Egészség main

2004. szeptember 20. hétfő | Szerző: marinov

18

Kinyúlt-e a magzat a méhből?

“Ez az egyik legfantasztikusabb fénykép, amit az ismert univerzumban valaha is készítettek” – egy valódi kép és a hozzá kapcsolt vitatott kísérőszöveg története


Lássuk először a képhez kapcsolódó szöveget:

“A világon sok van, mi csodálatos, de az életnél nincs csodálatosabb! Ez az egyik legfantasztikusabb fénykép, amit az ismert univerzumban valaha is készítettek. Egy amerikai  fényképész készítette egy operáció alatt, amint egy súlyos gerinc-rendellenességet próbáltak helyrehozni egy magzaton az anyaméhen belül a terhesség 23. hetében. A fényképész akkor meg nem gondolta, hogy élete egyik legfontosabb képe lesz ez, hiszen a cél csupán a méhen belüli gerincműtét fényképeken is történő dokumentálása volt.
Miközben Paul Harris fotós az Egyesült Államok-beli Tenesse állam Nashville városának Vanderbilt egyetemén a sebészeti klinika műtőjében fényképeket készített a műtét folyamatáról, megörökítette azt a pillanatot is, amikor a baba az anyai méhből kiemelte a kis kezét, és az őt operáló orvos ujjat megfogta. Ez a hihetetlen fénykép a világ rengeteg újságjában megjelent, s Írországban az egyik “legerősebb zászlója” lett az abortusz legalizációja ellen küzdőknek. Az ici-pici kéz, ami meghódította a világot, Samuel Alexanderé, aki tavaly december 28-án megszületett (amikor a fénykép készült, alig több, mint 5 hónapja volt a mama hasában).
Ha komolyabban elgondolkodunk, megértjük, hogy az élet tényleg csak egy hajszálon múlik. Az orvosok biztosak voltak benne, hogy nem tudták volna életben tartani a kisfiút a méhen kívül, így a méhen belül műtéttel kellett megoldani azt a rendellenességet, amit nem tudott volna túlélni. A méhet bevarrták, hogy a baba normálisan fejlődhessen tovább. Ezért is ezt a képet lett nyilvánítják napjaink egyik legfontosabb orvosi fényképének. Samuel a legfiatalabb paciens, aki ilyen operáción túlesett. Valószínű, hogy Samuel Alexander Armsnak megszoríthatja majd egyszer Dr. Brunner sebészprofesszor kezét -most már az anyai méhen kívül.
Justine McCarthy  tévé-bemondónő megjegyezte, hogy képtelenség nem elérzékenyülni a pici kéz hatalmas erejét látva amint egy operáló sebész ujját szorítja, és lehetetlenség nem elgondolkodni azon, hogyan tud egy kéz életet menteni…”

brunnerA kép valódi, 1999. augusztus 19-én készült egy műtét során, a kísérőszövegbe azonban több ferdítés is bekerült – írja a Snopes.

A Vanderbilt egyetemen elvégzett operáció valóban megtörtént, és az itt készült fotók több tengerentúli lapba is bekerültek.

Nem igaz azonban a legendavadász oldal szerint, hogy a magzat mintegy köszönetképpen szorította volna meg megmentője kezét, mint az a kísérőszöveg angol változatában olvasható, miként az sem, hogy a doktor azt mondta volna: ez a szorítás volt élete legmegindítóbb élménye.

Valójában annyi történt, hogy miközben Bruner doktor (lásd jobbra) összezárta a terhes asszony méhét, a kis Samuel keze kicsúszott onnan. Az orvos ezt követően óvatosan megfogta és visszahelyezte (egy másik, szintén az orvosnak tulajdonított verzióban ő húzta ki onnan, majd visszacsúsztatta).

A műtétet végző Bruner doktor szerint a magzat már csak azért sem tudta volna magától megfogni a kezét, mert ő is, és anyja is érzéstelenítve volt.

samuel

Abortuszellenzők ikonja lett

A fotóriporter neve egyébként nem Paul Harris, hanem Michael Clancy, az ő verzióját az esetről itt lehet megnézni. Nem utolsósorban a fotós személyes kommentárjának is köszönhető, hogy a kép ilyen népszerű lett.

Sőt, Clancy szemmel láthatóan még ma sem adta fel, hogy az ő verzióját fogadják el: honlapján – ahol az esetről írt könyvét is reklámozza – a mai napig a műtét résztvevőinek telefonos zaklatására buzdít.

A fotó és a megindítóra hangolt körítés az amerikai abortuszvitákban is felbukkant, ellenzők később rendszeresen felhasználták propagandatevékenységükhöz.

A kis Samuel végül 1999 decemberében született meg, egészségesen. A FoxNews az eset 10. évfordulóján megkereste a családot és a fotóst, akik többek között a kép utóéletéről is beszéltek, továbbá a lap közölte a kilencéves úszóbajnok  egy képét is:

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.18 Responses to Kinyúlt-e a magzat a méhből?

 1. Psmith mondja:

  Tennessee állam nevét így írják, nem úgy, ahogy a cikkben áll

 2. Szacsi mondja:

  Hát én biztos nem engedném, hogy lefényképezzenek mikor épp szülök. Pedig az is híres kép lenne, mivel hogy férfi vagyok. :-D Ahaha!

  Uh. Azt nem is tudtam, hogy visszatették a magzatot. :-o Ez azért nem mindennapi. Tehát félig világra jött, aztán visszatették és hónapok múlva megint megszületett? :-O

 3. Névtelen mondja:

  de hogyan varrták össze a magzatburkot és hogyan pótolták a magzatvizet?

 4. mazsi mondja:

  Nem az a kérdés, hogy visszatették-e a babát, hanem az, hogy visszatették a méhet! Az eredeti szövegben, amit a fotós ír, az van, hogy KIVETTÉK A NŐ MÉHÉT, A COMBAJAI KÖZÉ TETTÉK, MAJD A BEFEJEZÉS UTÁN VISSZATETTÉK A HELYÉRE. A gyereket nem is vették ki a méhből. Hogy lehet ez?

 5. olgi mondja:

  ez hihetetlen lenyügözö anyaként megrázo ha velem történne ez meg én a császártol is félek nemhogy ilyenen essek ét

 6. Gergőke mondja:

  Engem az érdekelne, hogy 23 vagy 21 hetes volt a magzat, továbbá, hogy 2-án, vagy 28-án született, mert ezekben a pontokban eltér a két írás. Szerintem az eredeti lehet a valós, de akkor miért nem lehetett ezt pontosan másolni?
  Mindenesetre megrázóan csodálatos. És örülök, hogy jól van a kis Samuel.

 7. Sifaka mondja:

  Vicc, hogy mindenki leragad azon, hogy mit hogyan irtak helyesen nem helyesen mennyire pontosak az adatok közben elsiklunk afelett, hogy ez valóban egy fantasztikus, elképesztően nagy dolog!
  Nem kelt bennem undort,félelmet, csakis gyönyörűséget!
  Gratulálok az értelmes hozzászólásokhoz:)

 8. Szunyika mondja:

  Szerintem ez zsíír volt:D

 9. Kono mondja:

  http://lenyeg.blog.hu/2009/09/10/a_vilag_leghiresebb_fotoi_top_17

  Akkor ezen is az látszik, ahogy az orvos visszadugja a kis kezét?

 10. UL mondja:

  Ugyanaz látszódik ezen a képen is, mint a fentin. Csak az egy másik fotó.

 11. Felicitasz mondja:

  Nekem aztán tök mindegy, hogy megfogta az orvos ujját vagy nem fogta meg. :-) Számomra elképesztő és fantasztikus, hogy itt tart a tudomány: szuper, hogy valakit még magzatként műteni lehet, és aztán egészségesen megszületik.
  Rám nagy hatással volt ez a kép, amikor először láttam (meg azóta is).

 12. SR mondja:

  Első hozzászóló: nem csak a tennessee-t írtá el (az IDÉZETBEN), ha kicsit odafigyelsz.
  Második: olvasd el légyszíves a cikket, mielőtt hülyeségeket írsz! Nem szült, hanem a 23 hetes terhes asszony méhében lévő magzatot műtötték… ha nem “teszik vissza” elpusztul

 13. Tutustuminen mondja:

  Na látom sok a hülyeség. A nő méhét nem vették ki (nyilván) hanem a gyereket. Nyitott gerinccel született volna, de mivel így megoldották, egészségesen született meg. Ja és a fotós szerint a baba keze nyúlt ki, az orvos meg csak reflexszerűen odakapta a kezét, a baba meg meg”fogta”.

  Az hogy “Tehát félig világra jött, aztán visszatették és hónapok múlva megint megszületett? :-O” nettó baromság. Attól hogy egy babát kivesznek X hónaposan műtétre a méhből még nem születik meg szó szerint.

 14. Daniel mondja:

  Én megesküdtem volna, hogy kép a Dr. House egyik részéből lett kivágva, totál olyan mint az egyik jelenet.

 15. Dr. Jubal Harshaw mondja:

  Én csak pontosítanék:
  már 1999-ben itt tartott az USA egészségügy…

 16. MMM mondja:

  Ha oktatókórházban műtenek, biztos van joguk fényképezni. Engem nem zavarna… :-D

 17. Koni mondja:

  fogó reflex: a lábon is van, egy darabig működig még születés után is. A majmoknál tovább, de nekik szükségük is van rá, az evolucioban még nem olyan sok idő telt el az emberré válás óta, hogy “kinőjje” az emberiség.

 18. m mondja:

  Megint kinyúlt egy magzat és ha az RTL klub mondja biztos igaz, akár csak hogy jövő héten Hold méretű lesz a Mars..

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?

Csőrike Afganisztánban

Más tollával ékeskedni nem szép dolog. A magyar Csőrike bámulatos karrierje az Egyesült Államokban.

Close