak az aszpartám mérgező, az összes ilyen méregkeverők készített szarságot érdemes elkerülni. Nem természetes az emberi szervezet számára, kész. A természetes cukor, vagy a nyírfacukor (Xilit) a legjobb megoldás, a xilit még erősíti is a fogat.

 4. wxenomorph says:

  Az aszpartam nem mérgező.
  Az aszpartamból 10%-ából keletkező metanol (bármilyen más híresztelésekkel ellentétben) nem mérgező. Ennek ellenére összeségében a hatását metanol mérgezésnek szokták nevezni.
  A metanolból keletkező formaldehid, és a formaldehidből keletkező hangyasav viszont igencsak mérgező.

  1)Badarság! Ugyan miért lenne mérgező?

  A formaldehid vizes oldata a formalin, amit konzerválásra használnak. Szárító hatású, kivonja a vizet a sejtekből és azok elhalnak. Sejtméreg.
  A hangyasav a vérbe jutva az agyban fejti ki hatását. Nem agyrákot okoz, meg hasonló agyament marhaságokat, amiket a neten írogatnak egyesek. “Egyszerűen” csak a szklerózis multiplexhez hasonló tüneteket produkál, köztük látáskiesést. Idegméreg.
  Mindkét anyag metabolizmusa borzasztó lassú. Folyamatos utántöltéssel (még több aszpartamos cucc bevitelével) kialakul a krónikus metanolmérgezés. Ez ugyanis ismert fogalom (bár többen tagadják), például metanol üzemanyagot gyártő üzemek dolgozóinál ismert tény.

  2)Ugyan! Egy paradicsomlében ugyanannyi a metanol mint egy light üdítőben!

  Egy fontos tényt elfelejtenek ilyenkor: A természetben metanol nem létezik magában, és mint ilyenre, a szervezet nincs felkészülve a tiszta metanol bevitelre. Normál esetben, mint például a paradicsomlében MINDIG etanollal (a jól ismert alkohol) van együtt. Mivel az alkohol dehidrogenáz affinitása az etanolhoz több százszor annyi mint a metanolhoz, ezért az etanol metabolizmusa, ugyanolyan mennyiség esetén, több százszorosa a metanoléhoz képest, ergo a bevitt metanol pár század része fog csak átalakulni formaldehiddé, a többi egyszerűen kiürül. Az alkoholok metabolizmusának első szakasza nagyon gyors, 1-2 óra mindössze.

  Röviden:
  Az aszpartammal elvileg nincs semmi baj, ha elfogyasztása után röviddel (1-2 óra) gyümölcslevet, vagy valamilyen alkoholos italt iszunk. A fentiek alapján viszont egyértelmű, hogy az aszpartam okozta krónikus metanol mérgezésnek leginkább a gyerekek vannak kitéve.

 5. putypurutty says:

  gálné azt mondja “ismerek olyan embereket aki nem fogyasztanak az aszpartmanhoz hasonló “kémiai anyagkokat” és ők erősek és egészségesek”

  OMG! Micsoda buta emberek, akik ide gépelnek
  Eleve “ismerek olyat”, “halottam olyanról” a táp talaja az Urban Legendek terjedésének.De!
  Az a kijelentés, hogy “aszpartámhoz hasonló kémiai anyagok”-at nem fogyasztanak, kegyetlenül LOL

  Mindenki kémiai anyagokat fogyaszt! Még te is, te buta!
  A hasonlót hogyan definiálnád? Mit jelent? Hasonló molekulát? Mondjuk karbonidokat? Szénből és vízből állsz, vazze!!!

  OMG
  Na viszlát, enyni gyökagyút egy helyen, és még hiába olvassák, nem értik

 6. Fater says:

  Ennyi barmot… És sajna minden sztereotípia nélkül mondhatom, hogy ennyi
  barom nőt…. Csak meg kell nézni a facebook-ot, a rengeteg városi legendát és tömény baromságot fénysebességgel terjesztik.
  Ha pl. én most ideírom, hogy:
  Képzeljétek, a napokban felfedeztem magamon, hogy látászavar, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavar, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, borviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, a haj elvékonyodása, hajhullás, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély,íizületi fájdalmak jelentkeztek, de abbahagytam az aspartam fogyasztást és minden betegségem elmúlt, akkor ezt egyesek azonnal készpénznek veszik, is ilyenekből lesz az “azt hallottam” meg “valaki azt mondta” kezdetű mondatok, rosszabb esetben úgy előadva, mintha vele történt volna meg.

  De még egy kis adalék:

  “Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) értékelése szerint – a javasolt határértékek figyelembevételével – az engedélyezett édesítőszerek és cukorpótlók fogyasztása biztonságos” – olvasható a hírlevélben. Az édesítőszerek közül a leggyakrabban az aszpartámot használják az üdítőkben. Arról heves szakmai viták folynak, hogy vajon okozhat-e rákot és koraszülést, de az eddigi tanulmányok zöme biztonságosnak nyilvánította. Jó vigyázni a hírlevél szerint a Latin-Amerikában népszerű és engedélyezett, a cukornál akár 300-szor is édesebb szteviával, ami a jázminpakóca nevű növény kivonata. Az Európai Unió egyelőre nem nyilvánította biztonságosnak a fogyasztását, ezért nálunk sem lehetne kapni őket.

  A cukorpótlók aljasabbak, ugyanis ugyanúgy emelik a vércukorszintet, mint a cukor maga. Ide tartozik az üdítőket is édesítő fruktóz, szorbit (hasmenést is okozhat) és a xilit, azaz nyírfacukor. Ez utóbbi még a kukoricacsőben vagy a mandulahéjban is megtalálható, és szintén nem kíméli a beleket.

 7. Én úgy gondolom az aszpartám nagyon veszélyes. És hogy mérgező-e? GYIK kérdés. Igen! Tehát aki nem akar hamar meghalni rákban, vagy bármiben, az azonnal szokjon le róla!!!

 8. Visszeres Törpicsek says:

  Az aszpartám, a szacharin és még számos egyéb édesítőszer is nagyon veszélyes. Abból az egyszerű okból kifolyólag hogy csak egy részük ürül ki, a maradék iszonyú lassan bomlik le (kb mint a műanyag) és halmozódik. Nagyjából ugyanaz lesz a végeredmény mint a dioxin mérgezés esetében azzal a különbséggel hogy ez nyilván az emésztőrendszeredet teszi tönkre és akkor még nagyon finoman fogalmaztam…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom